Oι κίνδυνοι του διαδικτύου και οι εφαρμογές που μπορούν να προστατεύσουν τους ανήλικους

17.09.2022 / 9:51
diadiktyo

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Το μεγάλο πρόβλημα των γονιών και αυτό που προσπαθούν να μειώσουν στα παιδιά τους είναι η χρήση του διαδικτύου, των social media και των video games.Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο αποτελεί το μεγάλο «πονοκέφαλο» των γονιών. Έτσι, αυτό που προσπαθούν να πετύχουν έχει διπλό στόχο: Από τη μία να μειώσουν τις ώρες που τα παιδιά τους σερφάρουν στο διαδίκτυο και από την άλλη, να έχουν γνώση του τί κάνουν, με ποιους μιλούν, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται κ.ο.κ. Πάνω σε αυτό, η απάντηση ίσως έρχεται από την ίδια την τεχνολογία.

Oι κίνδυνοι του διαδικτύου και οι εφαρμογές που μπορούν να προστατεύσουν τους ανήλικους 2

Κ.Καμπάρδη: «Όχι σερφάρισμα χωρίς parental control»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Νεολόγο» των Πατρών η προγραμματίστρια H/Y  (Computer applications software engineer) Κατερίνα Καμπάρδη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα στον γονιό να ελέγχει το τι κάνει το παιδί στο διαδίκτυο, μέσω αντίστοιχων ειδικών εφαρμογών που κατεβαίνουν εύκολα και στις οποίες μπορεί να έχουμε όλοι μας πρόσβαση.Η ίδια που, εκτός από επαγγελματίας της πληροφορικής είναι και μητέρα (μάλιστα δραστηριοποιείται στο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 41ου Δημοτικού Σχολείου,  άρα έχει επαφές και με άλλους γονείς και γνωρίζει) τονίζει:  «Οι εφαρμογές αυτές έχουν να κάνουν με το ευρύτερο πεδίο του γονικού ελέγχου του κινητού.Στα αγγλικά ο όρος είναι «parental control» και αφορά σε ρυθμίσεις των λειτουργικών συστημάτων όπως Android και iOS που επιτρέπουν στους γονείς να ορίσουν τη χρήση και το περιεχόμενο αλλά και να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις του κινητού στα παιδιά.Στο Android η λειτουργία υποστηρίζεται δωρεάν με το Google Family Link που είναι  διαθέσιμο στο Play Store. Στα iPhone αντίστοιχα είναι η ρύθμιση που η Apple αποκαλεί “Περιορισμοί” (restrictions).Σύμφωνα με κ. Καμπάρδη «ένας γονέας μπορεί να έχει ένα “monitor” της συνολικής δραστηριότητας μιας συσκευής με αναφορές σχετικά με τον χρόνο χρήσης ανά εφαρμογή, τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο ακόμα και την τρέχουσα τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί του στον χάρτη ανά πάσα στιγμή.Επίσης μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο και να επιβάλει τους περιορισμούς προσβασιμότητας στις μηχανές αναζήτησης γενικότερα όχι μόνο στα social media».Όπως αναφέρει το «parental control» θα πρέπει να είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ανήλικο στο να κάνει χρήση του διαδικτύου. Τονίζει μάλιστα: «Ως επαγγελματίας πιστεύω ότι το parental control είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα παιδί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.  Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα χωρίς parental controls δε θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ανήλικους κάτω των 12 ετών». Ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημα των εφαρμογών αυτών είναι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το online gaming.  «Τα parental controls μπορούν κυρίως να καταγράψουν πληροφορίες για την χρήση μιας συσκευής. Τα παιχνίδια δυστυχώς έχουν τις δικές τους ρυθμίσεις και τα περισσότερα δίνουν δυνατότητα επιλογής online/offline.Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θέσει επιπροσθέτως ο γονέας στις ρυθμίσεις του εκάστοτε παιχνιδιού. To online gaming είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 12. Καλό είναι να επιλεγούμε παιχνίδια που ταιριάζουν στην ηλικία τους και μπορούν να τα παίξουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο» αναφέρει.

«Όχι» στα έξυπνα κινητά 

Η κ. Καμπάρδη, μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Στο αν χρήση του διαδικτύου μπορεί να γίνει δημιουργική  από το παιδί. «Υπάρχουν δραστηριότητες που είναι δημιουργικές με θετικές επιδράσεις σε ένα παιδί άνω των 7 ετών, όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός για παιδιά, η ζωγραφική σε tablet. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της χρήσης έξυπνου κινητού σε παιδιά κάτω των 12. Αποδέχομαι την χρήση Η/Υ και ενδεχομένως συσκευών tablet μόνο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και πάντα με την καθοδήγηση ενηλίκων».Σχετικά με  τα όσα εισπράττει για το θέμα από τις επαφές της με τους άλλους γονείς. «Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία από γονείς που θέλουν αλλά δεν ξέρουν το τρόπο να εφαρμόσουν τον έλεγχο. Υπάρχουν ακόμα και γονείς που επειδή δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία έχουν πλήρη άγνοια των κίνδυνων στο διαδίκτυο. Στόχος μας στο Σύλλογο είναι να βοηθήσουμε όσο γίνεται όλους τους γονείς παρέχοντας τη μεγίστη δυνατή πληροφόρηση».

Το σχολείο και η εκπαίδευση

Σχετικά με το πόσο μπορεί να επηρεάσει το διαδίκτυο την επίδοση ενός παιδιού στο σχολείο. «Η άνευ ορίων χρήση δεν βοηθάει  τα παιδιά. Είναι αναμενόμενο ένα παιδί που διασπάται συνεχώς η προσοχή του από ένα τεχνολογικό μέσο να έχει μειωμένες σχολικές επιδόσεις, διαταραχές ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου, εκνευρισμός όταν το παιδί είναι εκτός Διαδικτύου, διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε μια μέρα να μπορέσουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου».

Tα επικίνδυνα παιχνίδια

Τα επικίνδυνα παιχνίδια του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα η μπλε φάλαινα και οι τραγικές καταλήξεις που μπορεί να έχουν για ένα παιδί αυτά, αποτελούν ένα ξεχωριστό ζήτημα πάνω στο θέμα της χρήσης του διαδικτύου.Η Κατερίνα Καμπάρδη αναφέρει: «Ξέρω πολλές περιπτώσεις παιδιών κάτω των 12 που παίζουν παιχνίδια –  κυρίως Playstation – τα οποία έχουν καταλληλότητα ηλικίας 17+ . Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο το online gaming αλλά και το άκρως ακατάλληλο περιεχόμενο.Όλα τα παιχνίδια  αναγράφουν  την καταλληλότητα ηλικίας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη  πολύ σοβαρά.  Είναι σημαντικό πριν εγκρίνουμε ένα παιχνίδι ως γονείς  να συμβουλευτούμε κάποιον επίσημο φορέα αξιολόγησης λογισμικού ψυχαγωγίας όπως είναι το https://www.esrb.org/.Ένα παιδί που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι όπως η μπλε φάλαινα για παράδειγμα,  είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτυσης από τα κοινωνικά δίκτυα».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα