Όπου φύγει, φύγει… – Αδειάζουν υπηρεσίες, σχολεία και νοσοκομεία από το “κύμα” των συνταξιοδοτήσεων

27.11.2021 / 14:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
syntaxeis

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Μεγάλο κύμα φυγής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τον δημόσιο τομέα στην Αχαΐα και κατ’ επέκταση στην χώρα. Οι δύο βασικοί τομείς που πλήττει αυτή η σαφής τάση δημοσίων υπαλλήλων να βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη, είναι η Υγεία και η Εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και άλλοι κλάδοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Για παράδειγμα οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις έχουν  προκαλέσει αναστάτωση στους δικαστικούς υπαλλήλους της  Πάτρας οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται με μόλις το 50% των οργανικών θέσεων που προβλέπονται. Στον ΕΚΦΑ πανελλαδικά μέχρι τα τέλη του χρόνου θα φύγουν 850 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 22 από την Πάτρα που ήδη αντιμετωπίζει ελλείψεις.

Την ίδια ώρα, λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος έκδοσης των συντάξεων, στην Αχαΐα ήταν σχεδόν μηδενική η ανταπόκριση δικηγόρων και λογιστών στο κάλεσμα που απεύθυνε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αποχωρήσεις από την εκπαίδευση

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ν» αναφορικά με το τεράστιο, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, κύμα συνταξιοδοτήσεων στον χώρο της Εκπαίδευσης. Ο αριθμός δασκάλων και καθηγητών που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις έχουν ως εξής:

2017: 80

2018: 90

2019: 206

2020: 269

Φέτος υπάρχει στην κυριολεξία ένα μεγάλο άλμα στις αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών καθώς μέχρι σήμερα, περίπου ένα μήνα πριν κλείσει το έτος έχουν φύγει από τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας… 521 εκπαιδευτικοί. Εξ’ αυτών οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 137 είναι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Γυμνάσια και Λύκεια της Αχαΐας.

Αντίστοιχα είναι και τα πανελλαδικά στοιχεία καθώς οι πάσης φύσεως αποχωρήσεις εκπαιδευτικών (ασθένεια, πρόωρες και κανονικές συντάξεις) έχουν ως εξής:

2017: 1.426

2018: 1.700

2019: 2.886

2020: 4.377

2021: 7.536

‘Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτές οι περίπου 18.000 αποχωρήσεις έχουν αφήσει πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει κυρίως «ευκαιριακά» μέσω αναπληρωτών και ορισμένες προσλήψεις που όμως υπολείπονται σαφώς των αναγκών που έχουν προκληθεί.  

Άνοιξαν «τρύπες» στην Υγεία 

Εξίσου μεγάλο «ράπισμα» φαίνεται να δέχεται η δημόσια υγεία όπου πέραν από τις συνταξιοδοτήσεις μετράει σημαντικές απώλειες, από την 1η Σεπτεμβρίου, και λόγω των αναστολών σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της  Πάτρας αριθμούν ήδη περίπου 260 εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή. Ως προς τις συνταξιοδοτήσεις, όπως μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Πετρόπουλος, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, έχει χάσει πάνω από 2.000 εργαζομένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποφάσισαν να φύγουν λόγω των άσχημων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή μας το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας από το οποίο τους τελευταίους 2-3 μήνες έχουν φύγει 30 εργαζόμενοι. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι που έφυγαν λόγω των συνθηκών εργασίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο οι υπάλληλοι αυτοί έλεγαν ότι θα μείνουν τουλάχιστον και το 2022 στην υπηρεσία τους όμως μετά την επιδείνωση της κατάσταση στη Δημόσια Υγεία, πήραν την απόφαση να φύγουν άμεσα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο άλλο μεγάλο Νοσοκομείο της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό, το οποίο στενάζει από ελλείψεις σε προσωπικό με τα κενά να αυξάνονται από αναστολές και αποχωρήσεις. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα έξαρση της πανδημίας, λαβωμένοι. Πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι οι ελλείψεις θα καλυφθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστικά ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι σχετικές ανακοινώσεις Πρωθυπουργού αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες», δηλώνει στον «Ν» ο κ. Πετρόπουλος.

Γιώργος Κυριακόπουλος: «Επικοινωνιακά η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί»

Την εικόνα που υπάρχει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τις συνταξιοδοτήσεις καθώς και με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων περιγράφει μιλώντας στον «Ν» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Φορέα, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Όπως μας εξηγεί το σύστημα έκδοσης των συντάξεων είναι δαιδαλώδες, ουσιαστικά στα ταμεία δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από τον Νόμο Κατρούγκαλου. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συντάξεις να βγαίνουν ανά Ταμείο και όχι κεντρικά. «Το γεγονός αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ την έκδοση των συντάξεων, αφού ουσιαστικά ο κάθε Φορέας έχει δικό του κανονισμό. Ενώ επικοινωνιακά η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να δώσει λύση, στην ουσία το πρόβλημα δεν λύνεται. Ακόμα και την προσύνταξη, μόνο ο ένας τους πέντε την έχει πάρει από όσους εκκρεμούσε η σύνταξή τους. Από την πλευρά μας βλέπουμε μια προσπάθεια, εν μέρει, ιδιωτικοποίησης μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης πράξης όπως είναι η έκδοση συντάξεων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακόπουλος.

Παράλληλα στέκεται και στην αποτυχία εμπλοκής ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στη έκδοση των συντάξεων καθώς από τους αρχικά 1.200 που εξέφρασαν το ενδιαφέρον, 1.000 πέρασαν την εκπαίδευση, 534 συμμετείχαν στις εξετάσεις και πέτυχαν μόνο οι 179. Εκ των οποίων μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού για την Πάτρα, και τούτο παράτα το γεγονός, όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος, ότι αφορούσε μόνο τις πιο απλές περιπτώσεις συντάξεων από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. «Ενώ συμβαίνουν αυτά, μέσα στον χρόνο προβλέπεται τεράστια αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα, ειδικά σε Υγεία και Παιδεία. Στον ΕΦΚΑ μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να φύγουν 850 υπάλληλοι, από τους οποίους 22 από την Πάτρα», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα