Νέα Ζηλανδία: Καταργεί τις απαγορεύσεις για το κάπνισμα για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές

27.11.2023 / 18:48
kondylwmata_prwktou_kai_kapnisma

Να καταργήσει απαγορεύσεις σχετικά με το κάπνισμα για να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων ετοιμάζεται η Νέα Ζηλανδία.

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη νομοθεσία που εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων το επόμενο έτος σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2008.

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη Νέα Ζηλανδία και η πολιτική είχε ως στόχο να εμποδίσει τις νέες γενιές από το να αποκτήσουν τη συνήθεια.


«Είμαστε κατάπληκτοι και αηδιασμένοι… Αυτό είναι ένα απίστευτα οπισθοδρομικό βήμα σε κορυφαία παγκοσμίως, απολύτως άριστα μέτρα υγείας» δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Έντουαρντς, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago.

«Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι τρομοκρατημένες από αυτό που έκανε η κυβέρνηση και την καλούν να κάνει πίσω», δήλωσε στο BBC.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι είχε αναγνωριστεί διεθνώς με ερευνητικά μοντέλα που υποστήριζαν τις βασικές μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα περιλάμβαναν τον περιορισμό του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού και τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα. Ανέφεραν, επίσης, ότι οι νόμοι για το Smokefree θα μπορούσαν να σώσουν έως και 5.000 ζωές κάθε χρόνο.

Οι νόμοι της Νέας Ζηλανδίας εκτιμάται ότι ενέπνευσαν τη βρετανική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο να ανακοινώσει παρόμοια απαγόρευση του καπνίσματος για τους νέους.


Το Σάββατο, η νέα υπουργός Οικονομικών, Νίκολα Γουίλις, δήλωσε ότι τα μέτρα θα καταργηθούν πριν από τον Μάρτιο του 2024, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων θα πάνε για τις φορολογικές μειώσεις, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον δήλωσε ότι η αντιστροφή θα αποτρέψει τη δημιουργία μιας κρυφής αγοράς καπνού και θα σταματήσει τα καταστήματα να γίνονται στόχος εγκληματικότητας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα