Η Ταμάρα, ο Φαρούκ και ο Μάριος Μπετόσκι στα Ψηλαλώνια

22.03.2021 / 11:03
All-focus

Του Θανάση Κούστα

Ήταν άνοιξη, αρχές της δεκαετίας του 1960 και τα μεροκάματα της Πειραϊκής – Πατραϊκής, του Λαδόπουλου και του λιμανιού προσφέρουν εισόδημα που περιέχει και ένα μικρό περίσσευμα για την διασκέδαση. Τη λαϊκή διασκέδαση που έρχεται να καλύψει με τα παιχνίδια του άλλα και τα αξιοθέατα το Λούνα Παρκ της πλατείας. Κόσμος πάει κι έρχεται κάθε απόγευμα και τις Κυριακάδες, από τα πρωϊνά, διασκεδάζει με τις εικόνες, τα παιχνίδια και τα καλέσματα. Κι εγώ βρίσκομαι κάπου εκεί ανάμεσα και χαζεύω…

Τα παιχνίδια με τα δώρα                                                

Μέσα στον χώρο του κινηματογράφου «Ζενίθ», έχουν εγκαταστήσει τα παιχνίδια με τα δώρα. Στα αριστερά μας η πλακοσκόπευση, ένα ταμπλό μεγάλο πάνινο με ζωγραφιστά τετραγωνάκια που πάνω τους γράφουν τα δώρα. Από ένα ξυλάκι με σχισμή ρίχνουν το κέρμα που κυλάει και αν καταλήγει σε τετραγωνάκι μέσα (λιγάκι δύσκολο), κερδίζει ό,τι γράφει, συνήθως ένα κουτί λουκούμια η ένα μπουκάλι κρασί.                          

Δίπλα είναι η σκοποβολή και μετά το ΤΙΠ-ΤΟΠ, που με πάνινα τόπια σημαδεύουν τενεκεδένια κουτάκια τα οποία μέσα έχουν μπίλιες για να κάνουν θόρυβο όταν πέφτουν.     

Μέσα σε μια λιμνούλα έχει παπάκια και ο πελάτης πρέπει να πετάξει τον κρίκο και να τον περάσει στον λαιμό της πάπιας. Επίσης με κρίκους που ο Παΐζης έχει περασμένους σε ένα καλάμι, σημαδεύουν μπουκάλια με κρασί και αν το πετύχουν ήταν και το δώρο τους.  

Η Ταμάρα, ο Φαρούκ και ο Μάριος Μπετόσκι στα Ψηλαλώνια 2

«Για περάστε, για περάστε»

Ο Παΐζης έχει ένα κάρο με τρείς ρόδες και το στέκι του είναι στο Μαρκάτο, κάτω από το μαγαζί του Σγούρδου, η απέναντι στην γωνία του Σαρακίνη και πουλάει ξυραφάκια, τσακμακόπετρες, αναπτήρες, σαπούνια, νυχοκόπτες, τσατσάρες και άλλα ψιλικά. Τα απογεύματα είναι στο Λούνα Παρκ και φωνάζει: «Όποιος περάσει τον κρίκο στο κεφάλι από το παπί θα πάρει δώρο ένα κουτί λουκούμια. Έχασε ο κύριος… για περάστε για περάστε».

 Πιο πέρα μια λιμνούλα με λουλακί χρωματιστό νερό έχει ψάρια μεταλλικά που τα ψαρεύουν με ένα καλάμι που στην άκρη της πετονιάς έχει μία πραγαδέλα. Στην κοιλιά του ψαριού είναι μια πορτούλα που όταν ανοίγει έχει και ένα δωράκι. Παραδίπλα είναι ένα βαρέλι ξύλινο που στην μέση έχει ένα σωλήνα και με πίεση αέρα, πετάει μπαλάκια του πιγκ-πογκ. Με μία στέκα που στην άκρη έχει ένα μικρό καλαθάκι , ο πελάτης βάζει στο καλαθάκι τρία μπαλάκια και κερδίζει το δώρο του.                                      

Και μπροστά στην πλατεία, είναι το τρένο – φάντασμα. Στην αρχή βγαίνει μια γριά μάγισσα με μία σκούπα πάνω από το κεφάλι μας και μετά φαντάσματα, θόρυβοι, σειρήνες και νυχτερίδες να πετάνε πριν περάσουμε από μία δίφυλλη πόρτα που ανοίγει με θόρυβο για να περάσει το τρενάκι. Τα συγκρουόμενα είναι σε μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να περιμένουν σε ουρά για να πιάσουν τιμόνι και να ονειρευτούν το βολάν που είναι ένας ανεκπλήρωτος πόθος για εκείνα τα χρόνια. Και μετά η ρόδα για να βλέπουν την πόλη από ψηλά και να νοιώθουν ταραχή από το φόβο του ύψους καθώς φθάνουν πιο ψηλά και από τους φοίνικες της πλατείας                                                        

Οι πιο δυνατοί δοκιμάζουν τα μπράτσα τους σε ένα τρενάκι που όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στις ράγες τόσο πιο πολύ γυρίζει ο δείκτης σε ένα μεγάλο τροχό που αν φθάσει στο κόκκινο κερδίζει τι άλλο… μα, ένα κουτί λουκούμια.

Το περιζήτητο παιχνίδι

Και ο «Φαρούκ», παιδιά για περάστε, ένα τυχερό παιχνίδι που εφεύρε ο «ΜΕΓΑΣ ΡΑΣΤΑΦΑΡΙ». Πάνω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, κρέμεται μία μπάλα σε εκκρεμές και από κάτω βάζει τρία ταβλάκια όρθια. Ο παίκτης πρέπει να ρίξει την μπάλα στα ταβλάκια αλλά με την επιστροφή της όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο. Και έτσι ο «Φαρούκ» είναι περιζήτητο παιχνίδι ακριβώς λόγω της δυσκολίας του.  Δίπλα ακριβώς είναι ένας μεγάλος κύκλος που έχει γύρω – γύρω ποδήλατα στερεωμένα με μία αντηρίδα σε ένα μεσαίο άξονα. Και έτσι με ένα τάλιρο οι πιτσιρικάδες κάνουν ποδηλατάδα που και αυτό ήταν είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή.  

Και τα αεροπλανάκια που πετάνε ένα γύρω και με ένα μοχλό ανεβοκατεβαίνουν και είναι ιδανικό παιχνίδι για ζευγαράκια που ονειρεύονταν πως θα πετάξουν και θα κτίσουν την ζωή τους σε ένα αβέβαιο αλλά, ελπιδοφόρο μέλλον…

Η γόησσα φιδιών και αντρών

Και η Ταμάρα, η γόησσα φιδιών και αντρών. Βγαίνει από την σκηνή της με ένα μπικίνι animal και χορεύει αισθησιακό χορό αγκαλιά με ένα βόα του Αμαζονίου. Και ο εκφωνητής καλεί τον κόσμο… «Λιοντάρι Κεντρικής Αφρικής τριακοσίων κιλών, λεοπαρδάλεις, πάνθηρες, οικογένεια πιθήκων, όλα αυτά τα βλέπετε μέσα στα σιδερένια κλουβιά».      

Η Ταμάρα μέσα στην σκηνή προσφέρει ιδανικό για άντρες θέαμα με τα φίδια της. Τα αγκαλιάζει, τα βάζει στο στόμα και άλλα κόλπα χορεύοντας αισθησιακά. Εκτός από την Ταμάρα, άλλα περίεργα θεάματα είναι η ασώματος κεφαλή και η γυναίκα με το μούσι.

Ο γύρος του θανάτου

Ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι με ύψος περίπου στα οκτώ μέτρα, με θόλο, δύο σκάλες και περιμετρικό εσωτερικό διάδρομο για τους πελάτες. Έξω και μπροστά πάνω σε έξη περιστρεφόμενους κυλίνδρους, ο Μάριος Μπετόσκι, με δερμάτινο μπουφάν, μπότες, επιγονατίδες και κράνος κάνει επίδειξη της τεχνικής του με την μοτοσυκλέτα του. Μαρσάροντας με θόρυβο, πάνω της γονατιστός και όρθιος… και ο εκφωνητής καλεί τον κόσμο από το μεγάφωνο:                                                        

«Συντομεύετε στα εισιτήριά σας παρακαλώ, σε πέντε λεπτά αρχίζει το πρόγραμμα.        

Είναι ένα θέαμα μοναδικό, ένα θέαμα αξιώσεων, το έξοδο είναι μηδαμινό.           

Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν δέχθηκε να ασφαλίσει τους ακροβάτες μας με τα επικίνδυνα νούμερα που παρουσιάζουν.                                     

Ιπτάμενοι διάβολοι του βολάν στριφογυρίζουν σαν δαίμονες στα ξύλινα τοιχώματα του κυλίνδρου μας. Περάστε να θαυμάσετε τους ακροβάτες μας.                     

Παρακαλώ χειροκροτήστε τους…» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακροβατικά με την μοτοσυκλέτα που με την φυγόκεντρο δύναμη τρέχει γύρω με ταχύτητα και ο αναβάτης στέκεται όρθιος χωρίς να πιάνει το τιμόνι. Και αμέσως μετά με μία μικρή φόρμουλα κάνει βόλτες στη βαρέλα μέχρι πάνω την κορυφή.                                          

Κι έτσι Ο ΦΑΡΟΥΚ, Ο ΡΑΣΤΑΦΑΡΙ, Η ΤΑΜΑΡΑ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΙΟ ΜΠΕΤΟΣΚΙ είχαν μπει και στην καθημερινότητα των παιδικών μας χρόνων, καθώς τους είχαμε εντάξει στα παιχνίδια μας που είχαν κεντρικούς ρόλους…

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα