Πάτρα: Κόκα από “ζάχαρη” – Τα στέκια της νεολαίας της Πάτρας  

14.04.2024 / 17:00
shutterstock_734845696

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Η νοθευμένη κοκαΐνη είναι το κυρίαρχο ναρκωτικό στις πιάτσες των χρηστών της Πάτρας, αλλά και στα στέκια τους. Το προφίλ των ναρκομανών τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει μειωθεί η χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Εκείνο που έχει μειωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας Πατρών είναι η χρήση της ηρωίνης.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το προφίλ της χρήσης έχει γίνει πλέον πιο κοινωνικό, κυρίως από τις νέες γενιές ναρκομανών και τις νεαρότερες ηλικίες. Η κοκαΐνη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι σε έξαρση σε πανελλαδική κλίμακα και η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση στο φαινόμενο αυτό.

Η εξήγηση της αλλαγής

Η αύξηση της κοκαΐνης, σε σύγκριση με την χρήση της ηρωίνης, σύμφωνα πάντα με τους έμπειρους κύκλους των αξιωματικών της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. έχει την δική της εξήγηση. Οι νέες γενιές μέσα από την χρήση του διαδικτύου, αλλά και από άλλα μέσα ενημέρωσης, ξέρουν που μπορεί να οδηγήσει η συστηματική χρήση της έναν ναρκομανή, φτάνοντας τον στην σωματική, ψυχική και κοινωνική εξαθλίωση.

Η κοκαΐνη μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην ψυχολογία και στην ψυχοσύνθεση ενός ατόμου, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους την ζωή του, όμως διαφέρει σε αυτό.

Το ναρκωτικό της ελίτ

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης συμβαδίζει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου ζει λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας και τα καταφέρνει δύσκολα οικονομικά.

Βλέπετε η κοκαΐνη θεωρείται το ναρκωτικό της ελίτ, ενώ η τιμή της κανονικά «αγγίζει» τα 90 με 100 ευρώ το ένα γραμμάριο. Η απάντηση που δίνουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών βλέποντας την τάση που έχουν οι χρήστες προς αυτή, παραμερίζοντας την ηρωίνη που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες στα στέκια των ναρκομανών, έχουν φροντίσει και έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Την κάνουν «προσιτή»

Τι κάνουν; Νοθεύουν την κοκαΐνη με άλλες ουσίες, με σκοπό να την κάνουν πιο προσιτή και την «σπρώχνουν» στην αγορά σε τιμές αρκετά πιο κάτω από την κανονική τιμή που έχει η «καθαρή» κοκαΐνη. Αυτή είναι και η εξήγηση ενός ζητήματος που συζητιέται στις πιάτσες των χρηστών, του πώς δηλαδή γίνεται να βρίσκουν κοκαΐνη στην τιμή των 50 ή των 60 ευρώ το γραμμάριο.

Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών ειδικότερα όταν μιλάμε για άτομα νεαρά στην ηλικία, δύσκολα θα καταλάβουν την διαφορά μεταξύ γνήσιας και νοθευμένης κοκαΐνης.

Οι «πιάτσες» διακίνησης και τα στέκια των χρηστών

Το προφίλ των χρηστών και η κυρίαρχη ουσία μπορεί να έχει αλλάξει, όμως, οι περιοχές της Πάτρας όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει πιο συχνή προσπάθεια διακίνησης ναρκωτικών, παραμένουν λίγο έως πολύ ίδιες.

Κι αυτό παρά τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται από την Αστυνομία και συγκεκριμένα από την υπηρεσία της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πατρών η οποία και έχει καταγράψει σημαντικές συνεχόμενες επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ν» οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

• Η συνοικία των Προσφυγικών: Υπάρχουν συγκεκριμένα δρομάκια και σπίτια όπου διαμένουν Ρομά οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο «άγριους», καθώς έχουν μετατρέψει τους γύρω δρόμους απ’ τις «έδρες» τους σε «άβατο», μοιράζοντας ουσίες και στέλνοντας τους χρήστες σε εγκαταλειμμένα σπίτια της συνοικίας ή και γειτονικών περιοχών.

• Εργατικές Κατοικίες Ζαρουχλεΐκων: Στα γύρω δρομάκια, αλλά και στην πλατεία γίνονται «συναλλαγές» στα κρυφά, ενώ σε αυτές τις συναντήσεις βοηθάει και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής δεν φωτίζεται και υπάρχει σκοτάδι. Το ίδιο πάνω κάτω σκηνικό έχει παρατηρηθεί και στα σημεία γύρω από τις Εργατικές Κατοικίες της Λεύκας.

• Περιοχή Συνόρων: Υπάρχουν συγκεκριμένα στέκια που τα «βαποράκια» δίνουν ραντεβού, με τους πελάτες τους. Το πιο κλασικό είναι πίσω από το νεκροταφείο της Αγίας Αλεξιώτισσας, ενώ παλιότερα γινόταν και εντός αυτού. Εκτός αυτού η περιοχή προσφέρεται για τέτοιου είδους «συναλλαγές» αφού έχει αρκετά στενά.

• Παραλία Πατρών: Είναι μια περιοχή με σημεία όπου οι «συναλλαγές» γίνονται σε δημόσια θέα, ακόμα και όταν υπάρχει κίνηση και κόσμος στα γύρω καφενεία και μαγαζιά. Σταματάει το αυτοκίνητο, περιμένει ο διακινητής, δίνει αυτό που είναι να δώσει και ο καθένας πάει στη δουλειά του.

• Εγλυκάδα: Ο γειτονικός καταυλισμός του Ριγανόκαμπου θεωρείται εκτός από ορμητήριο παραβατικότητας και «κάστρο» διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον από συγκεκριμένες παράγκες. Παλαιότερα οι κάτοικοι της περιοχής είχαν γίνει μάρτυρες τραγελαφικών περιστατικών με ναρκομανείς.

• Κάστρο: Η περιοχή με τα μονοπάτια της αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για να δίνουν τα ραντεβού τους οι χρήστες με τους ντίλερ. Από τα στενά του Κάστρο έως και πιο χαμηλά στην περιοχή του Παντοκράτορα και του Βλατερού. «Βολεύει» ότι στην περιοχή δεν γίνονται και πολλές αστυνομικές περιπολίες.

• Πλατεία Πίνδου: Είναι ένα από τα νέα στέκια ναρκομανών και αρκετοί συνδυάζουν την μετατροπή της πλατείας αυτής, με την δομή που έχει ανοίξει ο ΟΚΑΝΑ λίγα τετράγωνα πιο κάτω στην οδό Μπουμπουλίνας. Στην πλατεία αυτή συχνάζουν άτομα που είναι χρόνιοι χρήστες ηρωίνης, είναι σε κακή κατάσταση και ορισμένοι από αυτούς είναι και άστεγοι.

• Πλατεία Όλγας: Κλασικό στέκι χρηστών εδώ και χρόνια. Παλαιότερα γινόταν χρήση ακόμα σε δημόσια θέα, με τοξικομανείς να είναι με τη σύριγγα στο χέρι, ενώ τα επεισόδια μεταξύ τους ήταν αρκετά συχνά. Πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο άγρια. Παραμένει όμως στέκι χρηστών καθώς εκεί δίνουν το ραντεβού τους για να ξεκινήσουν την αναζήτηση της δόσης τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα