«Κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα -Τι σημαίνει η δέσμευση Μητσοτάκη για επιθετική προεξόφληση μνημονιακών δανείων

05.07.2023 / 7:22
mitsotakis-bloomberg.jpg-1

Αποφασισμένη να «κλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα, ει δυνατόν στις αρχές Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που έφεραν τον ΟΔΔΗΧ να ετοιμάζει κίνηση-ματ, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg προανήγγειλε την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου, με «όχημα» τα 34 δισ. ευρώ των σημερινών ταμειακών διαθεσίμων, θα πληρωθούν περί τα 5,3 δισ. ευρώ, από τα 44,830 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα αυτών των δανείων, με την τελευταία δόση να έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του 2041.

«Είμαστε εδώ για να πληρώσουμε το χρέος μας» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές και τις αγορές, επιχειρώντας να καταστήσει τυπική διαδικασία τις αξιολογήσεις του φθινοπώρου, κοινώς να «κλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα.

Επενδυτική βαθμίδα: Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τον DBRS
Το πρώτο crash test είναι με τον καναδικό DBRS, που θα πρέπει ουσιαστικά να κάνει διπλή αναβάθμιση:

να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
να αναβαθμίσει το αξιόχρεο
«Έχει γίνει και στο παρελθόν με την περίπτωση της Πορτογαλίας» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι το «καθαρό» αποτέλεσμα των εκλογών -δηλαδή η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας- σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης φέρνουν ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα, είναι δέσμευση προς τους επενδυτές
«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα και θα μείνει για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας, ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, επίσης, να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα