Πάτρα: Σπεύδουν για δωρεάν καυσόξυλα -500 και πλέον οι αιτήσεις στο Δασαρχείο

29.10.2022 / 18:30
kaysoxyla

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις και οι ερωτήσεις στις υπηρεσίες του Δασαρχείου της Πάτρας  από ενδιαφερόμενους που θέλουν να προμηθευτούν δωρεάν καυσόξυλα για τον χειμώνα που έρχεται.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο «Νεολόγος» των Πατρών οι αιτήσεις μόνο για τις δασικές περιοχές (δημόσιες και ιδιωτικές) που ανήκουν στην επικράτεια της Πάτρας, δηλαδή στο Δασαρχείο Πατρών, έχουν φτάσει τις 500.Το ενδιαφέρον φέτος είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Η αύξηση του κόστους της ενέργειας για τα ηλεκτρικά σώματα και η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον χώρο των καυσίμων (άρα και του πετρελαίου θέρμανσης), έχει στρέψει πολλούς στην λύση των καυσόξυλων.Όμως οι τιμές στην αγορά και στο λιανικό εμπόριο έχουν αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και στα καυσόξυλα και έτσι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν αίτηση στις υπηρεσίες του Δασαρχείου, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να προμηθευτούν καυσόξυλα εντελώς δωρεάν.

Η νομοθεσία και η όλη διαδικασία

Ωστόσο, η νομοθεσία είναι τέτοια που αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους αποκλείονται, χωρίς καν να προλάβουν να κάνουν την αίτηση. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη:

Σύμφωνα με τον νόμο όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν καυσόξυλα από δασικές περιοχές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δασαρχείων ακόμα και αν αυτά τα ξύλα βρίσκονται σε χώρους της κυριότητας τους.Τα κλιμάκια των υπηρεσιών ελέγχουν αν πράγματι ο χώρος που θέλει να προμηθευτεί τα ξύλα ανήκει στον ενδιαφερόμενο, ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχοι περιορισμοί για την διαδικασία της υλοτόμησης. Για παράδειγμα, απαγορεύεται εκ του νόμου να κόψει ο ενδιαφερόμενος ένα δέντρο μόνο και μόνο για να προμηθευτεί ξύλα.  Το δέντρο θα πρέπει να είναι άρρωστο ή να έχει πέσει από διάφορους παράγοντες, τα ξύλα που θα προμηθευτεί να είναι ξερά και γενικότερα η όλη διαδικασία της υλοτόμησης να είναι τέτοια ώστε να μην αλλοιώνει σε τίποτα την ισορροπία του δάσους.Χωρίς να έχει γίνει δεκτή η αίτηση του κάθε ενδιαφερομένου εννοείται εφόσον προχωρήσει σε υλοτόμηση θεωρείται παράνομος και αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου.

Προηγούνται οι παραδασόβοι κάτοικοι

Η διαδικασία είναι ακόμα πιο αυστηρή για τις δασικές περιοχές του δημοσίου. Σύμφωνα με την νομοθεσία οι μόνοι που δικαιούνται να κόψουν ξύλα από δασική περιοχή του δημοσίου, εφόσον κάνουν την αντίστοιχη αίτηση στο δασαρχείο της περιοχής τους, είναι οι παραδασόβιοι κάτοικοι.Όσοι δηλαδή αποδεδειγμένα έχουν μόνιμη κατοικία στην κοινότητα στην οποία ανήκει η δασική περιοχή από την οποία θέλουν να προμηθευτούν τα καυσόξυλα ή σε κάποια γειτονική κοινότητα που να βρίσκεται πάντα σε κοντινή απόσταση με το δάσος που τους ενδιαφέρει.

Σπάνια περισσεύουν καυσόξυλα

Οι υπόλοιποι, όσοι δεν ζουν μόνιμα σε κάποια κοινότητα που βρίσκεται δίπλα σε δασική περιοχή ή σε δάσος, δεν δικαιούνται καν να προμηθευτούν δωρεάν καυσόξυλα, ακόμα και όταν κάνουν την αίτηση.  Μόνο εφόσον περισσέψουν από τους κατοίκους των παραδασόβιων περιοχών.Όμως κάθε χρόνο σχεδόν δεν υπάρχει συνήθως περίσσευμα, αλλά έλλειψη ξύλων, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλές και το ενδιαφέρον  από τους κατοίκους των περιοχών (ορεινές περιοχές, με έντονο κρύο τον χειμώνα) για να θερμανθούν δωρεάν, είναι μεγάλο.

Τα διαστήματα των αιτήσεων

Πέρα όμως από τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για την υλοτομία στις δασικές περιοχές, υπάρχουν και χρονικά διαστήματα των αιτήσεων που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, όπως και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για την κοπή και τη συγκέντρωση ξύλων.Οι αιτήσεις για τις δημόσιες δασικές περιοχές γίνονται δύο φορές τον χρόνο από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου, με την υλοτόμηση να επιτρέπεται το διάστημα μεταξύ 1η Σεπτεμβρίου και 15η Νοεμβρίου και στη συνέχεια τον Ιανουάριο με την κοπή των ξύλων να γίνεται σε όλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου.  

Τα φράγματα για τα αντιπλημμυρικά

Εκτός των παραπάνω περιορισμών βασικό κριτήριο από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των δασαρχείων για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων είναι το αν χρειαστεί να γίνουν στην κάθε δασική περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.Οι βροχές, οι καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ειδικότερα στις δασικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χαράδρες, σε όχθες ποταμών μπορούν να φέρουν πλημμύρες.Τα ξύλα των δέντρων που έχουν πέσει από την κακοκαιρία μπορούν να χρησιμεύσουν  στους δασοπόνους και στα στελέχη των υπηρεσιών για την κατασκευή φραγμάτων, κλαδοπλεγμάτων και άλλων έργων που θα εμποδίσουν νέες καταστροφές στα δάση ή ακόμα και στις γειτνιάζουσες αγροτικές καλλιέργειες. Σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις που γίνονται δεκτές είναι ελάχιστες και ακόμα πιο περιορισμένες.

Διευκόλυνση στο μέτρο του δυνατού

Παρόλα αυτά οι δασικές υπηρεσίες αναγνωρίζοντας την ανάγκη που έχουν οι ενδιαφερόμενοι και ξέροντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς, κάτοικοι των ορεινών αυτών περιοχών, είναι άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, προσπαθούν να διευκολύνουν καταστάσεις.Για αυτό και στο μέτρο του δυνατού η κάθε τοπική υπηρεσία του Δασαρχείου, προσπαθεί να εξυπηρετήσει όλα τα αιτήματα που γίνονται στην επικράτεια της ευθύνης τους.

Η εξυγίανση και ο καθαρισμός των δασών 

Άλλωστε, η προμήθεια καυσόξυλων από τις δασικές περιοχές, πέρα από την βοήθεια στα νοικοκυριά, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση των δασών και τον καθαρισμό τους από ξύλα που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα στο δασικό σύστημα, αντίθετα το βάζουν σε κίνδυνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, την περίοδο των πυρκαγιών.Τα ξερά ξύλα, τα πεταμένα κλαδιά, οι κορμοί των άρρωστων δέντρων βοηθούν στην επέκταση των πυρκαγιών που ξεσπούν σε ένα δάσος.  Όμως από την άλλη χρειάζεται ένα μέτρο και η νομοθεσία σε αυτό αποβλέπει.  Πάντως, σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών η παράνομη υλοτομία δεν έχει παρουσιάσει αύξηση, τουλάχιστον στην Πάτρα.

Η ζέστη και ο κίνδυνος των πυρκαγιών

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αντυπυρική περίοδος μπορεί να  είναι κοντά στο να ολοκληρωθεί (λήγει 31 Οκτωβρίου), όμως,  η ζέστη που κάνει με την θερμοκρασία που είναι ανεβασμένη για την εποχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο των πυρκαγιών, παρόλο που βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τον Νοέμβριο. Οπότε χρειάζεται η ανάλογη προσοχή.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα