Μήνυμα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης από Χατζηδάκη και Στουρνάρα

05.07.2023 / 7:37
synantisi-xatzidakis-stournaras.jpg

Μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια συνάντηση που διαρκεί πάνω από μία ώρα, πόσω μάλλον όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιβεβαιώνουν ότι συζητήθηκαν όλα.

Οι δύο παλιοί γνώριμοι από τη «μαύρη» περίοδο των μνημονίων, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασαν δημοσίως και με έμφαση την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της οικονομίας. Ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έσπευσαν να στείλουν και μήνυμα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης.

Το μήνυμα Χατζηδάκη: Δεν θα υποκύψουμε σε δημαγωγικούς πειρασμούς
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε δημαγωγικούς πειρασμούς», ήταν η φράση του νέου «τσάρου» και δεν ήταν καθ’ υπερβολή, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα χαλάρωσης ή και παροχολογίας λόγω των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών υπεραποδόσεων, που σίγουρα δεν «κολλάει» με το περιβάλλον που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Συνάντηση Χατζηδάκη με Στουρνάρα: Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα φαίνεται ότι μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με την επισήμανση ότι οι έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία και τους στόχους του Προϋπολογισμού, αλλά μέχρις εκεί.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική της… αυτοσυγκράτησης εντάσσεται και η γραμμή που έχει δώσει η ΕΚΤ σε όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά και στις κυβερνήσεις, για «φρένο» στις μισθολογικές διεκδικήσεις και αυξήσεις, καθώς χαρακτηρίζονται ως βασικός παράγοντας ανατροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Όσον αφορά στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή τον πληθωρισμό των κερδών -κάτι που θίγουν σε εκθέσεις τους διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες-, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα (π.χ. πλαφόν) αλλά με την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα