Κέντρο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προ των πυλών

26.01.2024 / 12:05
ka 17

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ στόχος του Κέντρου είναι επιπλέον, ο διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Τα συσσωρευμένα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία ξεπερνούν, πλέον, τα 106 δισ. ευρώ. Όσοι έχουν, όμως, έστω επιδερμική επαφή με το αντικείμενο, γνωρίζουν ότι αυτά που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο είναι ζήτημα αν φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι και με τη… βούλα της ΑΑΔΕ, από αυτό το «βουνό» των χρεών, το 90% των εισπράξεων που κάνουν οι εφορίες, προέρχεται από οφειλές 27,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 34% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,5 δισ. ευρώ.

Το νέο Κέντρο

Τα χρέη που λιμνάζουν είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, αφορά στις πραγματικά μεγάλες οφειλές, οι οποίες κατά κύριο λόγο βαρύνουν επιχειρήσεις. 

Εξαιρώντας κανείς τις πτωχευμένες και τα «φαντάσματα», που δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να κοσμούν τις λίστες των μεγάλων οφειλετών και να φορτώνονται με προσαυξήσεις, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να διασωθεί με βιώσιμες ρυθμίσεις. Επιπλέον, είναι πεποίθηση ότι το Κράτος πρέπει να παρακολουθεί την αγορά και να παρεμβαίνει προληπτικά, έτσι ώστε αφενός να διασώζονται όσοι μπορούν αφετέρου να διασφαλίζονται εγκαίρως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Και κάπως έτσι, βρίσκεται προ των πυλών το νέο Κέντρο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, το οποίο εντάχθηκε στο φετινό Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΘΟ και αναμφίβολα έχει φιλόδοξους στόχους:

την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές

την κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την αποφυγή χρεωκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν, την παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του Φορέα και την έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου

Υπάρχει πεδίο δράσης; Αναμφίβολα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην κατηγορία ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στις οφειλές κατά 68,7%, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Οκτωβρίου του 2023 τα 56,3 δισ. Ευρώ! Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.626.

«Ψωμί» υπάρχει και στη ζώνη οφειλών από 100.000 ως 1 εκατ. ευρώ, όπου πάνω από τα μισά ΑΦΜ αυτής της κατηγορίας (43.145) είναι επιχειρήσεις.

Το ξεσκαρτάρισμα 

Κι αν ο βαθμός δυσκολίας εξεύρεσης ad hoc ρυθμίσεων για τους μεγάλους οφειλέτες είναι  προφανής, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι «κρυστάλλινες» και χωρίς «σκιές», ακόμα πιο δύσκολος φαντάζει ο δεύτερος στόχος του υπό σύσταση Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ στόχος του Κέντρου είναι επιπλέον, ο διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς και το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών. 

Επισήμως, από το stock των ληξιπρόθεσμων, ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οφειλές άνω των 26 δισ ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι τα ανεπίδεκτα είσπραξης είναι πολύ υψηλότερα, ενώ πραγματικός… άθλος χαρακτηρίζεται η διαγραφή ακόμα και των οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Παλιές καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης θυμίζουν ότι όποτε ανακινήθηκε θέμα διαγραφών οφειλών, σηκώθηκε πολιτικός κουρνιαχτός, με «καρφιά» περί «ξεπλύματος», οπότε οι διαδικασίες «κολλάνε».

Αυτό που προτίθεται να κάνει το ΥΠΕΘΟ είναι να τροποποιήσει τα άρθρα 73 και 74 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έτσι ώστε να σταματήσει το… κρυφτούλι με τη γραφειοκρατία και το αέναο… σαφάρι για πιθανά κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, ώστε τελικά να αποτυπωθεί στο χαρτί ποιες είναι οι πραγματικές οφειλές στην εφορία και πώς μπορούν να εισπραχθούν. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα