Η αδυναμία προσανατολισμού στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί σημάδι κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια, ισχυρίζεται μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London, UCL), που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
«Τα πολύ πρώιμα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι ανεπαίσθητα και δύσκολα ανιχνεύσιμα, το πρόβλημα όμως περιήγησης στον χώρο θεωρείται μια από τις πρώτες ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ» σημείωσε ο Δρ Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στη βρετανική Εταιρεία Alzheimer. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αν και η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους χορηγούς.
«Ένας στους τρεις που γεννιούνται σήμερα θα εμφανίσει άνοια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση των ασθενειών που προκαλούν τη διαταραχή είναι ζωτικής σημασίας για να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση στη σωστή υποστήριξη, να σχεδιάζουν το μέλλον και να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία»
Στη μελέτη συμμετείχαν 100 μεσήλικες ηλικίας 43 έως 66 ετών, χωρίς κάποιο από τα συνήθη συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και κατά 25 περίπου χρόνια νεότεροι από την αναμενόμενη ηλικία εμφάνισης της νόσου. Εντούτοις, θεωρούνταν συνολικά ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο λόγω παραγόντων όπως η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό ή ο τρόπος ζωής.
Οι ερευνητές ζήτησαν στους συμμετέχοντες να φορέσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και να περιηγηθούν μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες με αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, χωρίς όμως συμπτώματα και με καλή βαθμολογία σε άλλα γνωστικά τεστ, κατέγραψαν κακές επί το πλείστον επιδόσεις στο τεστ εικονικής πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ισχυρότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά σχετικά με τον προσανατολισμό μπορεί να αποτελεί το πρώτο διαγνωστικό σημάδι για όσα ακολουθούν στη νόσο Αλτσχάιμερ· όταν οι άνθρωποι περνούν από το ασυμπτωματικό στάδιο στη συμπτωματική νόσο» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Coco Newton, η οποία εργάζεται σήμερα στο Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του UCL και εκπόνησε την εργασία όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Σύμφωνα με την ίδια, τα διαφορετικά αποτελέσματα για τα δύο φύλα καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω μελέτη της διαφορετικής ευπάθειας ανδρών και γυναικών στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως και τη σημασία της συνεκτίμησης του φύλου τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη μελλοντική θεραπεία.
Αν και η χρήση της πρωτοποριακή χρήση της εικονικής πραγματικότητας για τον εντοπισμό της νόσου έχει ενδιαφέρον, «απέχει σημαντικά από το να καταστεί διαγνωστικό τεστ» υπογράμμισε ο Δρ Oakley, αναγνωρίζοντας ότι «παρέχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ρόλο των ικανοτήτων περιήγησης στον χώρο ως πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ». «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία, θα είναι όμως συναρπαστικό να δούμε πώς αυτή η έρευνα μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο έγκαιρου εντοπισμού των αλλαγών που σχετίζονται με την ασθένεια, βοηθώντας μελλοντικά άτομα που ζουν με άνοια» κατέληξε.