Οικονόμου: Απέχουμε από τις προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα ως λύση για την ενέργεια

22.07.2022 / 12:54
oikonomou

Απάντηση στα σενάρια για προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα που διακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα, είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε εκ νέου κατά του σχεδίου της Κομισιόν για «ψαλίδι» της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες, εμείς με το φυσικό αέριο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό» επισήμανε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θέση της Αθήνας στην Ευρώπη είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και να αξιοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα, πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Για τη φωτιά στην Πεντέλη ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν υπήρχε βραχυκύκλωμα δεν υπήρχαν κεραυνοί… Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε στην Πεντέλη με μια φωτιά που έτρεχε με 113 χλμ την ώρα το βράδυ σε πυκνή βλάστηση και δόμηση, οι συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cllybjapk1h5)

«Οι αστυνομικοί βοήθησαν καταλυτικά στις εκκενώσεις, στο παρελθόν το πληρώσαμε ακριβά αυτό» σχολίασε, με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά τη φωτιά στην Πεντέλη οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες.

Για Τουρκία: «Είμαστε σε εγρήγορση»

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία είπε ότι είναι δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή, και έχει σαφή αναθεωρητικό προσανατολισμό, εντελώς μακριά από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

«Η Ελλάδα προβάλλει ήρεμα τα ίδια τα τεκμήρια της τουρκικής πλευράς, τους περιβόητους χάρτες, και η στάση μας αποδίδει τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Ευρώπη. Ενισχύεται η δική μας αποτρεπτική ικανότητα, καθιστούμε σαφές και γνωστό τι συμβαίνει στην περιοχή μας».

Κλείσιμο
Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, αλλιώς είναι η συμπεριφορά των Τούρκων στα διεθνή fora αλλιώς στο εσωτερικό τους ακροατήριο. «Το ζυγίζουμε κι αυτό, αλλά δεν υποτιμούμε καμία πρόκληση». Ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία υπάρχουν διευκρίνισε πάντως.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clly0ycarsq1)

«Είμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι να αντιδράσουμε με ψύχραιμο, αποτελεσματικό τρόπο. Πάντοτε επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά έως στιγμής. Έχουμε κάνει συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο επεκτείναμε την επικράτεια της χώρας όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, ενισχύουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ μας με τα Rafale και τα F-35, και αυτά η άλλη χώρα τα αναζητά» τόνισε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα