Χαράλαμπος Γώγος: «Φορέστε μάσκα»

02.12.2022 / 9:44
charalampos-gogos

Απαραίτητη, αν όχι υποχρεωτική είναι η μάσκα σε κλειστούς χώρους για τους ευάλωτους πολίτες, σημειώνει, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό που καταγράφει αυξημένα κρούσματα -2.003 την προηγούμενη εβδομάδα στην Αχαΐα, 43.000 πανελλαδικά- αλλά για όλες τις ιώσεις που καταγράφουν έξαρση αυτή την εποχή και στέλνουν πολύ κόσμο στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει μία έξαρση των ιώσεων. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης, παραινφλουέντζας και πολύ σοβαρές πνευμονίες που στέλνουν κόσμο στα νοσοκομεία. Επομένως η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Βοήθησε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, στους κλειστούς χώρους την περίοδο του χειμώνα, ιδιαίτερα από τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα κ.λπ. είναι πάρα πολύ προστατευτική και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε» τονίζει ο κ. Γώγος παρατηρώντας ότι: «Έχει ατονήσει πολύ η χρήση μάσκας. Μπορώ να πω ότι για κάποιους αποτελεί ξεχασμένη υπόθεση. Και σε αυτό δυστυχώς έχουν παρασυρθεί και ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ο κόσμος γενικά δεν φοράει μάσκα. Αναγνωρίζω την κούραση που έχει προκαλέσει η σκληρή δεκαετία της πανδημίας αλλά από την άλλη είναι ένα μέτρο που μπορεί να προστατεύσει από πολλά».

ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο ερώτημά μας εάν κρίνει σκόπιμο να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η χρήση μάσκα στα σχολεία, κάτι που υπενθυμίζουμε ότι πρότεινε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο κ. Γώγος μάς απάντησε: «Τα σχολεία ακολουθούν αυτό που συμβαίνει στην κοινότητα. Έτσι υπάρχουν πολλές ιώσεις στα παιδιά. Ωστόσο έχουμε διαπιστώσει ότι η χρήση μάσκας είναι πολύ δύσκολη στο σχολείο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί υποφέρουν διότι η εκπαιδευτική διαδικασία έχει πολύ λόγο και η ομιλία με μάσκα είναι πολύ δύσκολη».

ΓΟΝΕΙΣ

Στον αντίποδα, ο κ. Γώγος συμβουλεύει τους γονείς το εξής: «Όταν τα παιδιά τους έχουν συμπτώματα ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει ίωση, θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο. Τα περισσότερα από τα ιογενή νοσήματα μεταδίδονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, δεν είναι όπως ο κορονοϊός, επομένως για δύο τρεις ημέρες να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσουν τους οικείους τους αλλά και τις εκπαιδευτικές κοινότητες όπου φοιτούν τα παιδιά τους».

Πελοπόννησος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα