Αετιά, το ορεινό χωριό των Γρεβενών που το χειμώνα ερημώνει

27.11.2020 / 23:55
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 1

Ενα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Γρεβενών, αλλά και της Ελλάδας, συναντάται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της βορειοανατολικής Πίνδου

Η λόγος για την Αετιά (πρώην ονομασία Τσιούργιακα) ένα από τα λεγόμενα Κουπατσιαροχώρια του νομού, σε απόσταση 31 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Η σημερινή ονομασία της οποίας οφείλεται στο γεγονός ότι στα απόκρημνα βράχια του πέτρινου όγκου της Τσιούργιακας ζει και φωλιάζει ένα μεγάλο πλήθος αετών.

Το μικρό χωριό κατοικείται μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις ορεινές, εξοχικές τους κατοικίες, κυρίως, από την Ελασσόνα. Το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του χωριού μαγικό, με δάση από έλατο και δρυς στα χαμηλότερα σημεία και στα ψηλότερα πεύκο και ρόμπολο.about:blank

Το σκηνικό συμπληρώνεται από ποικίλα και πανέμορφα λουλούδια, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής η ποικιλία και ο μεγάλος αριθμός των μανιταριών. Μην ξεχνάτε ότι ο νομός Γρεβενών, γενικότερα, φημίζεται για τα μανιτάρια.

Στην κορυφή του βουνού το βλέμμα επικεντρώνεται στα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή όπως ο πετρίτης, ο χρυσαετός, ο γυπαετός και το χρυσογέρακο. «Καμάρι» του χωριού αποτελεί το «ποτάμι» της Αετιάς, με την ιδιαίτερη μορφολογία καθώς σε μερικά σημεία είναι φαρδύ και νωχελικό και σε άλλα γράφει μαιάνδρους ή στενεύει.

Η ευρύτερη περιοχή της Αετιάς για τους φυσιολάτρες αποτελεί πρόκληση, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες μέσα στη φύση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα