Με… δανεικό πιστοποιητικό – Τα κόλπα που σκαρφίζονται οι ανεμβολίαστοι νέοι για να μπουν στα μαγαζιά

25.10.2021 / 21:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1100 (1)

Τον έλεγχο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού η εστίαση το δέχτηκε με «βαριά καρδιά», ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΦΕΚ ο πελάτης μαζί με το πιστοποιητικό του θα πρέπει να επιδεικνύει την ταυτότητα του. Που θα την επιδεικνύει; Στους καταστηματάρχες και στους υπαλλήλους των μαγαζιών της εστίασης οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να του την ζητάνε.

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες εστίασης με τους οποίους μίλησε ο «Νεολόγος» των Πατρών, τα κλιμάκια ελέγχων έχει τη αρμοδιότητα να βεβαιώσει πρόστιμα σε αυτούς που δεν θα έχουν μαζί τους ταυτότητα, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι. Το μέτρο αυτό που έρχεται για να αντισταθμίσει τις «ελευθερίες» στους εμβολιασμένους έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στην Πάτρα.

Έβγαιναν σαν… μπαμπάδες

Η υποχρεωτική ταυτοπροσωπία, αποτελεί ουσιαστικά μία απάντηση στην ύπαρξη πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, που κυκλοφορούσαν στα μεγάλα κλαμπ της νυχτερινής Αθήνας. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι στα κλαμπ και στα νυχτερινά κέντρα που αποτελούν κυρίως στέκια της νεολαίας, υπήρχαν αρκετοί νέοι που επιδείκνυαν ψηφιακά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του μπαμπά τους, της μαμάς ή ακόμα και της γιαγιάς τους και γενικότερα ενός συγγενικού τους προσώπου και έμπαιναν μέσα στο μαγαζί διασκεδάζοντας ως το πρωί.

Από την άλλη η ταυτοπροσωπία έρχεται να για να δημιουργήσει σημαντικό θέμα στις καφετέριες, στα μπαρ και στα εστιατόρια που είναι «ανοικτά», με την έννοια ότι δεν έχουν «πόρτα» στην είσοδο τους. Η απαίτηση για επίδειξη ταυτότητας είναι κάτι που φτάνει τον καταστηματάρχη, αλλά και τον πελάτη στα όρια του.

«Μα να πίνει καφέ και να του ζητάμε ταυτότητα;» μας έλεγαν χαρακτηριστικά επαγγελματίες της εστίασης στον «Νεολόγο», μιλώντας για το θέμα. «Οι πελάτες δυσανασχετούν και με το δίκιο τους. Δεν έχουμε εμείς καμία αρμοδιότητα να πηγαίνουμε να ζητάμε ταυτότητα, ούτε είμαστε κάποια ελεγκτική αρχή.

Ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που μας δίνουν, στην ουσία ούτε αυτό έχει να κάνει με τον δικό μας ρόλο όμως το κάνουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μια μεγαλύτερη κανονικότητα».

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες υπήρχαν πελάτες στα μαγαζιά τους που όταν τους ζητήθηκε με πλάγιο έστω τρόπο και ευγενικό να δείξουν την ταυτότητα, δεν ξαναπάτησαν από τότε.

Στα κλαμπ και στα νυχτερινά κέντρα που έχουν είσοδο στα μαγαζιά τους η επίδειξη του πιστοποιητικού και η ταυτοπροσωπία είναι φαινομενικά μια πιο εύκολη διαδικασία.

Όμως στην πράξη το να περιμένουν τόσο άτομα στην «ουρά» για να μπουν στο μαγαζί τη στιγμή που στην είσοδο χρειάζεται ένας επιπλέον χρόνος για ταυτοπροσωπία, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να γίνει.

«Είναι αντισυνταγματικό…»  

Βέβαια και υπάρχει και μία άτυπη δέσμευση από το κράτος και από τις ελεγκτικές αρχές προς την εστίαση ότι δεν θα κοπούν πρόστιμα για ταυτότητα, ούτε θα γίνουν σχετικοί έλεγχοι, εφόσον υπάρχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον πελάτη.

Έτσι, πολλοί από τους ιδιοκτήτες που έχουν μαγαζιά χωρίς εισόδους δεν μπαίνουν καν σε αυτή την διαδικασία και ας ρισκάρουν ένα πρόστιμο.  «Είναι αδιανόητο, είναι αντισυνταγματικό» μας έλεγαν επαγγελματίες.

Σε… δίκοπο μαχαίρι  

Τι μπορεί να γίνει; Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στους κύκλους των εκπροσώπων των φορέων του κλάδου από πηγές του Μαξίμου, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν αναγνωρίσει το ακραίο του όλου θέματος και το «ψάχνουν» για να βρουν μια άλλη λύση που ίσως να εκδοθεί σε επόμενο ΦΕΚ.

Το όλο θέμα έρχεται για να αναδείξει την διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις διάφορες μορφές εστίασης, κατά συνέπεια και στα μέτρα που θα πρέπει να ορίζονται. Το γεγονός είναι ότι η εστίαση βρίσκεται σε «δίκοπο μαχαίρι».

Από τη μία ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τον οποίο ουσιαστικά δέχεται χωρίς να το θέλει, παρά την οικονομική ζημιά που υφίσταται από τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι παραμένουν περισσότεροι από αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Από την άλλη, η απαλλαγή από τα μέτρα προστασίας, χάρις ακριβώς σε αυτόν τον διαχωρισμό που τους επιτρέπει να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους με κανονικότητα, δηλαδή με όρθιους, με χορό και με διασκέδαση, αλλά μόνο με εμβολιασμένους.

Όπως λένε στην εστίαση: «Εμείς τους θέλουμε όλους στα μαγαζιά μας, χωρίς διαχωρισμούς. Κι αυτό που ζητάμε είναι να βγάλει η κυβέρνηση την εστίαση από την εργαλειοθήκη της και να την χρησιμοποιεί αναλόγως, προκειμένου να περνάει κάθε φορά αυτά που θέλει».

Μπαράζ ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλα τα μαγαζιά της εστίασης της Δυτικής Ελλάδας, ,ε την τοπική ΕΛ.ΑΣ. να «κτενίζει» την κάθε περιοχή. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα μαγαζιά του κλάδου, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

10/10 Ηλεία: Δύο πελάτες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης- 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο 300 σε κάθε πελάτη

10/10 Αιτωλία: Ένας πελάτης χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης_ Ιδιοκτήτης χωρίς rapid/pcr – 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο 300 σε πελάτη

12/10 Ηλεία: Εργαζομενος χωρίς rapid/pcr – 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο/ 300 σε εργαζομενο

13/10 Ακαρνανία: Ένας πελάτης 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο , 300 σε πελάτη

13/10 Αιτωλία: Ένας πελάτης 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο , 300 σε πελάτη

14/10 Ακαρνανία: Ένας πελάτης 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο , 300 σε πελάτη

16/10 Αχαΐα: Δύο πελάτες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης- 2000 ευρώ πρόστιμο- 7ημερο λουκέτο 300 σε κάθε πελάτη.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα