Παρασκευή, 14.05.2021, 4:58 πμ

ΚΙΝΑΛ-Οι εκπλήξεις της Αχαΐας! Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου

04.05.2021 / 4:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kinal-loverdos-fofi-androulakis1-ink

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Σε εξέλιξη, αλλά όχι ακόμη πλήρη, βρίσκεται η εσωκομματική συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ, με φόντο τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, το προσεχές φθινόπωρο.

Είναι δεδομένο πως, οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ενδιαφέρουσες, παρά το ότι τα ποσοστά του είναι πλέον χαμηλά. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σε τέτοιες συνθήκες, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, εκτός της μεγάλης συμμετοχής από τη βάση, τα βλέμματα ενός σημαντικού μέρους της πολιτικής ζωής του τόπου στρέφονται στο συγκεκριμένο κόμμα.

«Τι ΚΙΝΑΛ αγαπά τις εκλογές και οι εσωκομματικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ», σημειώνουν στελέχη του. Ωστόσο, παρά το 8% στις προηγούμενες εθνικές κάλπες, οι μηχανισμοί υπάρχουν. Οι ομαδοποιήσεις και τα «στρατόπεδα» διαφορετικών εσωκομματικών επιλογών πολιτικής, υφίστανται. Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Από τη μία αυτοί που ισχυρίζονται πως σε μικρό πλέον κόμμα θα πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φωνές, για να υπάρχει σύμπνοια και προσπάθεια ανάκαμψης και από την άλλη τα στελέχη που χαρακτηρίζουν πολιτικά υγιείς τις διαφορετικές αντιλήψεις, «αφού η συμμετοχή στον διάλογο, η γόνιμη συζήτηση και οι διαφορετικές σκέψεις αποδεικνύουν ότι το κόμμα έχει τα χαρακτηριστικά εν δυνάμει μεγάλης παράταξης, εκ νέου».

Οι σίγουροι

Έως αυτή την ώρα, σίγουροι στην κούρσα της διεκδίκησης είναι, η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, κατά δηλώσεις της, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως όλα δείχνουν ακολουθεί και η επίσημη υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου.

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πλήρη πολιτική και οργανωτική δράση από τους υποψηφίους, το κλίμα ακόμη δεν είναι εξαιρετικά «θερμό». Είναι όμως επικινδύνως –σε πολλές των περιπτώσεων-  «ζεστό».

Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ήδη ξεκινήσει οργανωτικές συνδιασκέψεις σε όλους τους νομούς, δίδοντας δε και στη δημοσιότητα θέσεις της πολιτικής τους πλατφόρμας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει πως θα περιμένει ακόμη την αποσυμφόρηση του επιδημιολογικού φορτίου, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του για τη δυναμική του σε όλη τη χώρα.

Κατηγορίες για εσωστρέφεια

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε πως, προσφάτως, η κ. Γεννηματά ανέβασε αισθητά τους τόνους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μιλώντας για «πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων» και προσθέτοντας με νόημα πως «όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης, δεν προσφέρει υπηρεσίες».

Διεύρυνε δε το μήνυμα προς το εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας συλλογική ευθύνη «όχι μόνο την αποφυγή, αλλά και την αποτροπή παρεκκλίσεων».

«Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο τροφοδοτώντας κλίμα εσωστρέφειας. Εκτίθενται στα μάτια στελεχών και βάσης, γιατί τέτοιες επιλογές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων», υπογράμμισε ακόμη, σε μια αιχμηρή αποστροφή, με βασικό αποδέκτη και πάλι τον κ. Λοβέρδο.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Λοβέρδος, λαμβάνοντας τον λόγο, δεν επιχείρησε… πινγκ πονγκ βολών με την κ. Γεννηματά. Περιορίστηκε σε χαμηλών τόνων κριτική για τη λειτουργία της Κ.Ο., ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί καλλιέργειας εσωστρέφειας μέσω της ανάδειξης της υποψηφιότητάς του.

Διερευνούν και περιμένουν…

Για τους γνώστες της πολιτικής σκακιέρας και των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ, είναι σαφές πως η περίοδος είναι διερευνητική. Ειδικά για την πλειοψηφία των μεγαλοστελεχών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει προθέσεις στήριξης και ούτε θα το κάνουν σύντομα. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να εξετάσουν και να δουν τη δυναμική του κάθε υποψηφίου, προκειμένου να κρίνουν ποιόν ή ποιά θα στηρίξουν.

Πάντως, σε τοπικό επίπεδο, είναι σημαντική η στήριξη των ηγετικών στελεχών του Παπανδρεϊκού μπλοκ στη Φώφη Γεννηματά. Δυναμική παραμένει η ομάδα στελεχών του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος χτίζει σε βάση και ονόματα. Επειδή ο πρώην Υπουργός έχει ήδη ξεκινήσει σκληρά τον προεκλογικό του αγώνα, έχουμε και τα πρώτα ονόματα που τον στηρίζουν στην Αχαΐα, κάτι που ακόμη θα ήταν επισφαλές να γραφεί για τους υπόλοιπους υποψηφίους. Όπως διεφάνη και από την πρόσφατη οργανωτική διαδικτυακή συζήτηση του διοργάνωσε ο πρώην Βουλευτής, το παρών έδωσαν οι: Ανδρέας Φούρας, Θ. Μπαρής, Γ. Καρπής, Δ. Πεφάνης, τα αδέλφια Καραχάλιου, οι Γ. Κόττας, Γ. Βγενόπουλος, Γ. Λαζουράς κ.α.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», η πλευρά Ανδρουλάκη ετοιμάζει και στην Αχαΐα μπαράζ διαδικτυακών επαφών, ανακοινώσεις στήριξης της υποψηφιότητας του Ευρωβουλευτή από σημαντικά στελέχη και άλλες… «εκπλήξεις». Το ίδιο και το «στρατόπεδο» Γεννηματά.

Γιατί για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει προθέσεις, άνθρωποι που στήριξαν δυναμικά τις υποψηφιότητες είτε της Φ. Γεννηματά, είτε του Ν. Ανδρουλάκη, στην Αχαΐα, στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Κάποιοι εξ’ αυτών είναι οι: Κ. Σπηλιόπουλος, Απ. Κατσιφάρας, Δ. Κατσικόπουλος, Γρ. Αλεξόπουλος, Δ. Καλογερόπουλος και άλλοι.

Κορωνοϊός και εθνικές εκλογές

Σημαντικές παράμετροι, η διαδικασία των εκλογών, με φόντο τον κορωνοϊό, αλλά και οι Εθνικές εκλογές. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που πρόσκεινται στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο και σκέφτονται πως «ο κορωνοϊός θα ήταν ένα καλό «άλλοθι» για την κ. Γεννηματά, που βλέπει πως αποδυναμώνεται, να εισηγηθεί εκλογές με διαφορετικό τρόπο και όχι από τη βάση, όπως το 2017 και με κλειστό μητρώο». Κατά τα ιδία στελέχη, «ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα «πάγωναν» τις εσωκομματικές, κάτι που επίσης σκέφτεται η κ. Γεννηματά».

«Δεν θα της έδιναν όμως το πλεονέκτημα να τις αποφύγει εντελώς, πολλώ δε μάλλον αν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ ήταν άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση κάποιοι θα έθεταν προφανώς και θέμα υποψηφιότητάς της», τονίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως, η Φ. Γεννηματά έχει διαβεβαιώσει, βέβαια, επανηλλειμένως πως θα διασφαλιστεί η «ευρύτερη δυνατή συμμετοχή μελών και φίλων» και πως όλα θα αποσαφηνιστούν στην ειδική κεντρική επιτροπή του Σεπτεμβρίου.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αφήνει ανοικτό να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εξαγγείλει δημοσίως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, σε χρόνο που ο ίδιος εκτιμήσει ως κατάλληλο. Το πολιτικό στίγμα του μακεδόνα πολιτικού θα είναι αντιδεξιό και με διάθεση για «προοδευτική διακυβέρνηση». Μάλιστα, ο Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Δεν θα σας απαντήσω με τη φωνή του αποφασισμένου, μα με το στίχο του Σαίξπηρ. Θα καταλάβετε, «αν μπορείτε σεις να ιδείτε μες στου καιρού τον σπόρο», είναι η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα.

Όσο για την επιστροφή της ονομασίας ΠΑΣΟΚ, αντί ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καστανίδης αναφέρει:

«Ναι, θέλω την επιστροφή του ιστορικού ακρωνυμίου μας (ΠΑΣΟΚ) στον τίτλο της δημοκρατικής παράταξης, γιατί αυτό θα προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής το βάρος μιας μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς και της πίστης σε μια ανάλογη συνέχεια. Ναι, θέλω την επιστροφή των πολιτικών σημάτων και των διακριτικών μιας σπουδαίας πολιτικής δύναμης που άλλαξε τη χώρα, για να μας θυμίζουν την υποχρέωσή μας να την αλλάξουμε και πάλι και να μην μας επιτρέπουν να αρκούμαστε στα λίγα της σήμερον.

Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επιστροφή στο μεγαλείο μιας παρελθούσας εποχής, είναι η καταβύθιση στην ιδεολογική σου ύπαρξη και στην ιστορική συνείδηση της παράταξης, για να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια που θα σου επιτρέψουν να συντάξεις και πάλι το μέλλον της χώρας, διακηρύσσοντάς το απ’ όλες τις ακρώρειες της επικράτειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα