Επίκεντρο 2021-2022 – Τι παίζει για φέτος;

17.10.2021 / 14:58
epikentro

Mε την υπογραφή του Δημήτρη Τουλιάτου

Το Επίκεντρο είναι ένας χώρος με σημαντική ιστορία και πολιτιστικό φορτίο. Πρωτοπήγα εκεί πάρα πολλά χρόνια πριν, όταν ο Γαβρίλος Μιχάλης, με την Αγγελική Αντωνοπούλου καθάριζαν τον χώρο για να γίνει η ομώνυμη γκαλερί – χώρος τέχνης.

Έζησα σημαντικές στιγμές με το ΔΗΠΕΘΈ, αλλά έζησα και την μετέπειτα καταστροφή του. Σήμερα, το Επίκεντρο ακολουθεί μια δική του πορεία με σεβασμό και ουσία. Για το σήμερα μιλήσαμε με την Ίλια Ράγκου, υπεύθυνη του Θεάτρου. Να τι είπαμε!

Επίκεντρο 2021-2022 – Τι παίζει για φέτος; 3

Να πούμε καλό Φθινόπωρο, ή καλή χρονιά;

Αν και η θεατρική χρονιά ήδη ξεκίνησε στο Επίκεντρο, τι περιμένουμε να μας φέρει; Κανονικότητα, ελπίδα, δημιουργικότητα;

Ας ξεκινήσουμε καλύτερα με ένα ‘καλή σαιζόν’, που είναι και θεατρική ευχή. Η χρονιά μας λοιπόν στο Επίκεντρο έχει ξεκινήσει πολύ όμορφα, με πολύ αγάπη από τον κόσμο που επιθύμησε το θέατρο και τις δράσεις γύρω από αυτό. Ο χώρος μας ζωντάνεψε και πάλι και πλέον θέλω να πιστεύω ότι η χρονιά θα συνεχίσει κατ’αυτόν τον τρόπο.

Το Επίκεντρο είναι ένα θέατρο παραγωγών και μετακλήσεων. Πως βλέπετε τα πράγματα σε σχέση με τις μετακλήσεις; Υπάρχει η αισιοδοξία που υπήρχε προ covid;

Οι μετακλήσεις γενικά θα είναι περιορισμένες για φέτος διότι οι παραγωγοί στην Αθήνα βρίσκονται και αυτοί σε μια σχετική ανασφάλεια, λόγω των συνεχόμενων αλλαγών που ανακοινώνονται. Κάνεις δεν επιλέγει να πάρει επιπλέον ρίσκο κάνοντας μια περιοδεία. Οι παραστάσεις βέβαια που είναι σχεδιασμένες για αυτό το σκοπό, τα μεγάλα σχήματα εννοώ, θα συνεχίσουν κανονικά τις περιοδείες τους.

Μπορούμε να μιλήσουμε για το σχεδιασμό της σεζόν 2021 – 2022; Για παραγωγές που ετοιμάζετε, σημαντικές μετακλήσεις, τυχόν άλλες εκδηλώσεις;

Ο προγραμματισμός ξεκινάει με την παράσταση «Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά  που έχει κάνει ήδη  πρεμιέρα στην Πάτρα, μετά την πρώτη της παρουσίαση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021, και έχει παίξει ήδη έξι παραστάσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο καλή που αποφασίσαμε να την συνεχίσουμε για άλλες έξι παραστάσεις, αν και τελευταίες, διότι ο προγραμματισμός μας την ταξιδεύει στην Περιφέρειά μας. Η Μάρια Φλωράτου τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή παρουσιάζοντας ένα One Woman Show με τραγούδια, χιούμορ, ταχυδακτυλουργικά σε κείμενα Γεννατά-Φλωράτου επηρεασμένα από τον Σαίξπηρ, τον Πλούταρχο, τη Σαπφώ, τον Επίκουρο και άλλους.

Η επόμενη παράσταση που θα ανέβει στη σκηνή του Επικέντρου είναι το «Μετακίνηση Τσέχωφ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάκωνα. Είναι μια παράσταση που παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη και τώρα, κάνοντας κάποιες παρεμβάσεις θα την παρουσιάσουμε στην Πάτρα για 12 παραστάσεις από τα μέσα του Νοέμβρη.  Πρόκειται για μία σύνθεση από έξι κωμικά και όχι μόνο αριστουργηματικά διηγήματα του Α.Π Τσέχωφ. Στην παράσταση αυτή θα δούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις μέσα από ιστορίες που φέρνουν την ανθρώπινη φύση αντιμέτωπη με ενδιαφέροντα ερωτήματα. Σε αυτή παίζουν ο Γιώργος Κομνινόγλου, η Μαίρη Χρυσανθακοπούλου και ο ίδιος ο Γιάννης Τσάκωνας που την σκηνοθετεί με ένα μουσικό επί σκηνής.

Φέτος, θα δούμε επίσης την παράσταση «Στα πόδια» του Γιάννη Σκαραγκά, με τους Γιάννη Τσάκωνα και Χριστίνα Κουταλιάγκα, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Μίλτου Νίκα. Πρόκειται για την παράσταση που δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, βιντεοσκοπήθηκε και παραδόθηκε σε ψηφιακό αρχείο στο υπουργείο και η οποία θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάκωνα, με τις τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς  και ένα λιτό σκηνικό, άφησε γερό αποτύπωμα και δίνει μια άλλη οπτική του Ομηρικού έπους σε όλους όσοι την παρακολούθησαν πριν το κλείσιμο του Μαρτίου. Η παράσταση αυτή απευθύνεται σε εφήβους που διδάσκονται το κείμενο αφού παρουσιάζει όλο το έπος σε μιάμιση ώρα με εντελώς σωματικό τρόπο. Θα ανέβει και πάλι μόνον για οργανωμένες παραστάσεις σε σχολεία.

Δεν θα μπορούσε να λείπει η Παιδική Σκηνή από τον φετινό σχεδιασμό του Επικέντρου. Έτσι, οι μικροί φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν «Το ξύλινο σπαθί» του Γιάννη Καλατζόπουλου, ένα έργο βασισμένο σ’ ένα παραμύθι της Ανατολής, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, με πολλά στοιχεία comedia del’ arte. Η πρεμιέρα θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου και θα παίζεται κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενώ η παράσταση θα μπορεί να μεταφέρεται και σε εξωτερικούς χώρους σχολείων. Η κίνηση και οι χορογραφίες είναι της Κατερίνας Αναλυτή, τα σκηνικά – κοστούμια της Μαρίας Βασιλάκη, η μουσική της Μαριλένας Αγγελοπούλου, ενώ παίζουν οι Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Ανδρέας Κάτσενος και Ελίνα Σταμοπούλου.

Συνεχίζεται επίσης και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Υποκριτικής με τον Βασίλη Κόκκαλη για αυτούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το θέατρο. Στόχοι του εργαστηρίου είναι η ελευθερία, ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα, η καλλιέργεια πνεύματος,  η ομαδικότητα, ο αλληλοσεβασμός, παράλληλα με την ανάπτυξη θεατρικού ήθους, συνέπειας και πάνω από όλα αγάπης για την τέχνη.

Τέλος, με την ομάδα του ερασιτεχνικού θεάτρου ετοιμάζουμε μια παράσταση που σίγουρα  θα ακουστεί κοντά στα Χριστούγεννα, το έργο «Ότι πείτε υπουργέ μου» σε σκηνοθεσία Τζίμη Πολίτη, που μας μεταφέρει στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με έναν μπερμπάντη υπουργό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να προγραμματίζει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης. Όμως, εδώ αρχίζουν οι ανατροπές. Επί σκηνής θα δούμε τους: Λεωνίδα Εφραιμίδη, Ιάσονα Φωτήλα, Κώστα Τσορτό, Πολύδωρο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Τσουκαλά, Κωνσταντίνο Γκότση, Νάνσυ Κορδόνη και την Ιωάννα Κάμαρη με σκηνικά – κοστούμια της Μαρίας Βασιλάκη και επιμέλεια κίνησης της Κατερίνας Αναλυτή.

Από 15 έως 19 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί σε συνέχεια των τριών προηγούμενων ετών το 4ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, σε συνεργασία με το Culture Book, που έχει θεματικό τίτλο «Ελευθερία και εγκλεισμός» και φιλοξενεί πάνω από  50 ποιητές και ποιήτριες από 18 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Στο 4ήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν συνολικά  8 δράσεις όπου στο πρώτο μέρος θα  παρουσιάζονται με αναγνώσεις σε 2 γλώσσες οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες με φυσική συμμετοχή αλλά και μέσω ζωντανής σύνδεσης, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακολουθούν θεματικές στρογγυλές τράπεζες. Η δράση μας αυτή πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και από φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιχορήγησή του.

Με τον καινούργιο χρόνο και εφόσον τα πράγματα είναι όπως σήμερα, θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε παραστάσεις όπως την Τάρτα Ροδάκινο με την Αννα Ανδριανού, το έργο  Ίβαν Ίλιτς με τους Κουρλαμπά – Γαλίτη, την Κυρά της Ρω με τη Φωτεινή Μπαξαβάνη κ.α. αν και πιο περιορισμένα από άλλες χρονιές.

Το Επίκεντρο, στη νέα του περίοδο, έχει ήδη συμπληρώσει 7 χρόνια δράσης, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα θεατρικά πράγματα της πόλης. Πως ήταν η πορεία μέχρι τώρα; Ποιες θα ξεχωρίζατε σαν τις 3-4 σημαντικότερες στιγμές σας;

Από το Νοέμβριο του 2013 έως σήμερα το Επίκεντρο έχει παρουσιάσει πάνω από 28 παραγωγές, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες, για παιδιά ή για ενήλικες, πειραματικές, μουσικές, ερασιτεχνικού θεάτρου αλλά και χοροθεάτρου. Απευθύνεται σε όλα κοινά και σε όλες τις ηλικίες και θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους χώρος πολιτισμού και δράσεων στη Δυτική Ελλάδα. Μέσα σε αυτές, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την παιδική παράσταση το 2018 «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» του Βασίλη Κουκαλάνη σε σκηνοθεσία Χρυσούλας Παπαδοπούλου που έκανε  περιοδεία στους όμορους νομούς συμπληρώνοντας πάνω από 60 παραστάσεις μέσα σε μόνον τρεις μήνες. Επίσης, το «Ψύλλοι στ’ αυτιά» σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα που παίχτηκε δύο σαιζόν και τελείωσε με κόσμο σε λίστες αναμονής.

Δεν μπορώ να παραλείψω την προετοιμασία και τις πρόβες με τα 50 παιδιά της παράστασης τα «Ορνήθια» αποτέλεσμα του σεμιναρίου χοροθεάτρου που παρουσιάσαμε με τη Μαριμίλλη Ασημακοπούλου στο Ρωμαϊκό Ωδείο το 2016.  Ας μην θυμηθώ το μεγάλο αριθμό θεατρικών μετακλήσεων που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια αλλά να αναφέρω μόνον το «Πλανητάριο» που φιλοξενήσαμε δύο συνεχόμενες χρονιές και έγινε αγαπητό τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά. 

Επίκεντρο 2021-2022 – Τι παίζει για φέτος; 4

Έχοντας την εμπειρία των χρόνων που πέρασαν, τι θα αλλάζατε;

Δε νομίζω ότι θα άλλαζα πολλά πράγματα στο Επίκεντρο βάσει της εμπειρίας στο χώρο αυτό. Ίσως να έπρεπε να έχει δοθεί περισσότερος χώρος στους εφήβους και εναλλακτικές στους πολύ νέους ανθρώπους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσω του θεάτρου και γενικότερα των τεχνών.

Παράλληλα με τα πολιτιστικά δρώμενα, στο Επίκεντρο στεγάζεται κάθε χρόνο και με νέα πρόταση εστίασης, που συμπληρώνει αρμονικά το θέατρο. Τι θα απολαύσουμε φέτος στην Quinta;

Το Quinta είναι συνοδοιπόρος μας σε ότι κάνουμε και προσφέρει μια χαλαρή, ζεστή και ποιοτική πρόταση καθημερινά από τις 5 και μετά. Για φέτος οι προτάσεις μας στο μενού που υπογράφει ο σεφ Λάμπρο Κατρακούλη με αέρα Σερίφου είναι απολαυστικά και διαφορετικά burgers, tacos, πρωτότυπες μακαρονάδες, καθώς και μια γκάμα από 40 κρασιά από όλο τον κόσμο με συνοδεία πλατώ τυριών-αλλαντικών. Από τα τέλη του μήνα θα ανοίξει το πολύ πετυχημένο brunch που έχει αφήσει εποχή τις Κυριακές το πρωί.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα