Μητσοτάκης για τεκμήρια επαγγελματιών: Διορθώσεις μόνο αν υπάρξουν κατάφωρες αδικίες

12.06.2024 / 8:06
mitsotakis116

«Θα ήταν λάθος να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα των τεκμηρίων των ελευθέρων επαγγελματιών» λένε και σήμερα ακόμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θυμίζουν ότι το ελάχιστο εισόδημα φορολόγησης των επαγγελματιών είναι μόλις ένα από τα 9+1 μέτρα για την φοροδιαφυγή που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 για να ισχύσουν φέτος. Και ότι από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση είχε εξ αρχής δηλώσει ότι το μέτρο επιβάλλεται προσωρινά, μέχρι να προλάβουν να αποδώσουν αποτελέσματα όλα τα υπόλοιπα που τέθηκαν ταυτόχρονα σε εφαρμογή από το 2024, όπως διασύνδεση POS με ταμειακές παντού, καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MyDATA, έλεγχοι διακίνησης μετρητών κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του χθες στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ δήλωσε «ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Κέρδη πάνω από το τεκμήριο
Στην πράξη πάντως, μέχρι πέρυσι το 50% των επαγγελματιών δήλωνε μηδέν κέρδος ή ζημιές.

Φέτος όμως, το 50% από όσους υπέβαλαν ως τώρα δήλωση, ξεπερνά και υπερκαλύπτει το τεκμήριο!

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των φετινών δηλώσεων Ε1 και Ρ3 που υποβάλλουν επαγγελματίες:

– 37.223 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το «δια νόμου» ελάχιστο εισόδημα, έλαβαν εκκαθαριστικό και προχωρούν στην καταβολή του φόρου, πληρώνοντας και μειωμένο τέλος επιτηδεύματος.

– 37.943 εμφάνισαν ελαφρώς ή πολύ μικρότερα κέρδη από το τεκμαρτό και, συνεπώς, θα επιβαρυνθούν για το επιπλέον εισόδημα που δεν δήλωσαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις τρέχουσες δηλώσεις ΦΠΑ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συνόλου των ελεγκτικών μέτρων, φαίνεται πως σχεδόν το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει αισθητά υψηλότερα έσοδα εν σχέσει με ένα χρόνο πριν (λόγω αυτόματης έκδοσης αποδείξεων σε πληρωμές με κάρτες) ενώ έχουν αυξηθεί μειωθεί στο 60%-70% και τα έξοδα που δηλώνουν για να μειώνουν τους φόρο τους (λόγω ηλεκτρονικών τιμολογίων και “real time” διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ).

Με τους ρυθμούς αυτούς, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, η πλειονότητα των επαγγελματιών θα φτάσει σύντομα να δηλώνει εισοδήματα που υπερβαίνουν το ελάχιστο τεκμαρτό. Και τότε προφανώς θα εκλείψει και ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε το τεκμαρτό εισόδημα, στο διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα