Μάχη για τη Βουλή

03.08.2021 / 16:33
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Μάχη για να μπουν στη Βουλή αξιοποιώντας το «κίνημα» των αντιεμβολιαστών δίνουν κόμματα και κινήσεις στο χώρο της άκρας δεξιάς, με τους επίδοξους αρχηγίσκους όλο και να πληθαίνουν.

Οι τελευταίες συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος, που αναμφίβολα συγκέντρωσαν ουκ ολίγο για την εποχή κόσμο, δείχνουν πως υπάρχει η «πρώτη ύλη» για την πολιτική έκφραση αυτού του «κινήματος».

Ο βασικός του πυρήνας, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε από τις συγκεντρώσεις, κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς, καθώς αποτελούσε την «καύσιμη ύλη» στις κινητοποιήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας στο πλάι τους τότε σειρά νεοδημοκρατών, αλλά και κάποια στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής: Γνωστοί ακροδεξιοί, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και παλαιοημερολογίτες, υπερπατριώτες και άλλες συναφείς κατηγορίες, που εκτός από τις συγκεντρώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις επιθέσεις που εξαπέλυαν σε σπίτια βουλευτών που τη στήριζαν, τους είδαμε τόσο στα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες, όσο και στην πάνω πλατεία Συντάγματος, που έκαναν στέκι ακροδεξιοί, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το κίνημα των Αγανακτισμένων.

Ενισχύεται ο Βελόπουλος

Για χάρη των αντιεμβολιαστών – μεταξύ των οποίων είναι και εκείνοι που φοβούνται λόγω και των λαθών και των αντιφατικών μηνυμάτων κυβέρνησης και ειδικών – έχει ξεκινήσει ατύπως στο χώρο της ακροδεξιάς μια σκληρή μάχη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση αποτελούν τον ένα πόλο, που έχει το πλεονέκτημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας και όλων των θετικών που προκύπτουν από αυτή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μάλιστα, επιχειρεί να πιάσει και αντισυστημικούς εμβολιαστικές, καθώς ακολουθεί «τακτική Σαλβίνι», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν είναι κατά των εμβολίων.

Ο Βόβολης, ο Τράγκας και τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής

Νέο «αστέρι» στο χώρο δείχνει να είναι ο γιατρός –καρδιολόγος- Φαίδων Βόβολης από την Κηφισιά, με δική του κλινική, που έχει ιδρύσει την κίνηση «Ελεύθεροι Ξανά», που είναι ίσως ο βασικός διοργανωτής των εμβολίων μέσω και της ιστοσελίδας του στο Facebook, υπό τον τίτλο «Ο Φαίδων καλεί τους Έλληνες». Ο Φ. Βόβολης, παρότι σε διάφορες συνεντεύξεις του δεν επιβεβαιώνει ότι θα κατέβει στις εκλογές, δύσκολα μπορεί να κρύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και σχέδια.

Ο Γιώργος Τράγκας παραμένει το «πιο βαρύ όνομα» στο χώρο, ιδρύοντας το κόμμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», κάνοντας τα εγκαίνια των κεντρικών του γραφείων στην πλατεία Καραϊσκάκη έχοντας πίσω του τις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του μακαριστού Χριστόδουλου. Ο Γιώργος Τράγκας, σύμφωνα με τις μετρήσεις έχει αρκετές πιθανότητες να μπει στη Βουλή εφόσον το κόμμα του λάβει τελικά μέρος στις εκλογές, οι άσπονδοι φίλοι του – πάντως – διαρρέουν ότι τελικά δεν θα το πράξει, γεγονός που ίσως αυτή τη στιγμή του κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Χώρο διεκδικούν με τα κόμματά τους οι χρυσαυγίτες Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, παρότι είναι φυλακισμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Αντωνιάδης και Πετράκος

Άγνωστος μέχρι στιγμής είναι ο ρόλος που θα επιλέξουν για τον εαυτό τους δυο επιφανή ονόματα του αντιεμβολιαστικού χώρου, ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, γνωστός και από την κίνησή του να στέλνει εξώδικα σε κλινικές προκειμένου να αποσωληνώσουν ασθενείς, αλλά και από τη μήνυσή του σε κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο Γρηγόρης Πετράκος, που έχει γίνει αρχικά γνωστός από τηλεοπτικό ρεάλιτι.

Το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ τους για κοινή κάθοδο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει, καθώς ο καθένας θέλει να είναι αρχηγός.

Σε άλλο έδαφος Κρανιδιώτης – Τζήμερος

Κινήσεις στο χώρο, όπως αυτή που έχουν συγκροτήσει ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος , δεν συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Αν είναι να μπούμε στη Βουλή θα μπούμε ως σοβαρή έκφραση της πατριωτικής ελληνικής δεξιάς», συνηθίζει να λέει ο Φαΐλος Κρανιδιώτης.

Τι θα κρίνει η πορεία της πανδημίας

Η μάχη για την πολιτική έκφραση του χώρου αυτού μόλις ξεκινά και βασικό του εμπόδιο είναι η πορεία της πανδημίας. Εάν η πανδημία οξυνθεί και τα εμβόλια σώζουν ζωές, ενώ ανεμβολίαστοι πεθαίνουν, τότε οι εν δυνάμει σχηματισμοί του χώρου αυτού δεν θα μπορούν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Διαφορετικά, εκμεταλλευόμενοι και την εξάπλωση των θεωριών συνομωσίας σε καιρούς κρίσης, αλλά και τις δυνατότητες που τους δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για κοινοβουλευτική έκφραση. Πολύ περισσότερο καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσδοκώντας σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη επιτίθεται και στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεταξύ άλλων δεν θέλει να αντιπαρατεθεί και με «δικό της ακροατήριο», όπως κληρικοί και άλλοι που ψήφισαν Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας, αλλά τώρα φλερτάρουν με τους αντιεμβολιαστές. Πολλά, επίσης, θα κριθούν και από το χρόνο των εκλογών, αλλά και από την έκταση της κρίσης την επομένη της πανδημίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα