Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι απαλλάσσονται από την υποβολή

11.06.2024 / 7:48
forologikes-diloseis_0.jpg-1

Με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αποσαφηνίζεται ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής και ποιοι εξαιρούνται.

Mέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1.500.000 δηλώσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές είναι μηδενικές.

Υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης
Υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι:

Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας:

Oλοι οι ενήλικοι, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενα μέλη ή όχι, όταν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα πηγής Ελλάδας ή εξωτερικού, φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα. Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης συζύγων, ο σύζυγος είναι υπόχρεος και για τη δήλωση των εισοδημάτων της συζύγου του.
Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ανήλικος, μόνο για το εισόδημα από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Τα λοιπά εισοδήματά του προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α ν. 4172/2013: α) ενήλικος όταν αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα πηγής Ελλάδας φορολογούμενο με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο και β) ανήλικος μόνο για το εισόδημα πηγής Ελλάδας από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του (τα λοιπά εισοδήματά του πηγής Ελλάδας προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα). Για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή, και τα οποία υπόκεινται στην
εναλλακτική φορολόγηση δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους.

Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής

 Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, ενήλικος, (μόνο) όταν αποκτά πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, ανήλικος, μόνο για το εισόδημα πηγής Ελλάδας από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Τα λοιπά εισοδήματά του (πηγής Ελλάδας), προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης
Κεκαρμένος μοναχός, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση για το καθαρό ποσό της σύνταξής του, κατά το χρονικό διάστημα που διατηρεί την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση όταν αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολογιών
Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης για εισόδημα άλλου προσώπου
Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης για εισόδημα άλλου προσώπου είναι:

Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς, επιδικίας, πτώχευσης, μεσεγγύησης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Οι κληρονόμοι του θανόντα για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα