“Πανδημία” ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία – Τεράστια ποσοστά σε απλές κλίνες και ΜΕΘ

18.09.2021 / 9:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 10

“Σαρώνει” σε νοσηλείες ανεμβολίαστων ασθενών με Covid η Βόρεια Ελλάδα, γεγονός το οποίο αυξάνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην περιοχή, αλλά και αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού σε όλη τη χώρα παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης και σε κάποιες περιοχές ακόμη και ύφεσης, κορυφώνεται η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα που ελήφθησαν την Πέμπτη (16/9) σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που μπήκαν στο “κόκκινο”, ξύπνησαν μνήμες περασμένου Οκτωβρίου. Σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης” εντάχθηκαν, οι πολύπαθες -από το δεύτερο κύμα- περιοχές : Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, η οποία τόνισε ότι, «Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση, όπως στην Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα».

Ταυτόχρονα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει να εμφανίζει σημάδια επιβάρυνσης, εξαιτίας της νοσηλείας -σε συντριπτικό αριθμό- ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

Δείτε αναλυτικά τις νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, κατά την τελευταία εβδομάδα:

4η Υγειονομική Περιφέρεια: Από 51 ασθενείς σε ΜΕΘ, οι 50 είναι ανεμβολίαστοι

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, η οποία περιλαμβάνει 14 μεγάλα νοσοκομεία της Μακεδονίας -μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ- νοσηλεύονται με στοιχεία της Παρασκευής (17/9), 313 ασθενείς με Covid, οι 258 εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι.

Δείτε επίσης: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών ΜΕΘ: “Μητέρα και κόρη στην ίδια Μονάδα χωρίς να ξέρει η μία για την άλλη” (Video)

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του προβλήματος είναι το γεγονός ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τους 51 νοσηλευόμενους με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού, οι 50 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μόλις 1 ασθενής είναι πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις.

Πιο αναλυτικά, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι και στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, είναι οι εξής:

  • από τους 239 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, οι 188 είναι ανεμβολίαστοι (78,7%)
  • από τους 23 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, οι 20 είναι ανεμβολίαστοι (87%)
  • από τους 51 ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι 50 είναι ανεμβολίαστοι (98%)

Δείτε το γράφημα με τα στοιχεία της Παρασκευής 17/9:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα