«Βροχή» λουκέτων στην Πάτρα-Ξαφνικός θάνατος για 600 εμπορικές επιχειρήσεις στην Αχαΐα

25.03.2023 / 10:00
louketa 1

Εκατοντάδες λουκέτα σημάδεψαν την αγορά της Πάτρας στη διάρκεια του 2022 και εξακολουθούν να τη σηματοδοτούν στους πρώτους τρείς μήνες του 2023, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής ελλάδας- Πελοποννήσου  και Ιονίων Νήσων, τα οποία εξασφάλισε ο «Νεολόγος» της Πάτρας

Σύμφωνα με αυτά στην πόλη της Πάτρας κατά κύριο λόγο, αλλά  και στην υπόλοιπη Αχαΐα κατέβασαν οριστικά ρολά 600 καταστήματα λιανικής πώλησης. Το ίδιο διάστημα στο νομό Ηλείας έκλεισαν 200 καταστήματα λιανικής πώλησης και στην Αιτωλοακαρνανία 180, ανεβάζοντας επισήμως τον συνολικό αριθμό των λουκέτων σε 980.

 Στα λουκέτα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λιανικής πώλησης οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους και κατέφυγαν στη ‘συνταγή’ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Συνολικά η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως λουκέτο ως προς την παραδοσιακή λειτουργία και μεταπήδηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς φυσική παρουσία στην αγορά της Πάτρας και του νομού έχουν βάλει άλλες 150 με 200 επιχειρήσεις.

Ίδιο έργο και το 2023

Η «καλή» ημέρα από το πρωί φαίνεται και το ίσιο ισχύει για την αγορά της Πάτρας το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, γεγονός που προϊδεάζει για τη σκληρή συνέχεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 45% των καταστημάτων της Πάτρας κατά την χειμερινή εκπτωτική περίοδο που έληξε κατέγραψαν πτώση τζίρου. Ένα 45% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μόλις το 10% εμφάνισε άνοδο στις εισπράξεις.

Αυτά τα δεδομένα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο κύκλο «λουκέτων» για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το 2023 το οικονομικό «κραχ» στις επιχειρήσεις της περιοχής θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Γιώργος Βαγενάς σε δηλώσεις του στο «Ν» επισήμανε ότι όσο η κυβέρνηση αλλά και κάθε κυβέρνηση αρνούνται να σχεδιάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα διάσωσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων τ όσο η κατάσταση θα γίνεται τραγικότερη.

Προγραμμα το οποίο θα απαλλάσσει ουσιαστικά από βάρη 13 ετών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Ουσιαστικά το πρόβλημα – τόνισε ο κ. Βαγενάς – είναι ότι χάθηκε το 80% του τζίρου μέσα σε αυτά τα έτη και φυσικά οι αγορές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 150% και τα λειτουργικά έξοδα κατά 100%.

Συνεπώς λογικό και επόμενο είναι να κλείνουν καταστήματά εμπορικού ενδιαφέροντος και συνεχώς να μεταβάλλεται ο επιχειρηματικος χάρτης .

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προτείνει ως αντίδοτο στη «λαίλαπα» των λουκέτων η οποία αναμένεται να πλήξει την Πάτρα και το 2023 σεισάχθεια  με γενναία κουρέματα και  πολλαπλές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μηδενιστούν οι δόσεις για τα παρελθόντα χρέη και επανεκκίνηση για μπορούν να συνεχίσουν, ανμαφέροντας πως παρόμοιο σχέδιο έχει υλοποιηθεί από τις περισσότερες χώρες της ευρώ ζώνης με τεράστια επιτυχία και βλέπουμε στις μεγάλες πόλεις να στέκονται μικρομάγαζα δίπλα σε πολυεθνικές και κολοσσούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα