Κτηματολογικό Γραφείο Πάτρας: Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες

23.04.2023 / 19:30
2000

Ο χρόνος έκδοσης ενός πιστοποιητικού είναι γύρω στις 15 ημέρες, το αργότερο, ενώ σε άλλα Γραφεία της χώρας οι πολίτες περιμένουν επί μήνες

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Χρυσό μετάλλιο» στην εξυπηρέτηση των πολιτών παίρνει το Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας, καθώς κατά κοινή ομολογία ο χρόνος ανταπόκρισης είναι ελάχιστος σε σχέση με άλλα Κτηματολογικά Γραφεία της επικράτειας. Σήμερα, σε πανελλήνιο επίπεδο, ο μέσος χρόνος καταχώρησης είναι περίπου τέσσερις μήνες. Ειδικότερα, το 75% των πράξεων διεκπεραιώνεται εντός έξι μηνών ενώ ένα 5% του συνόλου των πράξεων (συνήθως ειδικές περιπτώσεις) βρίσκεται σε αναμονή πάνω από έτος.

Ωστόσο, στο Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας, με αρμοδιότητα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τα οποία προϊσταμένη έχει αναλάβει η νομικός Αγγελική Σιακκή, η οποία διαθέτει εμπειρία 24 ετών στο αντικείμενο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και παρά το γεγονός ότι στο Γραφείο εργάζονται 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης, αριθμός μικρότερος του προβλεπομένου από το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, είναι το 7ο Κτηματολογικό Γραφείο που λειτουργεί, ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και εξυπηρετεί συναλλαγές πολιτών σχετικά με 550.000 δικαιώματα.

Οι χρόνοι απόκρισης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του «Νεολόγου» των Πατρών, η κατάσταση στο Γραφεία της Πάτρας με τα πρόδηλα σφάλματα στις αρχικές εγγραφές των Κτηματολογίων, διορθώνεται με επιμέλεια του ιδιοκτήτη, μέσω των συμβολαιογράφων έχουν ομαλοποιηθεί και η διόρθωσή τους γίνεται άμεσα. Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, όσο περνά ο καιρός τόσο μειώνονται τα πρόδηλα σφάλματα, καθώς το Κτηματολόγιο λειτουργεί στην Πάτρα από το 2004 και είναι ένα από τα πρώτα λειτουργούντα στη χώρα.

Όσο για τις ακαταχώρητες πράξεις, τα έγγραφα αρχειοφυλακείων σε διάστημα μιας ή δυο ημερών έχουν μπει στη βάση τους, ενώ τα πιστοποιητικά εκδίδονται το αργότερο σε μια εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα, δηλαδή η μια εβδομάδα, απαιτείται και για την ολοκλήρωση μιας πράξη που καταχωρείται στα Υποθηκοφυλακεία, ενώ για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις βαρών αυτές διεκπεραιώνονται σε διάστημα 10 έως 15 ημερών. Περίπου 15 ημέρες διαρκεί και η διαδικασία για τις έγγραπτες πράξεις κτηματολογίου, ενώ για τις πράξεις που έχουν χωρικές μεταβολές, απαιτείται διάστημα 3 – 4 μηνών, καθώς πρόκειται για πιο πολύπλοκες πράξεις.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει στον «Νεολόγο» των Πατρών η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννα Συμεωνίδη – Μπονέλη: «Το Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς διαθέτει και δικηγόρο και μηχανικό, αν και έχει προσωπικό πολύ λιγότερο από όσο θα έπρεπε να έχει. Υπάρχουν βέβαια, οι παθογένειες του Κτηματολογίου, οι οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ωστόσο υπάρχει μια ροή έκδοσης πιστοποιητικών. Ο χρόνος έκδοσης ενός πιστοποιητικού είναι γύρω στις 15 ημέρες. Δεν υπάρχουν προβλήματα όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα Κτηματολόγια της χώρας». Μάλιστα, όπως προσθέτει η κυρία Μπονέλη: «Το Κτηματολόγιο της Πάτρας λειτουργεί από το 2004 το πρώτο γραφείο με τα περισσότερα δικαιώματα επί ακινήτων, με πολύ δύσκολες διαδικασίες και τόσο ο Δικηγορικός, όσο και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, κάναμε αγώνα για να διορθωθούν οι παθογένειες και φτάσαμε στο σημερινό σημείο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Εμείς παλέψαμε πολύ πριν, εδώ και 20 χρόνια, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ άλλη μια παράμετρος που προσθέτει η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων της Πάτρας είναι το γεγονός ότι στην πόλη παραδοσιακά «είχαμε καλούς τίτλους ιδιοκτησίας λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της εμπορικής δραστηριότητας που είχε η πόλη, οι οποίες καθορίζουν και τις συναλλακτικές πράξεις».

Οι προθεσμίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η οριστικοποίηση ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έχει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο δεν είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως υποθήκη ή προσημείωση, τότε αυτό συνεπάγεται την απώλεια του αντίστοιχου δικαιώματος. Επίσης, αν η εγγραφή του ποσοστού συγκυριότητας είναι λανθασμένη (π.χ. 50% αντί για 100%), τότε αυτό έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές συνέπειες παρατηρούνται στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο εμφανίζεται στο κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα ακίνητα θα περάσουν, κατά νόμο, στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επανάκτησης της κυριότητάς τους, παρά μόνο διεκδίκησης χρηματικής αποζημίωσης.

Η διαδικασία κτηματογράφησης δίνει χρονικό περιθώριο διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες λόγω αμέλειας, έλλειψης πληροφόρησης, δικαστικών εμπλοκών κλπ. δεν το έπραξαν.

Στην Αχαΐα έχει δοθεί οριζόντια παράταση ενός έτους, δηλαδή έως το τέλος του 2023, της προθεσμίας για τις οριστικές εγγραφές που αφορά και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πάτρας, όπου η έναρξη της διόρθωσης των αρχικών εγγραφών ξεκίνησε το 2004, αλλά μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, δεν έχει κλείσει ακόμα και σήμερα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στο νομό έχει προχωρήσει περί το 80 η πορεία της κτηματογράφησης και όλες οι περιοχές είναι ακόμα ανοικτές για διορθώσεις ή και για εγγραφές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα