Μητέρα των μαχών η Αχαΐα: Τα σενάρια της κάλπης στο νομό και που βάζουν το πήχη για τις βουλευτικές έδρες

01.04.2023 / 9:15
ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Η Αχαΐα στο δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης. Το αντικείμενο του εκλογικού «πόθου» αποτελούν οι εννέα βουλευτικές έδρες του νομού με τα ποσοστά να είναι αυτά τα οποία θα παίξουν για μία ακόμα φορά τον κυρίαρχο ρόλο.

Σε πρώτο χρόνο τα επιτελεία των κομμάτων στην περιοχή – ανεξάρτητα από το κατά πόσο θα χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση – επενδύουν στην κάλπη του α’ γύρου, γνωρίζοντας πως η απλή αναλογική είναι αυτή που θα διαμορφώσει δεδομένα τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την τύχη προσώπων και κατατάξεων ανεξαρτήτως του τι θ’ ακολουθήσει μετά την πρώτη Κυριακή της κρίσιμης αναμέτρησης.

Μητέρα των μαχών η Αχαΐα: Τα σενάρια της κάλπης στο νομό και που βάζουν το πήχη για τις βουλευτικές έδρες 5

Η «γαλάζια όχθη»

Η 21η Μαΐου βρίσκει την οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στο νομό αντιμέτωπη με τη διαχείριση δύσκολων εξισώσεων, σε μια εκλογική περιφέρεια η οποία εδώ και δεκαετίες ποτέ δεν ήταν εύκολη και σε πολλές των περιπτώσεων αποτέλεσε τραυματική εμπειρία.

Παρόλα αυτά ο πήχης για την αναμέτρηση του Μαΐου μπαίνει εκ των πραγμάτων μπαίνει ψηλά με τον κομματικό μηχανισμό και τους υποψηφίους στην Αχαΐα να βάζουν στο κάδρο το υπό προϋποθέσεις σενάριο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στα ίσια.

Η στόχευση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ν» ο πρόεδρος της διοικούσας Αντώνης Κουνάβης δεν είναι απλά η μείωση της ψαλίδας σε σχέση με το 2019, αλλά η διεκδίκηση επί ίσοις όροις,  με «εργαλείο» το έργο που έχει συντελεστεί στην περιοχή, ακόμα και της πρώτης θέσης.

Η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε αναδειχθεί στο νομό δεύτερο κόμμα με ποσοστό 32.43% και είχε διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ 7.84 μονάδες. Το κυρίαρχο ωστόσο και πάντα υπό  διερεύνηση γα τα στελέχη και τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος στο νομό είναι να μην χαθεί καμία από τις υπάρχουσες έδρες. Ο κ. Κουνάβης σημείωσε ότι ο προγραμματισμός εκτός από την κεντρική ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση με ομιλητή των πρωθυπουργό και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνει την καταρτιστεί προγράμματος άφιξης κορυφαίων στελεχών, ενώ το στοίχημα είναι να δοθεί η μάχη ακόμα και στα εκλογικά τμήματα, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα που να μην υπάρχει αντιπρόσωπος του κόμματος.

Μητέρα των μαχών η Αχαΐα: Τα σενάρια της κάλπης στο νομό και που βάζουν το πήχη για τις βουλευτικές έδρες 6

Ο «πόλεμος» των… ροζ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ο στόχος που μπαίνει δεν είναι απλά να παραμείνει πρώτη δύναμη και να διατηρήσει το ποσοστό του, αλλά από το 40.27% του ’19  να εκτιναχθεί αυτό στο 44% και να κλειδώσει η εκλογή τεσσάρων βουλευτικών εδρών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ‘Ν’ ο συντονιστής της Νομαρχιακής επιτροπής Μιχάλης Σιδηρόπουλος αυτός ο στόχος όχι μόνο θεωρείται εφικτός αλλά όλα τα μηνύματα δείχνουν πως είναι ρεαλιστικός. Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η Πάτρα θα είναι μία από τις τρείς πόλεις της χώρας όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Μητέρα των μαχών η Αχαΐα: Τα σενάρια της κάλπης στο νομό και που βάζουν το πήχη για τις βουλευτικές έδρες 7

Ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Από εντελώς διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τα όσα ίσχυαν στην τελευταία εθνική εκλογική αναμέτρηση ξεκινά στην Αχαΐα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στον πηγαιμό προς την κάλπη η στόχευση για την Αχαΐα συνοδεύεται από το σενάριο όχι απλά για διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το 8.91% του ’19 αλλά και από την προσπάθεια εάν και εφόσον μετά την τραγωδία των Τεμπών παραμείνει η φθορά των δύο μονομάχων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) και έχει αντίκτυπο στο νομό μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες,  αυτή η δυσαρέσκεια να οδηγήσει σε σπάσιμο του ψυχολογικού φράγματος των 14 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής  Νίκος Μοίραλης σε δηλώσεις του στο «Ν» τόνισε πως όπως όλα δείχνουν και από τα μηνύματα που υπάρχουν η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στο νομό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προσθέτοντας πως η δεύτερη έδρα μπορεί να φαντάζει δύσκολη υπόθεση αλλά στην πολιτική τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Μητέρα των μαχών η Αχαΐα: Τα σενάρια της κάλπης στο νομό και που βάζουν το πήχη για τις βουλευτικές έδρες 8

Το ΚΚΕ στον «κόκκινο» δήμο

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και σε επίπεδο Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να κάνουν το βήμα και να συμπορευθούν με τους κομμουνιστές και σε αυτή τη μάχη. Να γυρίσουν την πλάτη στους εκβιασμούς και να δυναμώσουν το ΚΚΕ, για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους μέσα και έξω από τη Βουλή, για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Σε δήλωσή του στο «Νεολόγο» το μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος  βουλευτή Αχαΐας Δημήτρης Αγγελόπουλος επισήμανε πως «οι εκλογές που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη, συνοδεύτηκαν από τα διλήμματα που όλο το προηγούμενο διάστημα μπαίνουν στο λαό μας, και θα μπουν πιο έντονα από δω και μέχρι τις κάλπες. Οι εκκλήσεις στη «σταθερή ηγεσία» και γενικά στην «σταθερότητα» που προβάλλονται και από τα άλλα κόμματα με διάφορους τρόπους, το μόνο σταθερό που προμηνύουν είναι η πορεία των αντιλαϊκών επιλογών που θα κάνει η επόμενη -από χέρι- αντιλαϊκή κυβέρνηση.  

Ο λαός μας έχει πείρα! Έχουμε δει πολλά και διαφόρων αποχρώσεων κυβερνητικά σχήματα που διαμορφώθηκαν από την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με διάφορους διάττοντες κομματικούς αστέρες, που διαδοχικά έκοψαν και έραψαν σωρεία αντεργατικών και αντιλαϊκών κουστουμιών στο λαό μας». 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα