O “ελέφαντας” και ο “δράκος”

11.07.2021 / 23:00
5000018632

Του Δήμου Βερύκιου

O "ελέφαντας" και ο "δράκος" 2

Ένας ήμερος «ελέφαντας» ξεπροβάλει από τα πόδια της Ασιατικής Ηπείρου και αναστατώνει τον «κίτρινο δράκο» της Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και αποσταθεροποιεί τις ΗΠΑ.
Οι αναδυόμενες αγορές, πρωτίστως της Ινδίας και δευτερευόντως της Αφρικής, προκρίνονται από τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα στην Κίνα που αγκαλιάζει ασφυκτικά την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή , τον Αραβικό κόλπο και την Αφρική.
Από την ανεξαρτησία της το 1947 η Ινδία αποτελεί τη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1970 έχει εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη και από τις αρχές του 21ου αιώνα παρουσιάζει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία.
Όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι η Ινδία είναι μια «αναδυόμενη δύναμη». Ωστόσο, το πολιτικό σύστημα της Ινδίας είναι κατακερματισμένο. Το κυβερνητικό κόμμα διαπνέεται από έναν έντονο ινδουιστικό εθνικισμό ενώ, το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου έχει εξελιχτεί σε ένα οικογενειακό φέουδο.
Η αναδυόμενη αγορά της Ινδίας κεντρίζει πρωτίστως το ενδιαφέρον της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ε.Ε., σπεύδει να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στην πράσινη ενέργεια, την επικοινωνία, τις κατασκευές…
Ασθμαίνουσα σπεύδει και η Βρετανία στο Νέο Δελχί. Μετά το Brexit το Λονδίνο επιχειρεί σύσφιξη εμπορικών δεσμών με την Ινδία, παλιά Βρετανική αποικία. Ο Τζόνσον επιχειρεί αντιπερισπασμό στην Γερμανία και υπόσχεται στους Ινδούς φθηνότερα αυτοκίνητα και ουίσκι!
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις με την Ινδία κλείνουν 60 χρόνια ζωής. Αρχίζουν το 1962, αλλά η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν περιορισμένη. Μόνο κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, οι σχέσεις χαρακτηρίστηκαν ως στρατηγικής σημασίας, χωρίς να έχουν ωστόσο να λάβουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Σήμερα η Ε.Ε. επιδιώκει να αναπτύξει απευθείας οικονομικές σχέσεις και με τα ομόσπονδα κράτη της χώρας. Οι εμπορικές δε, συναλλαγές της Ε.Ε. με την Ινδία είναι ισορροπημένες και δεν παρατηρείται έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όπως με την Κίνα.
Η Ινδία απλώνεται και στην Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο και σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο με την ίδια επιτυχία όπως η Κίνα. Ωστόσο, η Ινδία έχει μια υπέροχη σε σχέση με την Κίνα. Αναδύεται ως «ήρεμος ελέφαντας» και όχι ως «επιθετικός δράκος» όπως η Κίνα και έχει άριστη σχέση με τις ΗΠΑ !
Αυτή την περίοδο δεν προσεγγίζει μόνον η Ινδία τους άλλους. Ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ε.Ε., η Βρετανία, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ακόμη και η Κίνα, επιδιώκουν να έχουν εντονότερη παρουσία, τόσο στην Ινδία όσο και την ευρύτερη περιφέρειά της. Υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο. Η Ινδία στην εξωτερική της πολιτική κινείται με προσεκτικά βήματα ελέφαντα και δεν έχει την κινητικότητα της τίγρης.
Γιατί όλοι δίνουν βαρύτητα στον Ινδικό «ελέφαντα» παρά στην Κινεζική «τίγρη»;
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2026 η Ινδία θα περάσει την Κίνα σε πληθυσμό και θα γίνει η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Πρόκειται για μια χώρα με τεράστια γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλομορφία, με πάνω από 800 ομιλούμενες γλώσσες από τις οποίες είκοσι δύο είναι επίσημες.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Κίνα και η Ινδία είχαν τους ίδιους οικονομικούς δείκτες. Οι λόγοι ήταν πολλοί, όπως το γεγονός ότι η Κίνα ξεκίνησε νωρίτερα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήσαν αναμφίβολα πιο τολμηρές. Επίσης, ήταν ανοιχτή σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ενώ η Ινδία όχι. Για την Ινδία προτεραιότητα ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Τέλος, το αυταρχικό σύστημα της Κίνας δίνει μεγάλη ισχύ στον Πρόεδρο της χώρας, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, εξ αιτίας του δημοκρατικού συστήματος, είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα καθώς και με τους κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατών.
«Συμμαχία» Ελλάδας – Ινδίας , κόντρα στον «άξονα» Πακιστάν – Τουρκίας
Υπ´ αυτό το γεωπολιτικό πρίσμα η Ελλάδα επιχειρεί, και αυτή, να έρθει πιο κοντά στην Ινδία για εμπορικούς αλλά και εθνικούς λόγους καθ´ ότι, βασικός αντίπαλος της Ινδίας στην γειτονιά της είναι το Πακιστάν ο καλύτερος φίλος της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται μια Συμμαχία Ελλάδας – Ινδίας απέναντι στον άξονα Πακιστάν – Τουρκίας. Σε αυτήν «Συμμαχία» εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας.
Ωστόσο, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων. Ξεκίνησαν το 1992 με μια σειρά αμοιβαίων επισκέψεων. Όμως, επί της ουσίας η Ελλάδα δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την Ινδία. Απαιτείται άμεσα, η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί να ενισχυθεί, ενώ η Ελλάδα να ανοίξει προξενεία σε μεγάλες πόλεις, όπως λόγου χάρη στη Βομβάη.
Οι σχέσεις Ινδίας – Ελλάδας παραμένουν ισχνές στον οικονομικό τομέα. Το ινδο-ελληνικό εμπόριο είναι περιορισμένο και οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Ινδία και ινδικών στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στις ελληνο-ινδικές σχέσεις μια κινητικότητα και υπάρχουν σημαντικές και ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες.
Η Ε.Ε στο «τρίγωνο» των αναδυόμενων αγορών
Το οικονομικό – αναπτυξιακό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάει από το σταυροδρόμι των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας (Κίνα – Ινδία) και της Αφρικής. Για τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ε.Ε. με τον «κίτρινο δράκο’ της παγκόσμιας οικονομίας, την Κίνα, μιλήσαμε εκτενώς την περασμένη βδομάδα.
Η Κίνα με το 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό παραμένει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ραντάρ παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την Ε.Ε. να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το Πεκίνο και παρά την όποια ψυχρότητα μπορεί να δημιουργείται από τις στενότερες σχέσεις των Βρυξελλών με το Νέο Δελχί.
Στην κορυφή της ατζέντας Ε.Ε. – Κίνας, είναι μια νέα Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις, η οποία, ενώ συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, και έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά από φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταναγκαστικών εργασιών που σχετίζονται με τους Σιτσιάνγκ Ουιγούρους.
Ωστόσο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες έναντι της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει το εμπορικό της ενδιαφέρον να απλωθεί από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική, εστιάζοντας στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες όπως – εκτός από την Κίνα – είναι και η Ινδία. Πρόκειται για βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής των 27, κυρίως δε, μετά το Brexit, που η Μεγάλη Βρετανία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την πορεία της πάνω στους αποικιοκρατικούς άξονες που κινήθηκε τους προηγούμενους αιώνες η Βρετανική αυτοκρατορία.
Η προτροπή των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. να απαγκιστρωθεί εμπορικά από την Κίνα σπρώχνει τις Βρυξέλλες στο να στραφούν με γρηγορότερους ρυθμούς προς την Ινδία και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές όπως την Αφρική…
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. προσκαλεί την Ινδία για να συζητήσει μια νέα συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με στόχο να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη στον κόσμο.
Η Ε.Ε. με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και θέλει να συνεργαστεί περαιτέρω με τον γίγαντα των αναδυόμενων αγορών του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Η Ευρώπη και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ινδίας, γι ‘αυτό μια περαιτέρω εμπορική συμφωνία αποτελεί βασικό έπαθλο και για τα δύο μέρη.
Η Ινδία βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε.. Με την προτροπή του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ξεκίνησε ήδη τις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Νέου Δελχί, σχετικά με διαπραγματεύσεις για μια εμπορική και επενδυτική συμφωνία, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι ψηφιακές εφαρμογές και τις μεταφορές.
Μια φιλόδοξη πρόταση της Ε.Ε. προς την Ινδία είναι η από κοινού κατασκευή έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο ως αντιστάθμισμα της κινέζικης πρωτοβουλίας «Belt and Road».
Επιπλέον, η Ευρώπη και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν στενότερα για να θεσπίσουν ανοιχτά και διαφανή πρότυπα για το 5G, δεδομένου του ποσού των επενδύσεων που ξοδεύουν και οι δύο δυνάμεις σε αυτόν τον τομέα. Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει περίπου 355 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ινδία πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει τα δίκτυα 5G.
Η πιθανή συνεργασία της Ε.Ε. με την Ινδία περιλαμβάνει, όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την καθιέρωση παγκόσμιων προτύπων ασφαλείας, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται σε ορισμένα μέρη (βλέπε ΗΠΑ) σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Ένα ακόμη παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας είναι η βιωσιμότητα μέσω καθαρών πηγών ενέργειας. Οι αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες με την Ινδία σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Ινδίας για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα για τη μετάβαση και την αποτελεσματικότητα της καθαρής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και την ολοκλήρωση του δικτύου, την αποθήκευση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Η Ασία και ο Ειρηνικός είναι τα κρίσιμα στρατηγικά σημεία για το μέλλον της Ευρώπης
Υπάρχουν και ευρύτεροι λόγοι πέραν των εμπορικών που συνηγορούν υπέρ μιας διευρυμένης Ευρώ-ινδικής συνεργασίας. Όπως η αυξανόμενη ανάγκη για ανάπτυξη κοινών αμυντικών φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης. της θαλάσσιας
ασφάλειας στον Ινδικό Ωκεανό όπου περνά το 40% του διμερούς εμπορίου.
Η Ινδία μπορεί να είναι ο κυρίαρχος στόχος της Ε.Ε. στην Ασία-Ειρηνικό, δεν είναι καθόλου ο μόνος. Αυτό απεικονίζεται στη νέα στρατηγική της Ευρώπης για συνεργασία με την περιοχή, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία υποστηρίζει τη σταθερότητα και ένα «ανοιχτό και δίκαιο» περιβάλλον για το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Ε.Ε. για Αφρική: Εταίρος και όχι κηδεμόνας…
Εκτός από την Ινδία και την Κίνα (Ασία – Ειρηνικός) άλλο σύμπλεγμα Εθνών αναδυόμενων αγορών όπου η Ε.Ε. φιλοδοξεί να στραφεί σε συνεργασία είναι η Αφρικανική Ήπειρος με 1,2 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Ήδη η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην Αφρική.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένας «άξονας» της Ε.Ε. προς την Αφρική, που οδήγησε σε μια νέα συμμαχία βασιζόμενη περισσότερο στις επενδύσεις παρά στην βοήθεια. Οι Βρυξέλλες βλέπουν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους, ως αντίβαρο στην Αφρικανική ήπειρο σε σχέση με άλλες εξέχουσες παγκόσμιες δυνάμεις και θέλουν να ενθαρρύνουν την Αφρική ως πρωταθλητή της πολυμερούς προσέγγισης της Ε.Ε. για την παγκόσμια τάξη.
Σύμφωνα με τα λόγια του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για εξωτερικά θέματα Josep Borrell, αυτό που αναπτύσσεται είναι «μια νέα, ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική» που βασίζεται στην ίση «εταιρική σχέση» και όχι στην «πολιτική εξουσία» που επιδιώκουν ΗΠΑ και Ρωσία.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Αφρική αποτελεί υπερ-προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου. Το ΔΝΤ εκτιμάει ότι οι συνολικές προοπτικές ανάπτυξης της Αφρικής στη δεκαετία του 2020 θα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με έναν αυξανόμενο αριθμό δυναμικών αναπτυσσόμενων χωρών.
Τζόνσον ο «νεοαποικιοκράτης»: Τάζει στο Δελχί φθηνότερα Ι.Χ και ουίσκι
Η αναδυόμενη αγορά της Ινδίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Μεγάλης Βρετανίας στην μετα-BREXIT εποχή.
Παρά τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, που χρονολογούνται από την αποικιακή εποχή, το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας είναι σχετικά χαμηλό – 14 δισεκατομμύρια δολάρια – μικρότερο από τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ Ινδίας και Γερμανίας!
Ωστόσο, η Ινδία αποτελεί προτεραιότητα, για την Βρετανία δεδομένου του δυναμικού που προσφέρει η τρέχουσα αύξηση του 7% και του ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού του, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα εντός μιας δεκαετίας. Στόχος της Βρετανίας να διπλασιάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία έως το 2030. Παρ´ ότι πρώην βρετανική αποικία η Ινδία σήμερα έχει μικρότερες εμπορικές συναλλαγές απ ότι εκείνες της Γερμανίας!
Ο Τζόνσον συμπεριφερόμενος ως νεοαποικιοκράτης τάζει στο Νέο Δελχί φθηνότερα αυτοκίνητα και ουίσκι!
Σύμφωνα με το Λονδίνο η νέα εμπορική συμφωνία 1 δις λίρες Αγγλίας με την Ινδία, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 6.500 θέσεις εργασίας.
Η συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, περιλαμβάνει επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει πάνω από 533 εκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις από την Ινδία, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η υγεία και η τεχνολογία.
Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις από το Serum Institute of India, το οποίο θα υποστηρίξει κλινικές δοκιμές, έρευνα και πιθανή παρασκευή εμβολίων ύψους 240 εκατομμύρια λιρών.
Ο κ. Τζόνσον είπε: «Όπως κάθε πτυχή της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας κάνουν τους ανθρώπους μας ισχυρότερους και ασφαλέστερους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ υψηλές τιμές στα αυτοκίνητα στην Ινδία και προϊόντα όπως το ουίσκι στην Ινδία . Στόχος η μείωση των τιμών προς να όφελος των καταναλωτών και των βιομηχανιών.
Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο με ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Επί του παρόντος το εμπόριο της Βρετανίας στην Ινδία είναι 24 δισ. λίρες και ο στόχος είναι να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Η εμπορική αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθύνεται στην Ινδία μετά την ενεργοποίηση του Brexit
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας Mark Carney κατά τις συνομιλίες του στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά :
«Καθώς φεύγουμε από την Ε.Ε. και ξεκινάμε μια συναρπαστική νέα φάση της οικονομικής μας ιστορίας, η προσπάθεια ενίσχυσης του εμπορίου και των επενδύσεών μας πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και η ενίσχυση των σχέσεών μας με τις πιο ζωντανές χώρες του κόσμου είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Μετά το BREXIT η Βρετανία προσπαθεί τα επόμενα χρόνια να επιτύχει νέες εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε..
Ο τομέας χρηματοδότησης της Ινδίας βρίσκεται σε σημαντική μεταβολή, με νέες εταιρείες πληρωμών, μικρές χρηματοοικονομικές τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς να εισέρχονται στον τομέα. Αυτή η αλλαγή παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί πολύ πιο στενά με τον τομέα Fintech της Ινδίας.
Με το Brexit η Βρετανία αποκτάει νέο ρόλο παγκοσμίως. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται να αναζωογονήσει τους δεσμούς της με φίλους και συμμάχους, προσδοκώντας να ανοίξουν νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
Ινδία: «Σκακιστής» στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόλπο
Η Ινδία σε ρόλο «σκακιστή» στην Μέση Ανατολή κάνει κινήσεις τακτικής που στόχο έχουν την διατήρηση της ισορροπίας διατηρώντας καλές σχέσεις και ανοιχτές τις εμπορικές πύλες για συνεργασία με τα περισσότερα αλληλοσυγκρουόμενα Έθνη της περιοχής καθώς και με τις συγκρουόμενες υπερδυνάμεις ( ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία).
Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ινδίας ευθυγραμμίζονται στενά με το μετριοπαθή
αραβικό κέντρο. Ο πυρήνας της στρατηγικής της Ινδίας με την Μέση Ανατολή εστιάζεται στην υπεράσπιση της αραβικής κυριαρχίας έναντι των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που τροφοδοτούν την περιφερειακή αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Τρία μετριοπαθή αραβικά έθνη – η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ – αποτελούν πολύτιμοι εταίροι για την Ινδία στην αντιμετώπιση των δυνάμεων αποσταθεροποίησης.
Η γεωπολιτική αναπροσαρμογή στη Μέση Ανατολή, με την νέα συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, φέρνει την Ινδία πιο κοντά στην Δύση καθώς ανανεώνει την υπεράσπισή της έναντι της αραβικής κυριαρχίας. Ο αραβικός κόσμος έχει ανοίξει τις πόρτες του για πολιτική, οικονομική και τεχνολογική συνεργασία με την Ινδία.
Αντιθέτως το Πακιστάν απομακρύνεται από την Δύση καθώς ευθυγραμμίζεται με τις μη αραβικές δυνάμεις (πχ Τουρκία) που αντιτίθενται στην συνεργασία Ισραήλ – Αραβικού κόσμου.
Ενώ η Ινδία χαιρέτισε την απόφαση του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ, το Πακιστάν ήταν αμφίσημο και το υπουργείο εξωτερικών έδειχνε τις «εκτεταμένες» (αρνητικές) συνέπειες.Το Νέο Δελχί έχει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ σε αντίθεση με το Ισλαμαμπάντ.
Τα τελευταία έξι χρόνια υπήρξε σημαντική επιδείνωση των σχέσεων του Πακιστάν με την περιοχή, ειδικά με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία. Το Πακιστάν είναι θυμωμένο με την πρόσκληση των ΗΑΕ στην Ινδία να απευθυνθεί στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στις αρχές του 2019 και την απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να συγκαλέσει συνάντηση για να καταδικάσει τις ινδικές ενέργειες στο Κασμίρ τον περασμένο Αύγουστο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σάχ Μουντ Κράιμι, απείλησε να συγκαλέσει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ισλαμικών εθνών, εκτός του ΟΙΚ, να επιτεθεί στην πολιτική του Κασμίρ στην Ινδία.
Η Σαουδική Αραβία θυμωμένη επέστρεψε μέρος του δανείου της στο Πακιστάν και απείλησε να αναστείλει την πιστωτική διευκόλυνση για αγορές πετρελαίου…
Αμυντική συνεργασία Ινδίας – Σαουδικης Αραβίας
Οι δεσμοί της Ινδίας με την Σαουδική Αραβία ενισχύονται την τελευταία δεκαετία σε εμπορικό αλλά και αμυντικό επίπεδο.
Οι στρατοί των δύο χωρών σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά κοινή ναυτική άσκηση.
Οι συχνές πολιτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν ένδειξη των προθέσεων των δυο χωρών να αποβάλουν την παραδοσιακή τους προσέγγιση, στην οποία το Πακιστάν , το Τζαμού και το Κασμίρ ήταν σημεία τριβής.
Η «ουδετερότητα» της Σαουδικής Αραβίας έναντι της Ινδίας ως προς το Τζαμού ( αμφισβητούμενη περιοχή ανάμεσα στην Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν) και ειδικότερα το Κασμίρ σηματοδοτεί την σύσφιξη των Αραβο-Ινδικών σχέσεων.
Οι δύο πλευρές καταδικάζουν την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τη βία και έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα ναρκωτικά, τα όπλα και την εμπορία ανθρώπων.
Σε ότι αφορά τον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια Μικτή Επιτροπή Αμυντικής Συνεργασίας (JCDC) για τον εντοπισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η επιτροπή είχε μέχρι στιγμής τέσσερις συναντήσεις -το 2012, το 2016, το 2017 και το 2019.
Οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν με την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς και την υδρογραφική συνεργασία.
Η Σαουδική Αραβία εμπράκτως έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα με την Ινδία στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό, η οποία περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Αυτά παρεμπιπτόντως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ινδία, όπως επισημαίνεται στη στρατηγική ναυτικής ασφάλειας του Ινδικού Ναυτικού που εκδόθηκε το 2015. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας παρακολουθούν τακτικά προγράμματα κατάρτισης σε ινδικά στρατιωτικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Κολέγιο Άμυνας, το Κολλέγιο Διαχείρισης Άμυνας και το Κολέγιο Υπηρεσιών Άμυνας και Προσωπικού Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής παραγωγής.
Οι δύο χώρες είναι «ανερχόμενες δυνάμεις» και «σημαντικοί παράγοντες» στις περιοχές τους και είναι φυσικοί εταίροι στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
Η Ινδία θεωρείται σημαντική οικονομική δύναμη στον αραβικό κόσμο, έχοντας πολύ μεγαλύτερη σχέση με την περιοχή απ´ ότι έχει η Κίνα. Το Νέο Δελχί δημιουργεί το δικό του εμπορικό παιχνίδι στον αραβικό κόσμο.
Ο επίμονος ενθουσιασμός του Ιράν στο Νέο Δελχί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολυετή υποτιμητική εκτίμηση του για τις σχέσεις της Ινδίας με τους Άραβες γείτονες του Ιράν.
Οι σχέσεις της Ινδίας με το Ιράν βασίζονται σε ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς καθώς και σε ενεργειακούς εφοδιασμούς αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Η εμπλοκή της Ινδίας με την αραβική χερσόνησο είναι μεγάλη. Εκατομμύρια Ινδοί μετανάστες στα αραβικά έθνη, τεράστια εμβάσματα σε σκληρό νόμισμα από αυτούς και η πυκνότητα της εμπορικής δέσμευσης με τον Αραβικό Κόλπο υπερτερούν της σχέσης με το Ιράν.
Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, τα τελευταία χρόνια, παρέχουν ανεκτίμητη υποστήριξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μπλοκάρουν τις προσπάθειες καταδίκης της Ινδίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα