«Σεισμός» στα κανάλια με τις αλλαγές στο ΕΚΟΜΕ

27.11.2023 / 17:33
tiletheasi-2

Αλλαγές στρατηγικής στους τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω των νέων κριτηρίων επιδότησης, που αφήνουν εκτός σχεδόν όλες τις σειρές μυθοπλασίας. Μόνο σίριαλ υψηλού κόστους και λίγων επεισοδίων θα επιχορηγούνται.
Μείζον ζήτημα με τη χρηματοδότηση των σειρών μυθοπλασίας και το επενδυτικό σχέδιο των καναλιών για την προσεχή σεζόν προκαλεί η διαφαινόμενη αλλαγή του συστήματος επιδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ. Τα κανάλια ήδη προχωρούν σε σχεδιασμό χωρίς να υπολογίζουν στην επιχορήγησή του, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, επανεξετάζουν και αναμορφώνουν τη στρατηγική τους, ενώ μειώνουν ή ακυρώνουν τα σχέδιά τους για τις σειρές μυθοπλασίας υπό το βάρος των νέων δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο ΣΚΑΪ αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τη μυθοπλασία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν με τους «Πανθέους», ενώ και σε άλλα κανάλια, που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στη μυθοπλασία, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια που αφορούν επένδυση και σε άλλες τυπολογίες προγράμματος.

Οι αλλαγές που εξετάζονται από τους ιθύνοντες στο καθεστώς επιδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ και το περιορισμένο κονδύλι, που δεν επαρκεί για να καλύψει τόσο ξένες όσο και εγχώριες παραγωγές, μειώνουν στο ελάχιστο το ποσοστό επιδότησης που «μένει» για τις τηλεοπτικές σειρές. Στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακά, προωθούνται ριζικές αλλαγές που θα τροποποιήσουν άρδην το πλαίσιο αλλά και τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς επιδότησης, με τρόπο που στην πράξη αφήνει εκτός την πλειονότητα των σειρών μυθοπλασίας. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θα ορίζει το νέο πλαίσιο για τις τηλεοπτικές σειρές είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των επεισοδίων και να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ανά επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο που εξετάζεται είναι να δικαιούνται επιδότηση μόνο σειρές έως 30 επεισόδια και με κόστος ανά επεισόδιο που να ξεπερνά τα 100.000-150.000 ευρώ. Επιπλέον, ακόμα και αν μια σειρά πληροί αυτά τα κριτήρια, το ποσοστό της επιδότησης θα μειωθεί από 40% (που ίσχυε έως τώρα) επί των επιλέξιμων δαπανών, σε 20%. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το σημαντικό «κούρεμα» στην επιδότηση των σειρών που δρομολογείται και η αλλαγή των κριτηρίων που πριμοδοτεί μόνο σειρές λίγων επεισοδίων και υψηλού κόστους ισοδυναμούν στην πράξη με κατάργηση των επιχορηγήσεων για τα τηλεοπτικά σίριαλ. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια, καμία από τις σειρές της φετινής σεζόν δεν θα «περνούσε» τον πήχυ του ΕΚΟΜΕ, με εξαίρεση το «Milky way» και το «Maestro». Και ενώ οι επιδοτήσεις της νέας σεζόν είναι εντελώς στον αέρα, καμία από τις τρέχουσες παραγωγές δεν έχει υπαχθεί στο καθεστώς επιδότησης, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα