Επέστρεψαν στο Κέιμπριτζ τα κλεμμένα δαρβινικά σημειωματάρια

07.05.2022 / 8:30
dsc02935-4096x3072

Τα πολύτιμα σημειωματάρια -ένα εκ των δύο περιέχει το σημαντικότερο σκίτσο του Δαρβίνου για το Δέντρο της Ζωής- επιστράφηκαν ανώνυμα σε μια συσκευασία δώρου, μαζί με μια δακτυλογραφημένη σημείωση που εύχεται καλό Πάσχα στον βιβλιοθηκονόμο.

Το πακέτο αφέθηκε στο πάτωμα της βιβλιοθήκης, έξω από το γραφείο του βιβλιοθηκονόμου. στις 9 Μαρτίου, σε έναν χώρο που δεν βιντεοσκοπείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα του ατόμου που το άφησε.

«Τα σημειωματάρια μπορούν επιτέλους να ξαναπάρουν τη θέση που τους αξίζει, δίπλα στο υπόλοιπο αρχείο του Δαρβίνου στο Κέιμπριτζ, στην καρδιά της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς του έθνους, μαζί με τα αρχεία του Ισαάκ Νεύτωνα και του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ», δήλωσε η Δρ. Jessica Gardner, διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.

Το 2001, τα σημειωματάρια, στα οποία καταγράφονται μερικές από τις πρώτες σκέψεις του Δαρβίνου για τη θεωρία της εξέλιξης, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Είχαν αφαιρεθεί από τη θέση τους για να φωτογραφηθούν και η διαδικασία της φωτογράφησης είχε καταγραφεί ως ολοκληρωμένη τον Νοέμβριο του 2000. Όμως, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου που έγινε τον Ιανουάριο του 2001, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν επιστραφεί στη θέση τους. Εκείνη την εποχή, το προσωπικό θεωρούσε ότι μπορεί να είχαν τοποθετηθεί σε λάθος ράφι.

Ακολούθησε διεξοδική έρευνα σε όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης, η οποία φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα. Εντέλει τα σημειωματάρια δηλώθηκαν ως κλεμμένα στο αστυνομικό τμήμα του Κέμπριτζ το 2020.

Τα χειρόγραφα λέγεται ότι είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς εμφανείς ζημιές και σημάδια φθοράς. Ήταν τυλιγμένα μαζί με έναν καφέ φάκελο, που έφερε το δακτυλογραφημένο μήνυμα «Βιβλιοθηκονόμος / Καλό Πάσχα / Χ».

Τα σημειωματάρια πρόκειται να εκτεθούν ξανά δημόσια από τον Ιούλιο, ως μέρος της έκθεσης «Darwin in Conversation» της βιβλιοθήκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα