Άννα Μαρία Ρογδάκη: «Αξιολογήστε με συνολικά»

27.04.2024 / 10:00
Photo-18-4-24-3-55-12 PM

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

«Το βράδυ της 9ης Ιουνίου δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο», σημειώνει στο «Νεολόγο», η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Άννα Μαρία Ρογδάκη, ενώ σχετικά με τη δική της υποψηφιότητα ζητά να αξιολογηθεί συνολικά η μέχρι σήμερα διαδρομή της, σε επαγγελματικό, σε κοινωνικό και σε προσωπικό ακόμα επίπεδο.

Παράλληλα, η κ. Ρογδάκη καλεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους –στους οποίους στέλνει ειδικό μήνυμα- να συμμετάσχουν στις εκλογές, καθώς, κατά την ίδια, οι λύσεις δεν θα προκύψουν από το αδιέξοδο του αντισυστημισμού αλλά από την επίμονη προσπάθεια για να αλλάξει αυτό το σύστημα.

Πείτε μου κυρία Ρογδάκη τι σας ώθησε να είστε υποψήφια με τη ΝΔ; Γιατί ζητάτε και προσωπική ψήφο;

«Μου έγινε μια εξαιρετικά τιμητική πρόταση την οποία και αποδέχθηκα. Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχω στην ομάδα των 42 γυναικών και ανδρών που αποτελούν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα είναι νομίζω αυτονόητο. Εφόσον είσαι υποψήφια ζητάς και την προσωπική ψήφο δηλαδή το σταυρό προτίμησης. Ισχύει διαχρονικά και για όλους, ισχύει και για μένα. Στην περίπτωσή μου αυτό που ζητάω είναι να αξιολογηθεί συνολικά η μέχρι σήμερα διαδρομή μου, σε επαγγελματικό, σε κοινωνικό και σε προσωπικό ακόμα επίπεδο. Ζητώ επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι είμαι η μόνη υποψήφια από την Αχαΐα, στοιχείο που, ελπίζω, ότι θα το θυμηθούν οι πολίτες στην κάλπη».

Πως θα προσελκύσετε, ως κόμματα, περισσότερους ψηφοφόρους στις Ευρωεκλογές και πώς θα αποφύγετε –όσο μπορείτε- τη χαλαρή ψήφο αρκετών πολιτών;

«Θίγετε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το 1981 ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες πήραν μέρος σε ευρωεκλογές και η συμμετοχή ήταν στο 81,4% του εκλογικού σώματος. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 58,7% του εκλογικού σώματος. Βλέπουμε μια προϊούσα αδιαφορία των πολιτών για τις ευρωεκλογές κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι κάτω από το 50%. Πρέπει να δούμε το φαινόμενο και τις αιτίες του. Πρόκειται, πιστεύω, για την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τους Ευρωπαίους, και φυσικά τους Έλληνες, για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της.

Σε ότι αφορά τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές αποτελεί σταθερά μια εκλογική παράδοση. Ιδίως τα κόμματα εξουσίας καταγράφουν στις ευρωεκλογές χαμηλότερες επιδόσεις από εκείνες που επιτυγχάνουν στις βουλευτικές εκλογές. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα αλλά προσέξτε παρακαλώ μια κρίσιμη διαφορά. Για τη Νέα Δημοκρατία η χαλαρή ψήφος αποτελεί κίνδυνο και για όλα τα άλλα κόμματα αποτελεί ελπίδα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας παραπέμψω σε πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη από την οποία θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα» και ζήτησε «το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο». Είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται να προσθέσω οτιδήποτε».

Αλήθεια, έχει ενδυναμωθεί ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Λαμβάνει μέρος ισάξια στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Τι πρέπει να αλλάξει;

«Ας μείνουμε σε ένα μόνο αλλά ενδεικτικό στοιχείο. Η Βουλή έχει 300 βουλευτές και από αυτούς μόνο 71 είναι γυναίκες. Πρόκειται για μια ολοφάνερη υποεκπροσώπηση των γυναικών. Είναι μόλις το 23% του συνόλου των βουλευτών.

Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τη γενιά της μητέρας μου ή της γιαγιάς μου. Ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία, οικονομικές ανισότητες, έλλειψη εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και επιθέσεις στα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι πάντα παρούσες και απαιτούν συνεχείς αγώνες.

Στο σημείο αυτό οφείλω να σας θυμίσω την Ένωση Γυναικών Πάτρας (Ε.ΓΥ.ΠΑ.) στην οποία είμαι παρούσα από την εφηβεία μου και από την ίδρυσή της το 1991 μέχρι σήμερα. Η Ε.ΓΥ.ΠΑ είναι ένα ιδιαίτερα μαζικό κι δραστήριο σωματείο με σπουδαία εμφανή αλλά και αφανή προσφορά σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω του φύλου τους. Επιτρέψτε μου να σας πως ότι η Ε.ΓΥ.ΠΑ., που την είχε ξεκινήσει η αείμνηστη μητέρα μου Κούλα Ρογδάκη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και πηγή προσωπικής υπερηφάνειας για το έργο και την προσφορά της. Εκεί είναι που συνάντησα γυναίκες οι οποίες ήρθαν για βοήθεια, είδα τα δάκρυα χαράς μαζί με την ικανοποίηση που αισθάνεται κάποιος που μέσα στο σκοτάδι, βρίσκει ξαφνικά ένα παράθυρο στον ήλιο. Είναι μια στιγμή που πάντα με συγκινεί βαθιά». 

Το μήνυμά σας στους νέους;

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα ποσοστά αποχής είναι αυξημένα στις νεότερες ηλικίες. Είναι, πιστεύω, ένας συνδυασμός απογοήτευσης των νέων ανθρώπων από την πολιτική σε συνδυασμό με τη διάδοση αντισυστημικών αντιλήψεων. Δεν είμαι εγώ αυτή που θα «μαλώσει» τις νέες και τους νέους για τις επιλογές τους, πιο πολύ με ενδιαφέρει να τους ακούω και να προσπαθώ να τους καταλαβαίνω. Φέρνω όμως στο νου μου το γνωστό στίχο που μιλάει για «το μέλλον που χτίζουν για μένα χωρίς εμένα». Σκέπτομαι συνεπώς μήπως η απάντηση δεν είναι στην αποχή αλλά στη συμμετοχή, δεν είναι σε ένα αδιέξοδο αντισυστημισμό αλλά στην επίμονη προσπάθεια για να αλλάξει αυτό το σύστημα. Δεν πρόκειται για κάποιο «μήνυμα» αλλά για ένα προβληματισμό μου που θα ήθελα να συζητήσω με νέους ανθρώπους. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα