Οι «Μαχητές» στο παλάτι τους! – Ο σύλλογος ατόμων με νοητική στέρηση βρήκε στέγη και είναι υπέροχη

31.10.2021 / 9:13
700

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Επιτέλους οι «Μαχητές» μπήκαν στο σπίτι τους και είναι ένα πραγματικό παλατάκι. Ένα κτίριο – στολίδι που κάνει το ρητό «άξιζε η αναμονή», να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

Το κτίριο παραδόθηκε στον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Νοητική Στέρηση πριν από περίπου δύο μήνες και αμέσως άρχισε ένας αγώνας δρόμους για την σωστή οργάνωση και λειτουργία του. Η δυναμικότητα του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ) «Μαχητές» αγγίζει τα 50 άτομα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει και η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης που θα φιλοξενεί σε πλήρη ανάπτυξη 13 άτομα. 

Πρόκειται για μια οργανωμένη και πλήρη δομή επί των οδών Αρακύνθου και Βερμίου στην Πάτρα, που έχει χτιστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για να καλύψει τις ανάγκες ενήλικων ατόμων με νοητική υστέρηση.

Για κάθε ωφελούμενο, η Διεπιστημονική Ομάδα, κατάρτισε εξατομικευμένο πρόγραμμα, στο οποίο καταγράφηκε η κατάσταση της υγείας και της λειτουργικότητάς του, οι δυνατότητες και ανάγκες του και εκπονήθηκαν στην συνέχεια οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, πάντα σε συνεργασία με τους ίδιους τους ωφελούμενους και τους γονείς τους.

Οι τομείς δράσης

Οι δράσεις και υπηρεσίες του Κέντρου Διημέρευσης Ημερησίας Φροντίδας βασίζονται στους εξής 4 τομείς:

• Τον Κοινωνικό τομέα: με στόχο την κοινωνική προαγωγή και την ένταξη του ωφελούμενου.

• Τον Υποστηρικτικό τομέα: με στόχο την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην προσωπική φροντίδα, την ασφάλεια και την διευκόλυνση της καθημερινής ζωής.

• Τον Εκπαιδευτικό τομέα: με στόχο την προώθηση της διατήρησης και ενίσχυσης των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανάκτηση υπολειμματικών δεξιοτήτων και εκμάθηση νέων, καθώς και την βελτίωση της αυτονομίας και διαχείρισης του εαυτού τους στο εξωτερικό περιβάλλον.

• Τέλος, τον Ψυχαγωγικό και Δημιουργικό τομέα: με στόχο την εξασφάλιση ενός ήρεμου περιβάλλοντος, χωρίς εντάσεις, το οποίο δύναται να προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες αναψυχής.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Πιο αναλυτικά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, καταμερίζεται στις εξής δραστηριότητες:

• Προγράμματα κοινωνικοποίησης, στο οποίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων

• Προγράμματα θεατρικής αγωγής, μουσικοθεραπεία, μουσική αγωγή

• Προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης όπως για παράδειγμα η εκμάθηση δεξιοτήτων προσωπικής φροντίδας και ατομικής υγιεινής, κυκλοφοριακή αγωγή, κηπουρική

• Προγράμματα προεπαγγελματικής κατάρτισης: όπως εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών και ζαχαροπλαστικής, κεραμικής, εικαστικών, κατασκευών

• Ατομικά εξειδικευμένα και εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα όπως ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική ατόμου και οικογένειας, ψυχιατρική παρακολούθηση και ιατρό-νοσηλευτική φροντίδα

• Προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης

• Προγράμματα άθλησης με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των νέων μέσω του αθλητισμού, τη σωματική άσκηση και την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής

• Ομαδικά Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ενδυνάμωσης μέσω παιχνιδιών και ψυχαγωγίας

• Εργαστήριο Πληροφορικής

• Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού

Με στόχο μια αποτελεσματική πολιτική ένταξης, το ΚΔΗΦ «Μαχητές», έχει προσδιορίσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ως απαραίτητο και συμπληρωματικό παράγοντα για την βιοψυχοκοινωνική υγεία των ωφελούμενων.

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες εντός και εκτός του χώρου αναφοράς του Συλλόγου όπως:  έξοδοι στην πόλη, εκδρομές – επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα / κινηματογράφο, επισκέψεις και ενημερώσεις σε σχολεία, ψυχαγωγικές δράσεις / εκδηλώσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Τέλος, πρωταρχικός στόχος όλων όσων απαρτίζουν την ομάδα είναι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση της μοναδικότητας του κάθε ωφελούμενου καθώς και η παροχή των αναγκαίων εργαλείων ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η προετοιμασία ενός εύφορου και γόνιμου εδάφους για να εκφράσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του, τις επιθυμίες του, να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να γίνει γνώστης των δικαιωμάτων του και των καθηκόντων του, σαν ισότιμο μέλος της κοινωνίας.

Μάρθα Χριστοπούλου: Ο χώρος μας αποτελεί ένα στολίδι

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου, Μάρθα Χριστοπούλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων των ωφελούμενων, βασίστηκε στην ατομική αξιολόγηση και στον σχεδιασμό ενός προσωποποιημένου προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες του ατόμου, στα ενδιαφέροντά του και στις προτιμήσεις του, ούτως ώστε η εκπαίδευση να γίνεται πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα.  «Ο χώρος μας αποτελεί ένα στολίδι για την Πάτρα και γενικότερα για την Ελλάδα. Είναι στελεχωμένο με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτή, γυμναστές,  εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και όλο το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό με στόχο την καλύτερη δυνατή φροντίδα των παιδιών. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας μας έχει εξασφαλιστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και τα νοσήλια από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Ευελπιστούμε σταδιακά να φτάσουμε σε πλήρη λειτουργία», επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών η κυρία Χριστοπούλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα εξής: Τηλέφωνο: 2610620501, Email: info@maxites.gr, www.maxites.gr και στην σελίδα των Μαχητών στο Facebook.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα