Πάτρα: Το «ναυάγιο» των μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας

04.04.2021 / 20:14
axaikh-trapeza-2

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια μεριδιούχων της Αχαϊκής να τούς καταβληθούν μέσω της δικαστικής οδού αποζημιώσεις για την προβαλλόμενη (από τον πρόεδρο του συλλόγου τους) απώλεια της αξίας των μερίδων τους, μετά από το κλείσιμο της τράπεζας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αν και παροτρύνθηκαν και πείστηκαν να καταθέσουν ατομικές αγωγές κατά της ΤτΕ (Τραπέζης της Ελλάδος) και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), πληρώνοντας και το τίμημα που τούς αναλογούσε, τελικά υποβλήθηκε μια ομαδική, η οποία απορρίφθηκε ως «προδήλως απαράδεκτη κι εν πάση περιπτώσει προδήλως αβάσιμη»!.   

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής πρόβαλε στα μέλη του τον ισχυρισμό ότι, αφότου αυτή έκλεισε, θα καλούνταν να καταβάλλουν το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων που κατείχαν.

Όμως, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί γιατί μετά από τη μετατροπή του αρχικού Συνεταιρισμού σε Τράπεζα και τη συμμετοχή της στο κεφάλαιο του Ταμείου Εγγύησης και Καταθέσεων και εξυγίανσης (ΤΕΚΕ) της  ΤτΕ, η Αχαϊκή κατέβαλε ετήσια ασφάλιστρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάλυψε άμεσα το σύνολο των καταθέσεων των μεριδιούχων, ανερχόμενο σε 209.437.991,67 ευρώ, χωρίς να υπολογίζει να εισπράξει το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων τους. Το ΤΧΣ, απλώς  υπολογίζει να ανακτήσει μέρος των καταβολών που διέθεσε γοα την εξυγίανση των τραπεζών. 

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων, στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 2017, πρότεινε στα μέλη να καταθέσουν ατομικές αγωγές αποζημίωσης κατά  της ΤτΕ και της ΕΚΤ για απώλεια της αξίας των μερίδων τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή «ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Για την προώθηση της υποβολής των αγωγών από τα μέλη και το επακόλουθο τίμημα των καταθετηρίων, επιλέχθηκε δικηγόρος της Αθήνας, ο οποίος ενοικίασε γραφεία στην Πάτρα για τον σκοπό αυτό. Κι εκεί προσήλθαν τα μέλη του συλλόγου που επέλεξαν την οδό της υποβολής ατομικής αγωγής, καταβάλλοντας και το ανάλογο ποσό.              

Όμως, αν και τα μέλη θεώρησαν ότι θα υπέβαλαν ατομικές αγωγές, εν τέλει υποβλήθηκε ομαδική αγωγή, προφανώς εν αγνοία τους, και μάλιστα υπό το όνομα προσώπου που δεν ανήκε στο Δ.Σ του Συλλόγου.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, το Γενικό Δικαστήριο (5ο Τμήμα) έκρινε την ομαδική αγωγή «προδήλως απαράδεκτη κι εν πάση περιπτώσει προδήλως αβάσιμη», σημειώνοντας ότι «την απορρίπτει στο σύνολο της και καταδικάζει τους ηττηθέντες στην καταβολή των δικαστικών εξόδων».

Με άλλα λόγια, οι μεριδιούχοι, όχι μόνο δεν πήραν τα λεφτά που ζητούσαν, αλλά έπρεπε να πληρώσουν από πάνω και το δικαστικό κόστος μιας δικαστικής διεκδίκησης στην οποία παρασύρθηκαν χωρίς βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας. Κατά το κοινώς λεγόμενο, πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

Καμία ενημέρωση

στη Γενική Συνέλευση

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι αυτό που συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν συγκλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η «ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Συλλόγου σχετικά με την προάσπιση των συμφερόντων των μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας», καθώς και η «ενημέρωση για πρόσθετα ένδικα μέσα».

Όμως, σε αντίθεση με την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης,  κατά τη διάρκεια της συνέλευσης δεν έγινε καμία ενημέρωση των μελών για την απόρριψη της ομαδικής αγωγής, αντί των ατομικών που ήταν ο (δήθεν;) προσανατολισμός της διοίκησης του συλλόγου, με τον δικηγόρο, ωστόσο, που κρίθηκε κατάλληλος για την υποβολή  να εισπράττει το τίμημα τους!

Έναν χρόνο και πλέον μετά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι μεριδιούχοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) γνωρίζουν ή έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη.  

«15.000 υπέστησαν ζημιά 45 εκατ. ευρώ, περίπου»

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του, στο facebook, ο σύλλογος συστάθηκε «με σκοπό την προστασία των μελών και όλων των μεριδιούχων γενικότερα από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης».

Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι «οι 15000 μεριδιούχοι έχασαν πλήρως την αξία των μεριδίων τους και η ζημιά που υπέστησαν ήταν τεράστια αφού αγγίζει το ποσό των 45 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ευθύνονται στο τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τελικά τη συνολική ζημιά τους στα 90 εκατ. ευρώ περίπου». 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα