Η ζάχαρη συνδέθηκε με 45 σοβαρά προβλήματα υγείας – Ποια είναι, τι δείχνει νέα έρευνα

09.04.2023 / 11:10
e5d1995106164298b686369553a8d0e2

Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης
ζάχαρης στην υγεία, με τις συστάσεις για την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης να λένε πως πρέπει να προσδιορίζεται σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Ωστόσο, ερευνητές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκριναν ότι πριν αναπτύξουν
λεπτομερείς πολιτικές για τον περιορισμό της ζάχαρης, έπρεπε να αξιολογήσουν διεξοδικά
κάποια υπάρχοντα στοιχεία.

Σε μια μεγάλη ανασκόπηση 73 μετααναλύσεων – η οποία περιελάβανε 8.601 μελέτες – η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για συνολικά 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνος, άσθμα, τερηδόνα, κατάθλιψη και πρόωρος θάνατος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ.

Τα ελεύθερα σάκχαρα (free sugars) — ο τύπος ζάχαρης στον οποίο επικεντρώθηκαν οι συγγραφείς — είναι αυτά που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, ως επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά. Συνήθως τα βρίσκουμε σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πουρέδες, πάστες και παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και
Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνει σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ελεύθερων σακχάρων και του καρκίνου είναι περιορισμένα και αμφιλεγόμενα και χρειάζονται περισσότερη έρευνα, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αλλά είναι γνωστό πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, η οποία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για διάφορους καρκίνους. Το ίδιο ισχύει και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα ευρήματα της μελέτης – σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (American Institute for Cancer Research) – υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσληψη ζάχαρης σε λιγότερο από 25 γραμμάρια ή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Τόση ζάχαρη υπάρχει για παράδειγμα σε 2 ½ μπισκότα με τσιπς σοκολάτας και περίπου 1 ½ κουταλιά της σούπας μέλι. Ένα ντόνατς έχει περίπου 15 έως 30 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Ψωμί, γιαούρτια και δημητριακά πρωινού έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες “κρυμμένης” ζάχαρης.

Οι συγγραφείς προτείνουν επίσης τη μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη σε λιγότερο από μία μερίδα (περίπου 200 έως 355 ml) την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση ζάχαρη τρώνε καθημερινά, επειδή βρίσκεται κρυμμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία οι καταναλωτές δεν θεωρούν γλυκά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα