Τα Ελληνικά στο Παλέρμο – Τριήμερο αφιερωμένο στην εκμάθηση της νεοελληνικής – Τιμήθηκε ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς

17.10.2021 / 12:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xa 4

Στο Παλέρμο της Ιταλίας βρέθηκε, πρόσφατα, ο Πατρινός ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου της πόλης στους επίσημους εορτασμούς για την 90η επέτειο της ίδρυσης της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Ο εορτασμός της επετείου, ξεκίνησε από τις 30 Σεπτεμβρίου ως και τις 4 Οκτωβρίου 2021 στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Ιταλίας, κάτω από την αιγίδα σπουδαίων φορέων.

Πολύ σωστά το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο θεωρείται ως φωλιά της αγάπης προς την Ελλάδα, επειδή η Ελληνική γλώσσα, αρχαία μεσαιωνική και νέα, καλλιεργείται εκεί ως ενιαία, ως «ζωντανό πλάσμα που δέχεται αλλοιώσεις αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα» όπως λέει ο Γιώργος Σεφέρης.

Το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο οφείλει αυτή τη φήμη του στον πρωτοπόρο αείμνηστο ελληνιστή Bruno Lavagnini: Ως σήμερα η Ελληνική γλώσσα μελετιέται εκεί όχι μόνο με επιστημονική ακρίβεια, αλλά με γνήσιο σεβασμό για το πολιτισμό της χώρας μας. Από τους μεγαλύτερους δασκάλους η σκυτάλη της αγάπης προς την Ελλάδα περνάει στους νέους, από τον Lavagnini στον Vincenzo Rotolo και σήμερα στην Μαρία Caracausi.

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγιναν διαλέξεις και σεμινάρια, από Ιταλούς και Έλληνες μελετητές, όπως και παρουσιάσεις εκδόσεων από σειρές νεοελληνικής λογοτεχνίας που πραγματοποιούνται επί τόπου.

Σε αυτή την συνάντηση Ελληνιστών από όλη την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο καλεσμένοι ήταν και οι: Τζίνα Καλογήρου, Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς από το Culture Book στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο ως επίσημοι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίαs.

Το Σάββατο το πρωί «τιμήθηκε» με ανακοίνωση για το σύνολο του έργο του ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ ανακοινώσεις είχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος πρόεδρος των Βραβείων Jean Moréas και του Patras World Poetry Festival, όπως και η καθηγήτρια του Εθνικου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου και μέλος της συντακτικής ομάδας του Culture Book και των Βραβείων Jean Moréas.

Στο πολυήμερο αυτό συνέδριο παρευρέθηκαν καθηγητές Ελληνιστές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη ο Δήμαρχος του Παλέρμο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ.α.

«Βαθειά τιμή σε αυτή την δια βίου ενασχόληση»

Σε δήλωση του ο κ. Σκιαθάς αναφέρει: «Η οδοιπορία στην ποίησή από την πρώτη δημοσίευση στα δεκαεπτά μου χρόνια μέχρι σήμερα είναι κώδικας ζωής.

Η αναγνώριση του έργου μου κάθε φορά από φορείς που αξιώνουν τη μνήμη της Λογοτεχνίας είναι βαθειά τιμή σε αυτή την δια βίου ενασχόληση.

Η τιμητική πρόσκληση σε αυτό το εμβληματικό συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο και η ανακοίνωση για το έργο μου με γέμισαν χαρά και ευθύνη για το μέλλον».

Ο Αντώνης Σκιαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σήμερα ζει στην Πάτρα. Είναι ποιητής, ανθολόγος και κριτικός λογοτεχνίας.

Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές:

– “Παραμεθόριο νεκροταφείο” (1983),

– “Ο ίππος των κυμάτων” (1990),

– “Παραμεθόριο νεκροταφείο.

– “Ο ίππος των κυμάτων” (1992),

– “Θερινό ανεμούριο” (1993),

– “Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου” (1996),

– “Χαίρε αιώνα” (2002),

– “Ποιήματα-Περίληψη” (1983-2006) (2006),

– “Έρωτος επέτειος εαρινή” (2008),

– “Φιλόξενος πόλις” (2010),

– “Ευγενία” (2016) και

– “Ο μόνος πιστός ένοικος” (τρίγλωσση συλλεκτική έκδοση, 2018).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, την ιστορία και την εκπαίδευση έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελίτροχος» στη δεκαετία του ’90. Στη συνέχεια δημιούργησε και διαχειρίζεται το «Γραφείον Ποιήσεως» και το Βραβείο Ποίησης «Zαν Mορεάς».

Λεζάντα εξωφύλλου: Από δεξιά: Με την καθηγητή του Πανεπιστημίου Λούντ της Σουηδίας και πρόεδρο των εδρών Νεοελληνιστικών σπουδών της Ευρώπης Βασίλειο Σαμπατακάκη , Francesco Skalora του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και συνεργάτη του Χάρβαρντ και τον Γεράσιμο Ζωρα καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λεζάντα 1: Με τον Δήμαρχο του Παλέρμο Leoluka Orlanto και την Καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμο Μaria Caracausi

Λεζάντα 2: Mε τον σημαντικό Ελληνιστή Vincenzo Rotolo

Λεζάντα 3: Με τον Τριαντάφυλλο Ηλ. Κωτόπουλο και την Τζίνα Καλογήρου

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα