Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε… «εμβόλιο» – Ο «Νεολόγος» παρουσιάζει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

06.02.2021 / 13:12
γκο 51

Με την υπογραφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος στις θεωρίες και τις αναλύσεις αυτοπροσδιορισμού των στελεχών και του κόμματος που ανατροφοδοτούν την εσωστρέφεια.

Ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζεται ως κόμμα διαμαρτυρίας εγκλωβισμένο σε ιδεοληψίες που τον απομακρύνουν από τον κεντρώο ψηφοφόρο. Να δείξει ότι έχει πιθανότητες επιστροφής στην κυβέρνηση απεγκλωβίζοντας το αντιπολιτευτικό του αφήγημα και την αποκλειστική κριτική και πόλωση στον άξονα  Δεξιά-Αριστερά και την ρητορεία περί «χούντας», η εμφυλιοπολεμική πολεμική τού «εμείς και οι άλλοι» και αντιδημοκρατικών τακτικών που απομακρύνουν τους μετριοπαθείς και κεντρώους πολίτες.

Η ακραία συνθηματολογία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθει καθώς απουσιάζει η πρόταση εξουσίας.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τα όρια μιας αριστερίστικης περιχαράκωσης και να γίνει εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Αυτός είναι ο στόχος του νέου προγράμματος, τους βασικούς οικονομικούς άξονες του οποίου παρουσιάζει ο «Νεολόγος» και συζητήθηκε στην τελευταία  συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν και θα αποτελούν τον κορμό της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τη βάση του προσυνεδριακού διαλόγου.

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτηθεί ενσωματώνοντας την εμπειρία από δυο σημαντικές περιόδους. Την κρίση των μνημονίων και της πανδημίας.

Είναι μια πρόταση, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, για την Ελλάδα που θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες της. Περισσότερη ασφάλεια, δικαιοσύνη, δικαιώματα, όνειρα και προοπτικές.

«Να μην γίνουν τα ίδια λάθη»

Μάλιστα τονίζουν, ότι: «η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει την σύγχρονη ιστορία της σε πλεονέκτημα και να μάθει από αυτήν. Να μην γίνουν ξανά τα ίδια λάθη. Πρώτα από όλα το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να είναι η ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα μπορεί να είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και η υψηλή εξειδίκευση τους. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά τις ΜμΕ επιχειρήσεις ως βάρος αλλά να τις στηρίξουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ακολουθήσουμε ξανά αποτυχημένες συνταγές της περιόδου ’10 – ‘14 που βούλιαξαν την χώρα και τις οποίες επαναφέρει σήμερα η ΝΔ. Ταυτόχρονα η πανδημία δείχνει ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν».

Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοσίου Τομέα

Στην Κουμουνδούρου ποντάρουν στον ρόλο ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους που είναι αναντικατάστατος με προτεραιότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες. Το κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοσίου που θα στηρίζεται στην γνώση νέων επιστημόνων και θα οργανωθεί ψηφιακά δίνοντας λύσεις σε πολλά καθημερινά προβλήματα. Ένα κράτος που θα βάλει μπροστά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση χωρίς να αφήσει κανένας πίσω και αντιμετωπίζοντας της ανισότητες.

Η ιδεολογική μάχη με τη ΝΔ θα δοθεί με τις νέες διαχωριστικές γραμμές που είναι οι ανισότητες και αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών μας και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές πολιτικές είναι αυτές που το κατανοούν και εργάζονται για να τις μειώσουν. Και όπως σημειώνουν κομματικές πηγές: «Το να ποντάρουμε ότι αυτό θα γίνει αυτόματα μέσα από την αγορά αποτελεί μια χρεωκοπημένη θρησκεία. Σε αυτό το πλαίσιο η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια ζωή με ασφάλεια σε μία κοινωνία με δικαιοσύνη».

Κοινωνικό κράτος, εργασιακές σχέσεις, φορολογία

Η απάντησή που επιχειρεί να δώσει το κείμενο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε τρία επίπεδα: α) στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ιδίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κάλυψης των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, β) Στην παρέμβασή μας στις εργασιακές σχέσεις. Ο προσδιορισμός των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικές για την κατανομή του εισοδήματος ανάμεσα σε κέρδη και μισθούς και γ) στο φορολογικό σύστημα που μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος παίζει θεμελιακό ρόλο στην χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και των υπόλοιπων κοινωνικών αναγκών. 

Φορολογική πολιτική για μια δίκαιη κοινωνία

Βασικές παρεμβάσεις:

• Αυστηροποίηση των κανόνων έναντι των συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους και συντονισμένη δράση με βάση το τρίπτυχο ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων

• Αποκλεισμός επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν η αξιοποιούν φορολογικούς παραδείσους από κάθε είδους δημόσιες πολιτικές στήριξης όπως επενδυτικά κίνητρα, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις.

• Αναδιαμόρφωση της κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων προς μία πιο προοδευτική φορολόγηση, επανεξέταση όλων των φόρων, εισφορών και τελών, μαζί και αυτών που μπήκαν έκτακτα στην περίοδο των μνημονίων, 

• Μετάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ  αγαθών και υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες και στοχευμένες παρεμβάσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ίδια κατεύθυνση.

• Μείωση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την πιο προοδευτική φορολόγησή τους.

Εργασία και καταπολέμηση της ανεργίας

Βασικές παρεμβάσεις:

• Νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης:  Θέσπιση πλαισίου  για την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας. Ρύθμιση και  προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια ή διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

• Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη  κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

• Θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση με απαγόρευση μονομερούς μετατροπής της εργασίας σε τηλεργασία, διασφάλιση ωραρίου εργασίας και δικαιώματος αποσύνδεσης, διασφάλιση προϋποθέσεων ελέγχου, προστασία της προσωπικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• Μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και σύνδεσή του με τις υπηρεσίες εξατομικευμένης υποστήριξης ανέργων του ΟΑΕΔ

• Αναβάθμιση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων της απασχόλησης και της ανεργίας, την έγκαιρη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και δεξιότητες και την αξιοποίησή της για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας.

• Ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα στο διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας

• Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα

• Ειδικά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

• Ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης-κατάρτισης-επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο και σύνδεσή τους με τα περιφερειακά/τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα με έμφαση στους νέους.

Κοινωνική Ασφάλεια – Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη

Βασικές Παρεμβάσεις:

• Καθολικό σύστημα υποστήριξης του παιδιού από τη στιγμή γέννησης μέχρι την ενηλικίωσή του και κάθε εργαζόμενης και άνεργης μητέρας μέσω της  ενίσχυσης του συστήματος των βρεφονηπιακών σταθμών του διπλασιασμού του επιδόματος παιδιού για τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής του και άλλων μέτρων.

• Καθιέρωση και διασφάλιση του φροντιστή αναπήρου, με κλιμακούμενη παρουσία ανάλογα με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας και σε 24άωρη βάση εφόσον απαιτείται.

• Ίδρυση σε όλους του δήμους, Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

• Παροχή δωρεάν υπηρεσίας εντοπισμού και τηλεειδοποίησης, ώστε οι  ηλικιωμένοι να προσφεύγουν όλο το 24ωρο, σε περίπτωση έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης.

• Δημιουργία οικιστικών μονάδων στέγασης για δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης

Για ένα νέο δημόσιο σύστημα καθολικής κάλυψης και φροντίδας υγείας

Βασικές παρεμβάσεις:

• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.

• Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την Κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

• Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που «θωρακίζουν» θεσμικά το χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών υγείας και δεν επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς.

• Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας. Νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

• Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων – σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από  τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους.

• Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων) για την αντιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές. 

• Επικουρική-συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας  με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, με βάση καθορισμένες  ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

• Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ασφαλιστικό Σύστημα

Βασικές παρεμβάσεις:

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της υλικοτεχνικής υποδομής και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων

• Ρύθμιση και ρεαλιστικός επανυπολογισμός των ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας

• Ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ και μετεξέλιξη του σε πραγματικά ψηφιακό οργανισμό προκειμένου να υλοποιηθεί η «ψηφιακή σύνταξη».

• Συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ως ελάχιστη ένδειξη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ΣΚΑ.

Η χρηματοδότηση και το τραπεζικό σύστημα

Βασικές παρεμβάσεις:

• Το δημόσιο, ως μέτοχος, στη μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

• Ανάπτυξη του παράλληλου συστήματος  χρηματοπιστωτικών θεσμών (επενδυτικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ταμιευτηρίων, και επενδυτικών ταμείων ειδικού σκοπού).

• Μέτρα για την πιο ορθολογική πολιτική των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας

• Αποφασιστική διαχείριση των κόκκινων δανείων με μέριμνες για την βιώσιμη και παραγωγική οικονομία.

• Εισαγωγή πιο σαφούς νομοθεσίας για τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και την τιμολόγηση τους και ενίσχυση των εποπτικών θεσμών.

•Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα