Γήπεδο Παναχαϊκής: Ξεπερνιέται ο «κάβος» της μελέτης – Ολοκληρώνεται το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση

19.03.2023 / 11:00
download

Με συνεργασία, πολιτική βούληση -και για τις μετέπειτα διαδικασίες – ώστε να «τρέξει» ο φάκελος, γραφειοκρατικά, οικονομικά και σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για την ανάπλαση της Αγυιάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του ιστορικού γηπέδου της Παναχαϊκής στην Αγυιά, με τη χρηματοδότηση της μελέτης να θεωρείται ρεαλιστικός και επιτεύξιμος στόχος και μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος». Στη συνέχεια θα σταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για μια σειρά πολεοδομικών -κατά βάση- εγκρίσεων και αργότερα στο Υπουργείο Αθλητισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το χρηματοοικονομικό σκέλος, κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η χρηματοδότηση της μελέτης, που φτάνει ακόμη και τις 60.000 ευρώ, αποτελεί το πρώτο αλλά καθοριστικό σκαλοπάτι για τις μετέπειτα ενέργειες, ενώ η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής φαίνεται πως ήταν αποτελεσματική, αφενός ως προς τη γενική στόχευση της ανάπλασης και αφετέρου ως προς τον ειδικό στόχο, της μελέτης και του κονδυλίου που απαιτούνταν για εκείνη.

Γήπεδα και Μουσείο κάτω από το νέο πέταλο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολογου», το κόστος του έργου της μετατροπής της έδρας της αγαπημένης ποδοσφαιρικής ομάδας της Πάτρας σε σύγχρονο στολίδι πολλαπλών αθλητικών δράσεων, αναμένεται να ανέλθει σε 5 εκατομμύρια ευρώ, ως αρχική τιμή, μαζί με τον ΦΠΑ και τις υπόλοιπες χρεώσεις, χωρίς τις ενδεχόμενες εκπτώσεις από τους υποψήφιους εργολάβους εκτέλεσής του (μπορεί να μειώσουν το κόστος ακόμη και κατά 50%). Από εκεί και πέρα, το έργο ενδέχεται να εκτελεστεί ενιαία ή να «σπάσει» σε τρία μέρη, αναλόγως των χρημάτων. Πρώτα θα κατεδαφιστεί το πέταλο, κάτι που θα κοστίσει περίπου 700.000 ευρώ, στη συνέχεια θα ανοικοδομηθεί με το ίδιο κόστος και παράλληλα θα δημιουργηθούν από κάτω γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και πυγμαχίας. Επίσης, τον χώρο θα κοσμεί το Μουσείο Ιστορίας της πατρινής ομάδας. Οι υπόλοιπες εργασίες στο γήπεδο θα είναι σημαντικές, δεν θα έχουν όμως μεγάλη έκταση. Το  έργο θα είναι δημόσιο και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι το ύψος του κόστους αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα, αν και σύμφωνα με μηχανικούς και γνώστες του χώρου οι τιμές αλλάζουν ανά τρίμηνο, κάτι που ίσως αποτελέσει «αγκάθι» στη μετέπειτα πορεία, μαζί με ενδεχόμενες ενστάσεις εργολάβων.

Γήπεδο Παναχαϊκής: Ξεπερνιέται ο «κάβος» της μελέτης – Ολοκληρώνεται το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση 2

«Όραμα της Πάτρας»

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, δηλώνει στο «Νεολόγο»: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για το ότι το πρώτο μέρος του έργου φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής και τον μελετητή ώστε να δρομολογηθεί ένα όραμα της Πάτρας».

Η ανάπλαση του γηπέδου της Αγυιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη διοίκηση της ερασιτεχνικής αλλά και την ΠΑΕ Παναχαϊκή. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε ένας αγώνας δρόμου και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης της μελέτης και αμέσως μετά –αφού έχει στρωθεί ο δρόμος- να «τρέξει» ο φάκελος για την υλοποίηση του έργου, μέσω Περιφέρειας και Κράτους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα