Πάτρα: Κίνδυνος πάνω από τα κεφάλια μας! Τα ετοιμόρροπα σπίτια πολλαπλασιάζονται

04.05.2021 / 5:40
1 (4)

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Αν κάποιος ξεκινήσει με τα πόδια τη βόλτα του στην Πάτρα, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σηκώσει το κεφάλι του περνώντας κάτω από ένα ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κτίριο.  Έχουν παρατηρηθεί  περιπτώσεις  όπου  τμήματα υποχωρούν λόγω της φθοράς του χρόνου ή από καταπονήσεις σεισμών και πέφτουν στο πεζοδρόμιο, άλλοτε πάνω σε αυτοκίνητα και σε χειρότερες περιπτώσεις, πάνω σε κεφάλια περαστικών, στέλνοντάς τους μέχρι και στο νοσοκομείο.

Αναρίθμητα τα ετοιμόρροπα κτίρια

Μπορεί το φαινόμενο να είναι έντονο στην Πάτρα, ωστόσο είναι δύσκολο να υπολογιστούν πόσα επικίνδυνα τέτοια κτίρια υπάρχουν ακριβώς. Τα χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα αγγίζουν σε αριθμό τα 100, αλλά στην ουσία είναι αγνώστου αριθμού διότι, δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή. Αρχικά η αρμοδιότητα αυτή υπαγόταν στην Νομαρχία και στη συνέχεια πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μετά την κατάργηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Πώς κατέληξαν εγκαταλελειμμένα

Υπάρχουν τρεις επικρατέστεροι διαφορετικοί λόγοι που ολοένα αυξάνονται τα ετοιμόρροπα αυτά κτίρια στην πόλη.

Πρώτον, πολλοί ιδιοκτήτες νεοκλασικών κτιρίων που έχει κριθεί ως διατηρητέα, αφήνουν τα σπίτια να «ρημάξουν», έτσι ώστε να καταργηθεί στην πράξη ο χαρακτηρισμός τους. Να σημειωθεί ότι εάν ένα κτίριο έχει κριθεί ως διατηρητέο, τότε ο ιδιοκτήτης του υποχρεούται να διατηρήσει στο ακέραιο τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του ακινήτου.

Δεύτερον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα νεοκλασικά κτίρια ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ταυτόχρονα. Οι ιδιοκτήτες, συνήθως κληρονόμοι του ακινήτου, συνήθως δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου ή και στην τιμή πώλησής του, με αποτέλεσμα το κτίριο να υπόκειται στη φθορά του χρόνου.

Και τρίτον, στην Πάτρα υπάρχουν περίπου 3.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Ένας μέρος των κτιρίων αυτών είναι και τα ετοιμόρροπα, και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί εύκολα ο ιδιοκτήτης έτσι ώστε να βρεθεί λύση.

Ποια η θέση του Δήμου

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων του Δήμου Πατρέων Χρήστο Κορδά, για τους παραπάνω κυρίως λόγους, είναι αδύνατο αυτά τα κτίρια να γκρεμιστούν. Συνήθως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνουν εγγράφως τους ιδιοκτήτες για  τον κίνδυνο που εγκυμονούν, καλώντας τους να λάβουν μέτρα. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό, ο Δήμος Πατρέων, με δικά του έξοδα, αναλαμβάνει κυρίως να διασφαλίσει τη στατικότητα των κτιρίων αυτών, τοποθετώντας τις απαραίτητες σιδεριές εσωτερικά και εξωτερικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τίθεται και σοβαρό ζήτημα μόλυνσης από σκουπίδια και τρωκτικά ή ακόμα και από άστεγα συνήθως άτομα που βρίσκουν καταφύγιο στα συγκεκριμένα κτίρια. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις παρεμβαίνουν μέχρι και εισαγγελείς και αστυνομία που ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καθαριότητας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα