ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
«Είναι αυστηρή αλλά δεν είναι λάθος η άποψη που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τη Δυτική Ελλάδα στο έλεος της γιατί με έναν τρόπο την τιμωρεί για την Δημοκρατική και αγωνιστική της παράδοση», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο «Νεολόγο», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Αποδείξαμε στην κυβερνητική μας θητεία ότι η περιοχή μπορεί και αξίζει καλύτερα και στις υποδομές και στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», προσθέτει.
Απαντά, δε, σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνεργασίες την επομένη των εκλογών, για το κλίμα που συναντά στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και την «υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της επικοινωνίας που αδικεί πολλές φορές τη σπουδαία δουλειά που κάνει το κόμμα».
Σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική; Αν όχι γιατί;
Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανότητα να συμβεί μόνο μετά από μια εθνική τραγωδία και καταστροφή και δεν πιστεύω ότι θα ζήσουμε κάτι τέτοιο. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αναδεικνύονται κυβερνήσεις με αναλογικά εκλογικά συστήματα οι κυβερνήσεις έχουν πρόσημο είτε προοδευτικό είτε συντηρητικό. Μάλιστα δεν υπάρχει καμία συγκυβέρνηση σήμερα στην Ευρώπη Σοσιαλιστικού – Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με κόμμα που ανήκει στην οικογένεια του λαϊκού κόμματος. Έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα την επόμενη των εκλογών με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση.
Συναντάτε στην κοινωνία την ασφαλή διαφορά που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ; Θα πρέπει να αλλάξει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς την στρατηγική του;
Όχι δεν το συναντώ. Διαπιστώνω μια ταχεία φθορά του κ. Μητσοτάκη, μια σταθερή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και μια αμφισημία στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πιστεύω μπαίνουμε στην τελική ευθεία τα δύο κόμματα περίπου ισοδύναμα. Εδώ θα κριθούν όλα πρόγραμμα, πρόσωπα, σχέδιο διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να κατορθώσει να φτάσει το μήνυμα του σε κάθε γειτονιά της χώρας, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών να ακούσει τα προβλήματα τους, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα.
Μήπως η λογική «αποκομματικοποίησης» των δήμων και κάποιας μορφής κομματική «ενοχικότητα» δημιουργεί, σε πολλές των περιπτώσεων, προβλήματα ως προς τη δημιουργία ισχυρότερων συνδυασμών;
Πρέπει όλοι να ωριμάσουμε πολιτικά, τα κόμματα δεν είναι οπαδικοί στρατοί αλλά χώροι συνάντησης ιδεών, αναλύσεων, σχεδίων. Τι θα πει κομματικός συνδυασμός σε έναν Δήμο; Βεβαίως τα κόμματα έχουν στρατηγική για την εδαφική έκταση που ορίζουν οι οργανώσεις τους αλλά γιατί πρέπει σε όλα τα πράγματα να διαφωνούμε και να τα χρωματίζουμε σε αυτή τη χώρα; Πιστεύω, ο χώρος μου το πίστευε πάντα, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το μεγάλο πεδίο των κοινωνικών συναινέσεων και των κοινωνικών συνθέσεων πάνω στις απαντήσεις των τοπικών προβλημάτων και όχι της μεγάλης πόλωση και της περιχαράκωσης. Ας συζητήσουμε για την καθημερινότητα μας με την ιδιότητα των ενεργών πολιτών είτε ανήκουμε σε κόμματα είτε όχι. Από τις απαντήσεις στα τοπικά ζητήματα θα προκύψουν και οι συγκλίσεις αλλά και τα μέτωπα.
Η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σας; Πως αποδεικνύεται αυτό εν τοις πράγμασι;
Η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα είχαν πάντα χωριστή θέση την καρδιά των Δημοκρατικών και Προοδευτικών ανθρώπων. Πέρα από τους συμβολισμούς όμως και την διαδρομή ας δούμε και το σήμερα. Η ευρύτερη περιοχή μένει πίσω, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, αποδυναμώνεται ως εμπορευματικός κόμβος και μάλιστα με την πρόσφατη απογραφή υπήρχε και σημαντική πληθυσμιακή κάμψη. Είναι αυστηρή αλλά δεν είναι λάθος η άποψη που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει την Δυτική Ελλάδα στο έλεος της γιατί με έναν τρόπο την τιμωρεί για την Δημοκρατική και αγωνιστική της παράδοση. Αν θέλαμε να περιγράψουμε αυτή την κατάσταση με μία λέξη ίσως βρισκόμαστε στην αρχή της παρακμής. Αποδείξαμε στην κυβερνητική μας θητεία ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί και αξίζει καλύτερα και στις υποδομές και στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή συνολικά.
Συνοπτικά, σε ποιους τομείς θεωρείτε πως ήσασταν αποτελεσματικοί ως αντιπολίτευση και σε ποιους το αντίθετο;
Μπορεί να γραφτεί ένα μικρό βιβλίο με βάση αυτό το ερώτημα. Να ξεκινήσω από την αδυναμία μας, νομίζω ότι υπολειπόμαστε σημαντικά στην επικοινωνία, νομίζω είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα που πολλές φορές αδικεί την σπουδαία δουλειά που γίνεται. Το ισχυρό χαρτί νομίζω είναι τα ζητήματα της καθημερινότητας. Σταθήκαμε με αποτελεσματικότητα και τεκμηρίωση δίπλα στα θέματα που απασχολούν καθημερινά τον πολίτη όπως ακρίβεια, αισχροκέρδεια, αδικία και προτείνουμε τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές λύσεις.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος