Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τον “εκλεκτό” για την Πάτρα – Περίοδος έντονων ζυμώσεων

09.11.2021 / 22:45
maxresdefault

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Στο πλαίσιο της συνολικής ενδυνάμωσης του κόμματος σε συνδικάτα, επιμελητήρια και μαζικούς χώρους, βρίσκεται η αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είναι δεδομένο πως η Κουμουνδούρου, μαθαίνοντας από λάθη προηγούμενων ετών, σε μια συνθήκη που το κόμμα έχει ωριμάσει και ως προς τις εκλογικές διαδικασίες, θα επιδιώξει να διεκδικήσει περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες. Κατά μόνας ή και με συμμαχίες.

Οι εκλογές ηγεσίας και το… κλίμα

Κατ’ αρχάς πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και το ποιος θα είναι αρχηγός, γιατί στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, η στήριξη υποψήφιου από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θεωρείται ένα πολύ δύσκολο σενάριο. Επιπροσθέτως, ο χρόνος των Εθνικών εκλογών θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην αυτοδιοίκηση, αφού τόσο στους Δήμους, όσο πολύ περισσότερο στις περιφέρειες η δυναμική των κομμάτων «σπρώχνει» πολιτικά τους στηριζόμενους από αυτά. Ποιά θα είναι η δυναμική των κομμάτων, τί κλίμα θα έχει διαμορφωθεί; Ποιο θα είναι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ και πόσο αυτό θα επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ θα προηγηθεί σταθερά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η υποψηφιότητα Ρώρου

Ας μείνουμε στην αχαϊκή πρωτεύουσα κι ας προσπαθήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε σκέψεις και προθέσεις των τοπικών και κεντρικών στελεχών του κόμματος. Είναι γεγονός πως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αργήσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες στήριξης συγκεκριμένου υποψηφίου, όπως είχε συμβεί με την υποψηφιότητα του κ. Ρώρου, αφού δημιουργηθεί η ομάδα αυτοδιοικητικής δράσης στην Πάτρα. Οι αργοπορία είχε στοιχίσει στην παράταξη. Δεν πρόλαβε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της «Ώρα Πατρών» να ενδυναμώσει το ψηφοδέλτιό του και να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του. Επιπροσθέτως, στελέχη του ευρύτερου χώρου ήσαν υποψήφιοι με άλλες παρατάξεις, ενώ κάποιοι αποθαρρύνθηκαν από τις μακρόσυρτες διαδικασίες και τη μη προοπτική νίκης και δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απουσία, ίσως, ουσιαστικής στήριξης από εσωκομματικές αντιπολιτευόμενες ομάδες που ήθελαν άλλον υποψήφιο, είχαν αποτέλεσμα την καταγραφή ενός χαμηλού ποσοστού για την παράταξη.

Τα σενάρια των συμμαχιών

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», ήδη, το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας έχει πιάσει δουλειά και για τον Δήμο Πατρέων, σε συνεργασία με την Αθήνα και στη συνέχεια η Νομαρχιακή Επιτροπή θα εγκρίνει διαδικασίες. Ο Γιώργος Ρώρος διεκδικεί την εκ νέου υποψηφιότητά του, όμως δεν είναι λίγα τα στελέχη που ναι μεν πιστεύουν σε αυτόν, όμως θεωρούν πως τόσο οι εσωκομματικές επιφυλάξεις ορισμένων και η καταγραφή του χαμηλού ποσοστού των προηγούμενων εκλογών, που έχει εντυπωθεί στη μνήμη, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση που επιζητά το κόμμα, θα ωθήσουν στην επιλογή μιας άλλης λύσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως εάν επιτευχθεί αυτή η διεύρυνση δεν μπορεί να είναι επικεφαλής ο Γιώργος Ρώρος.

Από τους υποστηρικτές της διεύρυνσης και της συμμαχίας με δυνάμεις της Κεντροριστεράς, όπως το ΚΙΝΑΛ, στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ, Βασίλη Αϊβαλή, από τις προηγούμενες μάλιστα εκλογές, με τις συζητήσεις τώρα να έχουν «αναθερμανθεί». Επίσης, ένα σενάριο που έχει συζητηθεί, στο ίδιο μήκος κύματος, είναι η κάθοδος του πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, ενώ πάντοτε στην επικαιρότητα βρίσκεται ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει πόρτες επικοινωνίας ευρύτερα, αν και ο ίδιος κοιτά ξανά στη Βουλή. Βέβαια, οι υποψηφιότητες αυτές θα «κολλούσαν», σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην εκ νέου κάθοδο του Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Ο Δ. Τεμπονέρας

Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν πως το κόμμα θα πρέπει να στηρίξει έναν αμιγώς δικό του υποψήφιο, όχι μόνο για την καταγραφή δυνάμεων, αλλά για να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτίσει δυναμική και στηρίζεται σε δικά του πρόσωπα, ως κόμμα εξουσίας, το οποίο έχει αντιστοιχήσει τα ποσοστά του με τη βάση του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια υποψηφιότητα που θα ήταν αποδεκτή από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς και ίσως δεν θα χρειαζόταν επίσημη στήριξη και από το ΚΙΝΑΛ, θα ήταν αυτή του Εργατολόγου, Διονύση Τεμπονέρα, γιου του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, αν και μέχρι στιγμής ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή.

«Σφήνα» από ΚΙΝΑΛ

Βέβαια, δεν αποκλείει κάποιος την αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, μετά την εκλογή νέου αρχηγού και τη βούληση της ηγεσίας του για στήριξη, τουλάχιστον σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες, κομματικών υποψηφίων, ώστε να επιχειρηθεί ολική επιστροφή και στη αυτοδιοίκηση, επικοινωνιακά και ουσιαστικά, ασχέτως αν κερδηθούν ή όχι οι μάχες, αφού μόνο και μόνο η καταγραφή υψηλών ποσοστών θα καθιστούσε τους υποψηφίους του ρυθμιστικούς παράγοντες. Σε τοπικό επίπεδο ας μην ξεχνάμε πως η δυναμική του ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαιτέρως υψηλή και δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν ακόμη και νίκες των υποψηφίων, κάτι που θα δυσκόλευε τη συνθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος λόγος στην Αθήνα

Όπως και να έχει, η Αθήνα θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον «εκλεκτό» του κόμματος στην Πάτρα, αν και για το… κέντρο είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις. Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, με ονόματα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και που προέρχονται από σπίτια με βαριά πολιτική και κομματική κληρονομιά.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα