Στο «Νεολόγο»: 63.000 Αχαιοί χρωστούν στον ΕΦΚΑ – 900 εκατομμύρια τα συνολικά χρέη

19.03.2023 / 11:15
ΕΦΚΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Τις 63.000 φτάνουν οι Αχαιοί οφειλέτες στον ΕΦΚΑ, με το 40% αυτών, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Νεολόγου», να έχει χρέη άνω των 1.500 ευρώ και το 25% να χρωστά πάνω από 3.000. Ένα ποσοστό 15% οφείλει «κόκκινες» εισφορές που αθροιστικά αγγίζουν το 1/3 των συνολικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 20% χρωστά χαμηλότερα ποσά, άνω των 50 ευρώ έως 1.000. Η εφημερίδα ανοίγει σήμερα τον φάκελο των οφειλών, εξειδικεύοντας σε τοπικό επίπεδο, με το νομό να αποτελεί μικρογραφία της πανελλαδικής συνθήκης.

Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του ΕΦΚΑ και συνδικαλιστές, από τους αριθμούς που παραθέσαμε πιο πάνω εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: Κατ’αρχήν υπάρχουν οφειλέτες διαβαθμισμένης κλίμακας, που απλώνονται δηλαδή σε όλο το φάσμα των οφειλών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες –όπως εξηγούμε και παρακάτω- προβαίνουν σε ρύθμιση ή εξόφληση οφειλών. Δεύτερον, όπως φαίνεται, λίγοι χρωστούν πολλά, τα οποία αθροιστικά αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια, με δεδομένο πως στην Αχαΐα οι συνολικές οφειλές φτάνουν τα 900 εκατομμύρια. Τρίτον, ένα υψηλό ποσοστό, δηλαδή έξι στους δέκα, περίπου, όφειλαν μέχρι προσφάτως «διαχειρίσιμα» ποσά, τα οποία όμως μπήκαν στο… βαθύ κόκκινο, λόγω της επιπλέον δυσκολίας στην οικονομική συνθήκη, μετά τον κορωνοϊό και την ενεργειακή κρίση. Τέταρτον, στη λίστα υπάρχουν και πολύ μικροί οφειλέτες, οι οποίοι σημειωτέον δεν θα πρέπει να «ξεχνούν» χρωστούμενα άνω των 150 ευρώ διότι δεν θα μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός που καθυστερεί επιχειρηματικές και αδειοδοτικές τους διαδικασίες.

Ζητείται αύξηση των δόσεων
Στο παραπάνω πλαίσιο, ζητείται, τόσο από συνδικαλιστές, από στελέχη της πολιτικής και ζωής και δη από οφειλέτες, νέο ευεργετικό καθεστώς πολλαπλών δόσεων, που να φτάνει ακόμη και τις 120, όπως αναμένεται να εφαρμοστεί, μέσω σχετικού νόμου, για χρέη προς την εφορία. Για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Yπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στη διεύρυνση των δικαιούχων-οφειλετών της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 θα αφορούν και όσους έχουν χρέη στους Δήμους. Παράλληλα, με άλλη διάταξη που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37–72 μηνιαίες δόσεις.

Θετική η πορεία των εσόδων το 2022
Εξάλλου, η πορεία των εσόδων κατά το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ, «γεγονός που δείχνει σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια, σε συνδυασμό με την απειλή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, λειτούργησαν θετικά, ασκώντας την απαραίτητη πίεση προς τους οφειλέτες».

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων, που το 2022 ανήλθαν στο 1,74 δισ. ευρώ, αριθμός-ρεκόρ για το ΚΕΑΟ, διαδραμάτισαν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Το γεγονός ότι η διαδικασία απλοποιήθηκε, διευκόλυνε τους συμβολαιογράφους που το ζητούσαν μετ’ επιτάσεως, αλλά ευνόησε σημαντικά και τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο της περασμένης χρονιάς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις οφειλετών με χρέη αρκετών χιλιάδων ευρώ που επέλεξαν την άπαξ εξόφληση. Το γεγονός αυτό οδηγεί το ΚΕΑΟ στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω οφειλέτες, που δεν επιδείκνυαν και τόσο μεγάλη «σπουδή» να εξοφλήσουν το χρέος τους όλο το προγενέστερο χρονικό διάστημα, προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, επειδή βρέθηκαν με ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διάθεσή τους, αφού ολοκληρώθηκε με ταχύτητα η μεταβίβαση κάποιου ακινήτου. Άλλωστε, η εξόφληση του χρέους ή έστω η ένταξή του σε καθεστώς ρύθμισης, με απρόσκοπτη καταβολή των μηνιαίων δόσεων, αποτελεί προϋπόθεση ώστε μια μεταβίβαση ακινήτου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι και οφειλέτης προς το ΚΕΑΟ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα