Ο Παναγιώτης Νικολάου και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος μιλούν στον «Κ»

23.09.2023 / 18:30
IMG_3742

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Δυο νέοι με όραμα, όνειρα και κυρίως αντοχές! Παναγιώτης Νικολάου και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος με όπλο τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και την εμπειρία τους στην καλλιέργεια και προαγωγή του ευ ζην, συναντιούνται σε έναν νέο χώρο κι ενώνουν τις δυνάμεις τους. Θα είναι εκεί για να βοηθήσουν τους ασκούμενους να μυηθούν σε έναν νέο τρόπο ζωής και well being! Αφουγκραζόμενοι το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί», καθιερώνουν έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης άσκησης, σώματος και πνεύματος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τι ρόλο παίζει η γυμναστική στη ζωή σου;

Η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου και έχει επηρεάσει θετικά πολλές πτυχές της. Μέσα από αυτήν, έχω ανακαλύψει τη χαρά της προσπάθειας, την αυτοπεποίθηση και την αφοσίωση. Ενισχύει την υγεία μου, βελτιώνει τη συγκέντρωσή μου και διδάσκει αξίες όπως η πειθαρχία και η επιμονή. Επιπλέον, δημιουργεί μια ενωμένη κοινότητα με άλλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Συνολικά, είναι ένας τρόπος ζωής που με έχει εμπλουτίσει σε πολλά επίπεδα.

Πώς εξατομικεύεις το πρόγραμμα σωματικής άσκησης, για κάθε αθλούμενο;

Η εξατομίκευση των προγραμμάτων άσκησης είναι κρίσιμη για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ατομικές ανάγκες, στόχους, φυσική κατάσταση και περιορισμούς κάθε αθλούμενου και να προσαρμόζεται κατάλληλα από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Ακούμε πολύ συχνά ότι τα βάρη δεν είναι η ιδανική γυμναστική για γυναίκες  ή ότι καταπονούν το σώμα. Κατά πόσο αυτό ισχύει;

Σύμφωνα με μελέτες του 2023 η άσκηση φαίνεται να είναι το μόνο «χάπι» για την μακροζωία και καλύτερη ποιοτική ζωή. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η γυμναστική με βάρη και κάθε είδους γυμναστική δεν περιορίζεται στο φύλο και στην ηλικία. Με σωστή καθοδήγηση και προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του καθενός η γυμναστική με βάρη θα ωφελήσει παρά θα βλάψει. Επίσης,  πρέπει να επισημάνουμε ότι η γυμναστική με βάρη είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση αλλά και βελτίωση της μυϊκής μάζας καθώς και της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνοπαυσιακή και μεταεμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής τους. Συνοψίζοντας θα ήθελα να εστιάσω και πάλι στα οφέλη της άσκησης με βάρη για τις γυναίκες: 

1. Αύξηση οστικής πυκνότητας

2. Ποιότητα ζωής 

3. Αυξημένη γνωστική λειτουργία 

4. Αύξηση μεταβολισμού

5. Ισορροπία 

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό η ενημέρωση όσον αναφορά τα οφέλη της γυμναστικής με βάρη να γίνεται από έγκυρες και εξειδικευμένες πηγές.

Σωματική άσκηση ή υγιεινή διατροφή; Ποια συνήθεια έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για ένα  καλοσχηματισμένο σώμα;

Και οι δύο παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός καλοσχηματισμένου σώματος. Η ισορροπία μεταξύ των δύο είναι καθοριστική.

– Η σωματική άσκηση βοηθά στην κατασκευή μυών, αύξηση της αντοχής και της αναλογίας μυών προς λίπος.

– Η υγιεινή διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ανάπτυξη και αναγέννηση των μυών, καθώς και για τη διατήρηση χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους.

Επομένως, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνδυάζονται για να επιτευχθεί ένα επιθυμητό σώμα και μια υγιή ζωή.

Ποια είναι τα όρια της σωματικής άσκησης; Πού σταματά η ωφέλειά της και ξεκινά η υπερβολή;

Είναι σημαντική  η εύρεση ενός επιτεύξιμου σκοπού  με βάση τη φυσική κατάσταση του γυμναζόμενου με τη βοήθεια του προπονητή του. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να προχωράμε σύμφωνα με τις δυνατότητες του και την καθοδήγηση του προπονητή που έχουμε επιλέξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γιατί αποφάσισες να γίνεις γυμναστής;

Το να γίνω γυμναστής αποτελούσε αυτονόητη επιλογή για μένα. Από την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει, να αθλείται και να έχει μια γενική φυσική δραστηριότητα. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η κολύμβηση και η πυγμαχία  ήταν μερικά από τα σημεία αναφοράς που με επηρέασαν και με οδήγησαν στον κόσμο της γυμναστικής και της προπονητικής.  

Από ποια ηλικία θα έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση με την γυμναστική;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την τεράστια σημασία της φυσικής άσκησης. Στις ηλικίες από δύο έως έξι χρόνων, τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και την εξάσκηση βασικών δεξιοτήτων, χωρίς ανταγωνιστικό προσανατολισμό. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η γυμναστική μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκη, επιτρέποντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσαρμογή τους σε διάφορα αθλήματα. Προπονήσεις με αντιστάσεις, Pilates, γιόγκα και λειτουργικές προπονήσεις δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκγύμνασης για κάποιον ηλικίας 18 και άνω. Η μεθοδικότητα, η υπομονή και η σωστή διαχείριση αποτελούν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν οποιονδήποτε να προοδεύσει στη γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο δεξιοτήτων του.

Ακούμε πολλές φορές αθλούμενους να παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν την αλλαγή που επιθυμούν…

Αυτό που συνήθως λείπει από πολλούς ασκούμενους που επιδιώκουν αποτελέσματα είναι η συνέπεια. Παράγοντες όπως ο ύπνος, το στρες, η διατροφή, επηρεάζουν την αλλαγή στο σώμα μας. Δυστυχώς, ο ρυθμός ζωής μας συχνά δυσκολεύει τη διαχείριση αυτών των παραγόντων, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Πόσο εύκολο είναι για τα σύγχρονα άτομα, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης; Πως θα πείθεις τους αθλούμενούς σου να έχουν ισχυρό κίνητρο;

Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο. Οι πολλές ώρες εργασίας και οι ευθύνες δεν βοηθούν αυτόν που θέλει να ξεκινήσει σωματική άσκηση αλλά να είναι και συστηματικός σε αυτήν. Με τον σωστό προγραμματισμό και την σωστή καθοδήγηση από τον εκάστοτε γυμναστή/προπονητή μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει χρόνο και να εντάξει την άσκηση στην ζωή του πιο εύκολα και με περισσότερη συνέπεια.Αγαπώ την αλλαγή σαν προπονητής  και αυτό το ξέρουν οι περισσότεροι με όσους έχω συνεργαστεί μέχρι τώρα. Πιστεύω στους ανθρώπους και σε αυτά που μπορούν να κάνουν. Θέλω όσοι είναι μαζί μου σε αυτήν την προσπάθεια κάποια στιγμή να γνωρίσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους μέσα από την συστηματική άσκηση και την συνέπεια.

Μετά από πόσο καιρό γυμναστικής είναι εμφανή τα αποτελέσματα;

Για αρχή, ας είμαστε σαφείς ότι η υγεία μας είναι ο κυριότερος λόγος για να ξεκινήσουμε να γυμνάζόμαστε. Συνιστώ στον κόσμο να κοιτάζει όλη την εικόνα, να δημιουργεί ένα μακροχρόνιο σχέδιο, και όχι να περιορίζεται μόνο στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Το πόσο γρήγορα μπορεί να δει κάποιος αλλαγή εξαρτάται από τον ίδιο και φυσικά από εμένα αναλόγως το προπονητικό πλάνο που ακολουθούμε εκείνη την περίοδο. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που αποφέρει καρπούς μόνο εάν υπάρξει η τέλεια συνεργασία μεταξύ προπονητή και αθλητή (ασκούμενου).

Ο Παναγιώτης Νικολάου και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος μιλούν στον «Κ» 3
Ο Παναγιώτης Νικολάου και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος μιλούν στον «Κ» 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα