Λίμνη Μουτσάλια: Ένα άγνωστο μέρος στη σκιά του Γράμμου

26.11.2020 / 23:55
γκο 1

Τα βουνά της Ελλάδας κρύβουν μυστικά που πολλές φορές δύσκολα μπορεί να συναντήσεις από κοντά. Αλλά αξίζει να ανακαλύψεις και να γνωρίσεις από κοντά. Και σε αυτά τα «μυστικά» είναι οι λίμνες που… κρύβονται στα βουνά της χώρας μας.

Πολλές από αυτές δεν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε εύκολα αλλά αν βρεθείς εκεί θα σε μαγέψει το τοπίο. Μια από αυτές, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι η λίμνη Μουτσάλια στις Αρρένες του Γράμμου. Ένα σκηνικό παραμυθένιο που σε καθηλώνει όποια εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς εκεί.

Λίμνη Μουτσάλια: Ο μυστικός τόπος στο βουνό

Όταν μιλάμε για την Μουτσάλια, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε δύο λίμνες. Δύο μικρές αλπικές λίμνες στο βουνό με καθηλωτική ομορφιά. Εκεί, στη σκιά του Γράμμου καταφέρνουν και δημιουργούν ένα από τα πλέον ομορφότερα και πιο ειδυλλιακά ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Οι λίμνες Αρένων, όπως τις αποκαλούν είναι σε μεγάλο υψόμετρο (περίπου στα 2.200 μέτρα) και περικυκλώνονται από ένα κατάφυτο περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς. Το τοπίο κυριαρχείται βασικά από οξιές αλλά και πολλά άλλα δέντρα και πανίδα που συνθέτουν το σκηνικό.

Γιατί όμως ονομάζεται Μουτσάλια και τι σημαίνει η λέξη. Η ονομασία προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο». Όσον αφορά το όνομα των Αρένων, αυτό προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος». Διοικητικά η Μουτσάλια βρίσκεται στο νομό Καστοριάς, πολύ κοντά στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων.

Ουσιαστικά η λίμνη Μουτσάλια βρίσκεται στα ανατολικά και είναι η κύρια λίμνη δεχόμενη τα νερά της δυτικής λίμνης. Παρά το μικρός της μέγεθος, είναι εντυπωσιακή στην όψη και έχει χαμηλό βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι εικόνες το χειμώνα καθώς σκεπάζεται από πάγο.

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η λίμνη Μουτσάλια αποτελεί ένα μοναδικό σκηνικό που δεν συναντά κανείς σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας. Είναι το σημείο που είναι δυσπρόσιτο, η πυκνή βλάστηση και το υψόμετρο που κάνουν αυτή τη λίμνη ένα κρυφό μυστικό. Ένα μυστικό με μεγάλη  οικολογική αξία και σπάνια είδη της πανίδας να ζουν στη γύρω περιοχή.

Ένας τόπος ζωής

Εκτός από πλούσια ομορφιά, η περιοχή ξεχωρίζει για την χλωρίδα και την πανίδα της. Εκεί φυτρώνουν δεκάδες σπάνια είδη της χλωρίδας του Γράμμου. Επιπλέον σε μεγαλύτερο υψόμετρο ξεκινούν οι γυμνές κορυφές του βουνού οι οποίες επίσης ξεχωρίζουν για τα φυτά που φιλοξενούν.

Σημαντική είναι και η αξία της ορνιθοπανίδα της περιοχής η οποία περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, ενώ στο Γράμμο απαντώνται πάνω από 150 είδη. Η λίμνη είναι πολύ σημαντική για τα αμφίβια της, καθώς εδώ ζούνε τρία είδη από τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος. Συχνή είναι δε και στην περιοχή η παρουσία της αρκούδας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα