Μύθοι γύρω από το διαδίκτυο

22.08.2023 / 16:35
internet-www


Στη σημερινή εποχή, η ζωή μας και πολλές από τις δραστηριότητές μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον κόσμο του Διαδικτύου, κάτι που καθιστά την ασφάλεια κατά την πλοήγηση σ’ αυτό προτεραιότητα. Αν και πιθανότατα θεωρείς τον εαυτό σου εξοικειωμένο με τον online κόσμο και ίσως πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά τους κινδύνους που συνδέονται με το Διαδίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν παρανοήσεις και μύθοι που ενδέχεται να σε οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. Κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις μπορούν να σου δημιουργήσουν μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, εκθέτοντάς σε, πιθανώς, σε διαδικτυακές απειλές. Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, μαζί μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να είσαι και να νιώθεις περισσότερο ασφαλής.


Μύθος 1: Έχω λογισμικό προστασίας από ιούς, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχώ
Ένας από τους περισσότερο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι η πεποίθηση ότι η εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς (antivirus) στον υπολογιστή ή το κινητό σου σε καθιστά αυτόματα άτρωτο απέναντι στις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι, πράγματι, ουσιαστικό για τη διαδικτυακή σου άμυνα, όμως δεν είναι λύση για τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν συνεχώς τις τακτικές τους, δημιουργώντας νέο και εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να παρακάμψει τα προγράμματα προστασίας από ιούς. Επιπλέον, το antivirus εστιάζει κυρίως στον εντοπισμό και την αφαίρεση υπάρχοντος κακόβουλου λογισμικού και δεν εγγυάται πάντα προστασία έναντι όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων.

Μύθος 2: Δεν είμαι μεγάλη εταιρεία, άρα είμαι ασφαλής από κυβερνοεπιθέσεις

Ίσως πιστεύεις ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν μόνο σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις, υποθέτοντας ότι τα προσωπικά σου στοιχεία ως ένας απλός πολίτης δεν θα ενδιαφέρουν τους εισβολείς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν άτομα και οργανισμούς όλων των μεγεθών. Είναι πολύ εύκολο να στοχοποιηθείς μέσω επιθέσεων phishing, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν πειστικά email ή μηνύματα, με σκοπό να σε εξαπατήσουν αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες σου. Πρόκειται για επιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας, οικονομική απώλεια ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς σου λογαριασμούς και μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τον οποιονδήποτε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβεις ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις απειλές στον κυβερνοχώρο.


Μύθος 3: Δεν κινδυνεύω γιατί χρησιμοποιώ ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης
Η δημιουργία ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σου είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειάς σου στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, το να βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο σε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης δεν είναι αρκετό. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν αναπτύξει εξελιγμένες τεχνικές που τους επιτρέπουν να σπάνε κωδικούς πρόσβασης, καθιστώντας ευάλωτους ακόμη και τους πιο σύνθετους συνδυασμούς. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς μεγεθύνει τους κινδύνους, καθώς η παραβίαση μίας πλατφόρμας μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο πολλές άλλες που χρησιμοποιείς.

Μύθος 4: Το δημόσιο Wi-Fi είναι ασφαλές για διαδικτυακές συναλλαγές
Η ευκολία των δημόσιων δικτύων Wi-Fi είναι αναμφισβήτητη, επιτρέποντάς σου να παραμένεις συνδεδεμένος ακόμη και εκτός σπιτιού. Ωστόσο, ο μύθος ότι τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι ασφαλή για ευαίσθητες διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως οικονομικές συναλλαγές ή πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, είναι μία επικίνδυνη παρανόηση. Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι λιγότερο ασφαλή, γεγονός που τα καθιστά πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, ώστε να υποκλέψουν δεδομένα που μεταδίδονται μέσω του δικτύου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα