Ανεβαίνει η τιμή της πατάτας – Στο 10% πάνω στην εστίαση, στο 30% στο χωράφι

23.05.2024 / 18:03
ka 37

Αυξήσεις υψηλότερες του 10% καταγράφονται στις τηγανητές πατάτες στα καταστήματα εστίασης, την ώρα που οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αύξηση στην τιμή πώλησης της πατάτας στο χωράφι μέχρι και 30%.

«Φέτος δεν έχουμε νερό και για αυτό η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», τόνισε στο Action 24 ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

«Διανύουμε ένα φοβερό πρόβλημα φέτος στο νησί. Όταν σε φυσιολογικές συνθήκες, με νερό και τον ήλιο που διαθέτει το νησί, κυμαινόμαστε στους 4 – 4,5 τόνους ανά στρέμμα, φέτος θα κινηθούμε γύρω στους δύο και αυτό με το ζόρι», ανέφερε ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γαλανάδων Νάξου.

Σε ερώτηση για την τιμή που θα πουλήσει, ο ίδιος σημείωσε: «Αν τα έξοδα ανά στρέμμα κυμαίνονται στα 800 – 850 ευρώ και επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής κάτω από το μισό, σε σχέση με άλλες χρονιές, μέσα από το χωράφι, η πατάτα θα πρέπει να ‘φύγει’ 90 λεπτά με 1 ευρώ».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «αν συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα μέχρι να φτάσει στον πάγκο, τη συσκευασία, τα μεταφορικά κλπ., η τελική τιμή στην αγορά θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2».

Ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται όμως και στα μαγαζιά. «Η τιμή που αγοράζουμε την κατεψυγμένη πατάτα έχει αυξηθεί κατά 10% με 14% περίπου. Τη μερίδα πατάτες την πουλάμε 2,90 με 3,10 ευρώ, εκεί ‘παίζει’ η τιμή», δήλωσε ο Άρης Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα