Πάτρα: Η «αναγέννηση» του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

25.02.2024 / 12:00
image_123650291-3-1

Tης Καλυψούς Κανελλοπούλου

Το δικό της σύγχρονο Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα αποκτήσει η Πάτρα, σε δύο- αισίως- χρόνια. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ουσιαστικό βήμα προς την πολιτιστική αναβάθμιση της αχαϊκής πρωτεύουσας, που θα κάνει με τον τρόπο αυτό το δικό της, δυτικότροπο άλμα προόδου. Κάποιος που δεν γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα της περιοχής, εύλογα θα αναρωτιόταν πού θα ανεγερθεί το κτίριο αυτό ώστε να μπορέσει να το επισκεφθεί. Θα είναι στο ιστορικό κέντρο ή σε κάποια περιφερειακή περιοχή, λίγο έξω από την Πάτρα; Η απάντηση βρίσκεται στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, του οποίου η «μεταμόρφωση» ξεκινά μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο

Πρόκειται για ένα έργο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και, όπως αρκετά ακόμη, έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί ή έστω να δρομολογηθεί η υλοποίησή του. Τώρα όμως απέχουμε χρονικά μόλις λίγες ημέρες από την έναρξη των εργασιών, δεδομένης της ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή της αναδόχου εταιρείας (παρά την περιπέτεια που φάνηκε να προκύπτει μεταξύ εταιρειών που κατέθεσαν τις προσφορές τους, τελικά δεν υπήρξε θέμα) και της εγκατάστασής της στον χώρο. Η σύμβαση έχει διαμορφωθεί, τα πρακτικά του διαγωνισμού πέρασαν τον Οκτώβριο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, οι υπογραφές έχουν «πέσει» και άμεσα θα μπορέσει η αρμόδια εργολαβική ομάδα να αναλάβει δράση. Μια δράση η οποία θα διαρκέσει περί τους 20 μήνες. Φυσικά, τα χρονοδιαγράμματα στις πλείστες των περιπτώσεων δεν τηρούνται κατά γράμμα και, πολλές φορές, οι διαδικασίες πάνε πίσω από προβλήματα και εμπόδια που τυχόν προκύπτουν και δεν είχαν προβλεφθεί κατά τη φάση του σχεδιασμού.

Η οικονομική αξία του έργου ανέρχεται στο υψηλότατο ποσό των 10, 7 εκατομμυρίων ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021 για τη Δυτική Ελλάδα.

«15-20 Μαρτίου ξεκινούν οι εργασίες»

Όπως εξήγησε στον «Νεολόγο των Πατρών» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μελάς, «από 15- 20 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η ανακαίνιση- αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος και η δημιουργία του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο της Πάτρας, ένα από τα πιο μεγάλης ιστορικής σημασίας της πόλης». Θυμίζουμε ότι το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο θα ανακαινισθεί για πρώτη φορά από το 1973, όταν δηλαδή και σταμάτησε να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Πρόκειται εν ολίγοις για 50 χρόνια.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από την αρχιτεκτονική υπηρεσία του Δήμου έχοντας καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες, το έργο περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλου του κτιριακού συγκροτήματος. Ακόμη και το τμήμα εκείνο που εδώ και χρόνια παρέμενε ερμητικά κλειστό, θα αξιοποιηθεί και θα ανακαινισθεί για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η δημιουργία, πέραν του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Κέντρου, μιας αίθουσας συνεδριακού κέντρου, εκθεσιακού χώρου, εργαστηρίων καλλιτεχνικής δημιουργίας, χώρων εστίασης και αιθουσών αναψυχής. Εκτός από αυτά όμως, θα υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του αίθριου του κτιρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν εκεί συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η σημασία του έργου

Όπως τόνισε και ο κ. Μελάς, η σημασία του έργου είναι μεγάλη για την πολιτιστική αξία της αχαϊκής πρωτεύουσας. Μέσα από την αναβάθμιση του κτιριακού αυτού συγκροτήματος, η Πάτρα θα αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό πόλο επισκεψιμότητας. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Άνω πόλης, το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς θα λειτουργήσει ως ένας μοναδικός πυλώνας ποιοτικών τουριστών που δεν θέλουν απλά να δουν την πόλη, αλλά να τη γνωρίσουν και να την εξερευνήσουν ουσιαστικά. Ένα είδος τουριστών δηλαδή που έχει μπει σε «δεύτερη μοίρα» όταν μιλάμε για την Πάτρα, σε έναν βαθμό ίσως και λόγω του Καρναβαλιού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να το επισκεφθούν και όχι μόνο οι τουρίστες. Μέσω αυτού, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία της πόλης με σύγχρονους, ενδιαφέροντες και διαδραστικούς τρόπους.

Πάτρα: Η «αναγέννηση» του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 4
Πάτρα: Η «αναγέννηση» του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 5
Πάτρα: Η «αναγέννηση» του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 6

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα