Τα φοιτητικά ενοίκια «καίνε» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Οι τιμές στην Πάτρα

25.08.2021 / 16:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patra-autodioikisi.gr_

«Καίνε» τον οικογενειακό προϋπολογισμό οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όπου η συνολική εικόνα αποτυπώνει αυξήσεις μισθωμάτων. Η έρευνα αγοράς κατά την τρέχουσα, τοπ περίοδο αναζήτησης – ενόψει και των ανακοινώσεων των βάσεων – κόβει τα φτερά στις οποιεσδήποτε προσδοκίες για πτωτικές τάσεις λόγω της πανδημίας και της στροφής των ιδιοκτητών εκτός της πλατφόρμας του Airbnb. Ενδεικτικά είναι τα τσιμπημένα φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα, την Πάτρα, τα Χανιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου οι αυξήσεις έφτασαν έως το 25%. Σταθερές όμως έμεναν οι τιμές σε Ιωάννινα, Χίο, Καστοριά, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Κέρκυρα και Ρόδο. Για παράδειγμα, στην Αθήνα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, με τις περιοχές-φωτιά να παραμένουν σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά λόγω της στροφής των ιδιοκτητών σε μακροχρόνια μίσθωση – με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της πλατφόρμας Airbnb – δεν κατάφερε να συγκρατήσει προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, αν και όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη έχουν περισσότερες επιλογές, ενώ πολλά διαμερίσματα μισθώνονται επιπλωμένα. Αυτό το παράδοξο – ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα, αλλά οι τιμές παραμένουν τσιμπημένες – οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πλέον τα ακίνητα που διατίθεται προς ενοικίαση είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Σε αντίθεση με προηγούμενα έτη (2014-2017) όταν οι κατοικίες ήταν μη ανακαινισμένες και χωρίς το σύνολο του οικισμού εξοπλισμού. Το φαινόμενο λοιπόν της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών τα τελευταία χρόνια, και πλέον οι επιδράσεις της πανδημίας στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Ετσι, η ακτινογραφία της αγοράς δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. – 60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στη φοιτητική κατοικία κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οπως σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας, οι γονείς πλέον έχουν τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων λοκντάουν και δεν θα είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. «Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση λοκντάουν», τονίζει και προσθέτει ότι «η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ακινήτων και των τιμών ενοικίασης πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι, θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα εν δυνάμει μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία».

Πάτρα

Στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%. Τόσο το 2020, όσο και τη φετινή χρονιά οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις. Το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 30 τ.μ. – 40 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ και το δυάρι από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. ακόμη και 380 ευρώ τον μήνα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην περιοχή Ζαρουχλέικα, το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250 ευρώ, ενώ για μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. από 150 ευρώ έως 220 ευρώ τον μήνα.

tanea.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα