Πάτρα: Σε έξαρση το πρόβλημα των αδέσποτων -Τα εγκαταλείπουν ακόμα και για να πάνε… διακοπές

28.08.2022 / 10:30
ADESPOTA 2

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Παρά τις συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων και τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, το δημοτικό καταφύγιο στον χώρο του Δρεπάνου, έχει κατορθώσει όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας του (κλείνει πλέον έντεκα μήνες σχεδόν) να μην έχει ξεφύγει από το βασικό πλαίσιο που είχε τεθεί όταν άνοιγε. Να είναι, δηλαδή, ένα καταφύγιο που να τηρεί τις απαιτούμενες συνθήκες για την ποιότητα διαβίωσης των ζώων που φιλοξενούνται και να μην μετατραπεί σε ένα κυνοκομείο, χάνοντας τον χαρακτήρα του και τους σκοπούς της λειτουργίας της δομής. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο, όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών, η σύμβουλος του δημάρχου για το θέμα των αδέσποτων και μέλος της πανελλήνιας φιλοζωικής ομοσπονδίας, Αλεξάνδρα Δημοπούλου.

Πάτρα: Σε έξαρση το πρόβλημα των αδέσποτων -Τα εγκαταλείπουν ακόμα και για να πάνε… διακοπές 4

Α. Δημοπούλου: «Συχνό το φαινόμενο της εγκατάλειψης»

 Η εγκατάλειψη των ζώων γίνεται με τόσο μεγάλη συχνότητα που εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και το καταφύγιο να γεμίσει από αδέσποτα. Αυτές τις μέρες (τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου) το καταφύγιο έχει κοντά στα 60 σκυλιά που φιλοξενεί τα οποία έχουν περισυλλεχθεί από διάφορες περιοχές της Πάτρας. Όπως εξηγεί η κ. Δημοπούλου το φαινόμενο της εγκατάλειψης είναι ακόμα πιο συχνό τους καλοκαιρινούς μήνες αφού υπάρχουν και ιδιοκτήτες που αφήνουν τα ζώα τους στους δρόμους για να… πάνε διακοπές. Για όλα αυτά τα ζώα που φιλοξενούνται στο Δρέπανο θα  πρέπει να βρεθεί κάποια στιγμή μια οικογένεια μέσα από την διαδικασία της υιοθεσίας ή διαφορετικά μετά από ένα διάστημα τριών με έξι μηνών,  με βάση τους όρους της κείμενης νομοθεσίας, θα  επιστραφούν στα σημεία που εντοπίστηκαν.

Η αγάπη των εργαζομένων για τα ζώα

Σκοπός των ανθρώπων που τρέχουν για τη λειτουργία αυτής της δομής, είναι να μην ανέβει ο αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων πάνω από τα 70 με 80.  Μέχρι ώρας το καταφύγιο παρά τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν λειτουργεί, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου άψογα.

Πάτρα: Σε έξαρση το πρόβλημα των αδέσποτων -Τα εγκαταλείπουν ακόμα και για να πάνε… διακοπές 5

«Αυτό που σώζει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο δημοτικό καταφύγιο αγαπούν πραγματικά τα ζώα και τους αρέσει αυτό που κάνουν και θέλουν  να προσφέρουν στις ψυχές αυτές» τονίζει η κ. Δημοπούλου στον «Νεολόγο» των Πατρών.  Οι εργαζόμενοι στην δομή του καταφυγίου είναι μόλις τέσσερις. Ο υπεύθυνος του καταφυγίου Γιώργος Κατσιμίγας και τρεις ακόμα υπάλληλοι.  Τα τέσσερα αυτά άτομα δεν είναι μόνο υπεύθυνα για την φροντίδα των ζώων, αλλά θα πρέπει να τρέξουν για την περισυλλογή, όταν δηλαδή εντοπιστεί ένα αδέσποτο που έχει εγκαταλειφθεί σε κάποια περιοχή της Πάτρας.Η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της δομής είναι αναγκαία. «Κατά την άποψη μου για την άψογη λειτουργία του καταφυγίου ο αριθμός των υπαλλήλων θα έπρεπε να ήταν διπλάσιος από αυτόν που εργάζονται τώρα, έτσι ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες και τα ρεπό των εργαζομένων» τονίζει η κ. Δημοπούλου. 

Σημαντική η συνεισφορά των εθελοντών

Εκτός των εργαζομένων της δομής κάτι παραπάνω από σημαντική είναι η συνεισφορά των φιλόζωων – εθελοντών. Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου υπάρχει ένας πυρήνας ομάδας εθελοντών που ουσιαστικά συντονίζει ένα πολυάριθμο δίκτυο εθελοντών φιλόζωων που τρέχουν για πολλά ζητήματα που αφορούν το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων. Το δίκτυο αυτό που ξεπερνάει συνολικά τα 90 άτομα είναι απόλυτα οργανωμένο, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου και συνεργάζεται άψογα για τις ανάγκες όχι μόνο της δομής, αλλά και των εγκαταλειμμένων ζώων που εντοπίζεται σε καθημερινή βάση σχεδόν στις διάφορες περιοχές της Πάτρας.

Πετάνε τα κουτάβια στους κάδους

Η εγκατάλειψη των ζώων παραμένει σε έξαρση, ενώ όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των κουταβιών που εντοπίζονται πεταμένα έξω από κάδους, αρκετοί από τους ιδιοκτήτες, δεν έχουν προχωρήσει το θέμα της στείρωσης. Η σκύλα γεννάει και ο ιδιοκτήτης  μη έχοντας τι να τα κάνει τα κουτάβια τα εγκαταλείπει, ουσιαστικά πετώντας τα.  «Τα κουταβάκια δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στην δομή αν δεν περάσει πρώτα ένα διάστημα ώστε να κάνουν τα εμβόλια τους για να μην κολλήσουν τα άλλα φιλοξενούμενα ζώα κάποια αρρώστια. Οπότε αναγκαστικά φιλοξενούνται για ένα διάστημα στα σπίτια των εθελοντών.  Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κουταβιών που βρίσκονται στα σπίτια των εθελοντών – φιλόζωων είναι κοντά στα 120» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Δημοπούλου αποκαλύπτοντας έτσι την τεράστια πτυχή του προβλήματος.  

Πάτρα: Σε έξαρση το πρόβλημα των αδέσποτων -Τα εγκαταλείπουν ακόμα και για να πάνε… διακοπές 6

100 υιοθεσίες μέσα σ’ ένα χρόνο

Για όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν, ο Δήμος Πατρεών, έχει ορίσει υπεύθυνη υπάλληλο (την κυρία Γιούλα Ανωγιάτη), ενώ έχει προχωρήσει στην δημιουργία μιας υποενότητας στην ιστοσελίδα του (https://e-patras.gr/el/yiothesia-adespoton-zoon),  κάνοντας ταυτόχρονα αναρτήσεις, στην σελίδα του στο facebook,  με φωτογραφίες των ζώων που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να βρεθεί μια οικογένεια για αυτά.

Αυτό που θα βοηθούσε σημαντική την όλη διαδικασία θα ήταν η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμα που θα απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο στους ενδιαφερόμενους για να υιοθετήσουν ένα ζωάκι, βλέποντας τα στοιχεία και την φωτογραφία του. Μια τέτοια πλατφόρμα είναι υπό κατασκευή και η δημιουργία της δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των υιοθεσιών που έχουν γίνει μέσα σε έναν χρόνο (από τον Σεπτέμβριο ’21) μέσα από το αρμόδιο γραφείο της υπηρεσίας του δήμου, φτάνει στο σύνολο του τις 100 (σε αυτόν περιλαμβάνονται και ορισμένες γάτες). Ένας αριθμός που είναι αρκετά ενθαρρυντικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο δήμος είναι ακόμα σε μία πρώιμη φάση στο όλο ζήτημα του σχεδιασμού και την ανάδειξη της υιοθεσίας αδέσποτων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα