«Μας… άδειασε»: “Πυρά” της εστίασης στον Δήμο για τα τραπεζοκαθίσματα

15.06.2024 / 8:08
ka 8

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Για «καθαρά μικροπολιτική και υποκριτική στάση» κατηγορεί τη δημοτική αρχή ένα σημαντικό μέρος της εστίασης σε ότι έχει να κάνει με τη μετωπική που υπάρχει πλέον μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή η δημοτική αρχή έπαιξε «παιχνίδι» με τους επαγγελματίες του κλάδου προεκλογικά και χρησιμοποίησε ένα σημαντικό μέρος της εστίασης για να το έχει μαζί του στη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κούλης, κατά την έξοδό -μαζί με τους υπολοίπους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου- από τη σύντομη συνάντηση που είχαν προσφάτως με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους του για την καλή πίστη που είχε προεκλογικά για το όλο θέμα προς την δημοτική αρχή και την παράταξη της και γι’ αυτό παραιτείται.

Την είχε στηρίξει

Ο κ. Κούλης (ο οποίος ανακοίνωσε και την παραίτηση του από το Δ.Σ. αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον δήμαρχο) ήταν αυτός που είχε αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΚΕΑΝΑ στις συζητήσεις για την κανονιστική και για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων.

Το όλο θέμα δεν ήταν κρυφό. Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι της εστίασης στήριξε προεκλογικά τη δημοτική αρχή, με αφορμή το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Είναι το ίδιο κομμάτι του κλάδου που κατηγορεί τώρα την δημοτική αρχή για υποκρισία.

Άφησε τη μέση οδό

Ο δήμος είναι αλήθεια ότι στο θέμα αυτό αποφάσισε από το ένα άκρο να πάει στο άλλο, αφήνοντας τη μέση οδό. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έχει προχωρήσει σε μία τέτοια ριζοσπαστική στάση τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχνε ανοχή και τόνιζε ότι υπάρχει μια σωστή συνεργασία με τα καταστήματα.

Το μυαλό ενός «πονηρού» παρατηρητή μάλλον θα δικαίωνε τους ισχυρισμούς της εστίασης. Χωρίς βέβαια η εστίαση να είναι κάποια αθώα περιστερά αφού ήξερε που βάδιζε, πέφτοντας εντέλει στον λάκκο μιας κατάστασης που και η ίδια είχε γίνει μέρος της.

Η νέα κανονιστική

Η νέα κανονιστική έχει καθυστερήσει, αυτό είναι γεγονός. Η πρώτη συζήτηση έγινε στα τέλη του 2022 και από τότε πέρασαν μήνες έως που μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την ευθύνη για αυτό την έχει πράγματι η δημοτική αρχή (η ίδια υποστηρίζει ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έφερε τις προτάσεις του, πλην του ΣΚΕΑΝΑ).

Αφήνοντας, όμως, σε εκκρεμότητα το όλο θέμα της κατάρτισης της νέας κανονιστικής και δίνοντας παράταση στο μέτρο της ατελούς παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, κέρδιζε με τον τρόπο της εκλογικά έναν σημαντικό κλάδο με δεκάδες επαγγελματίες και υπαλλήλους.

Το ρεπορτάζ του «Ν»

Όλα αυτά βέβαια δεν αλλάζουν την ουσία. Ο «Ν» είχε κάνει για το θέμα αυτό πριν από μερικούς μήνες ειδικό ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή που είχε δημιουργηθεί στους κοινόχρηστους χώρους από έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε όλη την επικράτεια της πόλης, με την ανοχή του δήμου Πατρέων, έπρεπε να σταματήσει.

Το ρεπορτάζ «φωτογράφιζε» μια άτυπη κοινή σύμπραξη εστίασης και δήμου, ενώ μιλούσε για αθέμιτο ανταγωνισμό και γκρίνια μεταξύ των επαγγελματιών. Έρχεται μετά από μερικούς μήνες η όλη αυτή εξέλιξη, με την κατά μέτωπο σύγκρουση του ΣΚΕΑΝΑ και της δημοτικής αρχής και τις κατηγορίες του πρώτου προς την δεύτερη για αδυναμία να βάλει μια τάξη στο όλο θέμα, να το δικαιώσει. 

Το δημοτικό ταμείο χάνει από την στάση του δήμου 160.000 ευρώ

Ένα ποσό που φτάνει τα 160. 000 ευρώ αρνείται ο δήμος με την απόφαση που πήρε να μην δεχθεί την πρόταση του ΣΚΕΑΝΑ για το 1, 20 με 1,30 (σε πλάτος) στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

Πώς προκύπτει το νούμερο αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το μέτρο της ατελούς παραχώρησης έδινε στον επαγγελματία την δυνατότητα να βάλει τραπεζοκαθίσματα σε απόσταση 1,45 από το πεζοδρόμιο.

Μικρότερος θα ήταν ο χώρος

Η πρόταση που έκανε ο ΣΚΕΑΝΑ και αρνήθηκε ο δήμος, με αποτέλεσμα να προκύψει η σύγκρουση, ήταν να είναι τα τραπεζοκαθίσματα από το πεζοδρόμιο σε απόσταση 1,20 με 1,30 (το 1,30 για ορισμένα σημεία που υπάρχουν υπόνομοι και δεν μπορούν να μπουν τραπέζια).

Ο χώρος, δηλαδή, που θα καταλάμβαναν θα ήταν μικρότερος από αυτόν που καταλάμβαναν έως τώρα και μάλιστα το σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά θα πληρώνονταν από τους επαγγελματίες, καθώς δεν θα ήταν ατελώς, άρα θα έμπαιναν χρήματα στο δημοτικό ταμείο.

Ο πολλαπλασιασμός

Και εδώ προκύπτει το νούμερο που αναφέραμε το οποίο δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Με το 1,20 -1,30 το οποίο θα ίσχυε για όλα τα καταστήματα του κλάδου, σε κάθε περιοχή της πόλης, ο δήμος εκτιμάται ότι θα έπαιρνε ένα ποσό που θα έφτανε τις 160.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω.

Αρκεί να υπολογίσουμε ότι μιλάμε για περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα συνολικά, βάζοντας ως μέσο όρο δημοτικού τέλους τα 40 ευρώ, καθώς το τέλος διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας είναι στα 8 με 10 ευρώ το τετραγωνικό, στην Ρήγα Φεραίου στα 63 και στην Ηρώων Πολυτεχνείου με τον διπλασιασμό που έγινε φτάνει τα 80 ευρώ. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό (4.000 Χ 40) προκύπτει το νούμερο που αναφέραμε. 

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα