Δάνεια πρώτου μνημονίου: Τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή €5,29 δισ. που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

05.07.2023 / 7:42
mitsotakis-bloomperg

Πολλαπλά οφέλη θα έχει η χώρα από την προεξόφληση μέρους του ακριβού ευρωπαϊκού χρέους, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση. Ως κίνηση βαρύνουσας σημασίας σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητος, υπερδανεισμού και υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση στέλνει άμεσα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στο εξωτερικό και στις αγορές, φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, βελτιώνει το προφίλ του δημοσίου χρέους και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για της ελληνικής οικονομίας.

Πρακτικά, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο. Έτσι το δημόσιο «σβήνει» χρέη που έτρεχαν με επιτόκιο 3,9% και γλιτώνει από –διόλου ευκαταφρόνητους- τόκους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα κατέβαλε σε βάθος χρόνου.

Εκτός από το ταμειακό όφελος, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, σε μια στιγμή που τα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα έχουν «πέσει» στο 3,55% όταν τα αντίστοιχα της Ιταλίας τιμολογούνται 45 μονάδες βάσης ακριβότερα, ενώ της Ισπανίας είναι μόλις 30 μονάδες πιο χαμηλά!

Και όλα αυτά, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον καναδικό Οίκο DBRS, ενώ ένα μήνα νωρίτερα αναμένεται και η κρίση της Scope (στις 4 Αυγούστου) που, προς το παρόν πάντως δε συγκαταλέγεται στους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ.

Η δέσμευση Μητσοτάκη στο Bloomberg

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μητσοτάκης κέρδισε ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Αυτό θα σημάνει την κατάργηση του χρέους της Ελλάδας των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ (388 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στη ζώνη του ευρώ.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για επενδύσεις, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια Μητσοτάκη, με την απόδοση στο 3,42% μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι σημειώσεις αναφοράς 10 ετών άλλαξαν ελάχιστα.

Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης διευκόλυνσης ελληνικού δανείου θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να παραδώσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδε τη χώρα του να κοντεύει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και να την εγκαταλείψει ως το μόνο μέλος της ευρωζώνης με βαθμολογία σκουπιδιών. Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα