Εμβολιασμός: Στο τραπέζι και 3η δόση από Σεπτέμβριο – Τα δεδομένα

30.07.2021 / 8:48
emvoliasmos_1

Και επισήμως πια και στη χώρα μας εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρειασθεί και 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλο τον πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα απασχολεί την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας.


Η ανοσία
Μάλιστα όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες το θέμα συζητείται και στην ολομέλεια της επιτροπής, όπου μελετάται το θέμα της ανοσίας που δημιουργούν τα εμβόλια. Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως αναμένουν να δουν περισσότερα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας, ενώ θεωρούν ότι πιθανώς θα πρέπει το εμβόλιο να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο. Πάντως θεωρείται βέβαιον ότι οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσοι έχουν ανοσοκατεσταλμένο οργανισμό, θα πρέπει να κάνουν και 3η δόση του εμβολίου από το Φθινόπωρο.


Πάντως ο γνωστός καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άγγελος Χατζάκης εκτιμά ότι η σχετική προστασία του εμβολιασμού από βαριά λοίμωξη SARS-CoV-2, θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος, ανάλογα με το εμβόλιο, την ηλικία κλπ. Αντίθετα, η προστασία από ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη θα διαρκέσει λιγότερο.


Τα μειωμένα αντισώματα
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί σε πολλούς πολίτες αλλά και ειδικούς επιστήμονες το ζήτημα της κατακόρυφης μείωσης των τίτλων αντισωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται συνεχής μείωση των αντισωμάτων στον οργανισμό. Γι αυτό άλλωστε και πολλοί ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είχαν δηλώσει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ αντισωμάτων καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η κυτταρική ανοσία.

Ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης σχετικά με τη μείωση των τίτλων αντισωμάτων σε κάποιο διάστημα και αν αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το άτομο μπορεί να νοσήσει βαριά με covid-19, απαντά αρνητικά. Όπως εξηγεί, ο τίτλος των αντισωμάτων αυξάνει πολύ μετά την αναμνηστική δόση για μικρό χρονικό διάστημα 1-4 εβδομάδες, και στη συνέχεια παρατηρείται ραγδαία πτώση. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό με ακρίβεια από ποιο επίπεδο αντισωμάτων και κάτω η προστασία δεν είναι επαρκής. «Εντούτοις, τα φαινόμενα αυτά είναι στοχαστικά και πολυπαραγοντικά. Τα αντισώματα είναι ο κύριος μηχανισμός προστασίας, όπως έχουμε δει από πρόσφατες μελέτες κυρίως σε πειραματόζωα, υπάρχουν όμως και άλλοι μηχανισμοί προστασίας που τους ονομάζουμε συνολικά κυτταρική ανοσία. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και η ραγδαία πτώση που παρατηρείται σε όλους μπορεί να δημιουργήσει συχνότερα ελλείματα προστασίας στις μεγαλύτερες ηλικίες», αναφέρει ο κ.Χατζάκης.


Να σημειωθεί ότι με βάση τις μελέτες το 2-3% των εμβολιασμένων δεν έχει αναπτύξει επαρκή χυμική ανοσία ώστε μετά τους 6 μήνες να έχει επαρκή προστασία. Κάτι που ισχύει κυρίως για ορισμένες κατηγορίες ασθενών με κλινικά προβλήματα (π.χ. μεταμοσχευμένοι).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα