Ο ΠΟΥ απορρίπτει τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός εισήχθη στην Κίνα το 2019 μέσω κατεψυγμένων

18.02.2021 / 23:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γα 26

Ο ΠΟΥ διαφωνεί με τη θεωρία ότι ο κορονοϊός μπορεί να είχε εισαχθεί στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω κατεψυγμένων προϊόντων διατροφής το 2019.

Με δήλωσή του, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων Πίτερ Μπε Εμπάρεκ, κατέστησε σαφές σήμερα Πέμπτη (18/2) πως η θεωρία αυτή «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που τίθεται περισσότερο ως ερώτημα είναι εάν ο ιός εισήχθη προσφάτως στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων τροφίμων και μάλιστα σε μια εποχή, όπου ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν να υπάρξουν εστίες μετάδοσης σε εργοστάσια τροφίμων.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά τώρα που ο ιός έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στην Κίνα. Αυτή η περίπτωση θα ήταν όμως ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, όπως τόνισε, διευκρινίζοντας πως παρά την εντατική έρευνα, οι κινέζοι συνάδελφοί του βρήκαν πολύ λίγα προϊόντα μολυσμένα με ιούς.

Όσο για την αρχή της πανδημίας το 2019 και αν θα μπορούσε τότε να είχε εισαχθεί ο ιός, ο Πίτερ Μπε Εμπάρεκ, υπογράμμισε πως ο ιός δεν κυκλοφορούσε τότε ευρέως σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου μια τέτοια μεταφορά και στη συνέχεια μετάδοσή του θα ήταν αδύνατη.

Σημείωσε πάντως πως θα μπορούσε να διερευνηθεί η υπόθεση αν ο ιός ξεκίνησε να μεταφέρεται από το Δεκέμβριο του 2019 μέσω κατεψυγμένων άγριων ζώων της νότιας Κίνας προς την αγορά της Γουχάν με την συμμετοχή στην μετάδοση και της μεταφορικής αλυσίδας του τοπικού εμπορίου.

Σημειώνεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ για την προέλευση της Covid-19, που ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, είχε δηλώσει ότι μια πιθανότητα είναι ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα