Σχολεία – Εκπαιδευτικοί: Εμβόλιο ή τεστ, αλλιώς… αποβολή

30.07.2021 / 8:21
sxoleio-2

Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα μπαίνει στις σχολικές τάξεις από το φθινόπωρο εάν δεν προσκομίζει πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Κι αυτό ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εκπαιδευτική κοινότητα ή να οδηγηθούν σε εμβολιασμό και εκείνοι που ακόμη και σήμερα παραμένουν αρνητές στους κλάδους των δασκάλων και των καθηγητών. Για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν, δε, στα σχολεία από τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα αρνηθούν να προβούν σε μία από τις παραπάνω κινήσεις για να αποδείξουν ότι δεν είναι φορείς του ιού, θα μπορούν και φέτος να προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με τη «φόρμουλα» των τρίμηνων συμβάσεων που θα ανανεώνονται για ακόμα τρεις μήνες αν καταστεί αναγκαίο, ενώ οι αρνητές δεν θα μισθοδοτούνται την περίοδο που δεν θα διδάσκουν.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τροπολογία δεν κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, που βρίσκεται επίσης αυτή την περίοδο στη Βουλή, αλλά όπως ανέφεραν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου «εάν κατετίθετο στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφιζόταν χθες, η τροπολογία θα θεωρούνταν εκπρόθεσμη».

Οι συνέπειες
Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 της τροπολογίας προβλέπει:

Στην περίπτωση κατά την οποία μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν και θα επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α)Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού με απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης θα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση θα αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

β)Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στον διευθυντή / προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας, στον προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης σε περίπτωση που μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης αδυνατούν να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο ή δεν προσκομίζουν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (rapid test ή PCR test).

Στις περιπτώσεις αυτών των τρίμηνων συμβάσεων θα παρέχεται η μοριοδότηση που προβλέπεται, και μάλιστα προσαυξημένη.

Οποιοι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της κατηγορίας των τρίμηνων συμβάσεων δεν προσκομίσουν με την ανάληψη των καθηκόντων τους πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου επίσης δεν θα επιλέγονται για να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

tanea.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα