Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Διαφανές πλαίσιο για τα αμοιβολόγια των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

05.07.2023 / 7:39
gsevee_ktirio2

Διαφανές πλαίσιο για τα αμοιβολόγια των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ζητούν οι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αργολίδας, με θέμα «Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα», επισήμανε την ανάγκη ενός διαφανούς πλαισίου για τα αμοιβολόγια των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ενσωμάτωση στο Ν. 4481/2017 του αποσυρθέντος άρθρου 46, σύμφωνα με το οποίο τα αμοιβολόγια των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ-ΑΟΔ) θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και των αντιπροσωπευτικών ενώσεων των χρηστών (ΓΣΕΒΕΕ-ΠΟΕΣΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ).

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει αντιδικία με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΠΟΕΣΕ σε καμία περίπτωση και καμία στιγμή δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα των δημιουργών και των συγγενών», τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις αναφορικά με τα αμοιβολόγια και τον καθορισμό τους σε εύλογα επίπεδα, ενώ είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός φορέα διαχείρισης που θα εισπράττει τα δικαιώματα και θα κάνει τη διανομή μεταξύ των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα».

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι να βρούμε μια κοινή συνισταμένη που θα καλύπτει και την πλευρά των χρηστών και την πλευρά των οργανισμών διαφορετικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Καββαθάς.

Στην εκδήλωση ομιλητές εκτός από τον κ. Καββαθά ήταν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των οργανισμών «Αυτοδιαχείριση», «GEA» και «ΕΔΕΜ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα